Oт 90-те години насам се обръща голямо внимание на антиоксидантите. Тези мощни субстанции улавят свободните радикали (силно реактивни химикали с увреждащ клетките потенциал) от клетките на тялото и предотвратяват или намаляват вредите от окислението.
Плодовете и зеленчуците са богат източник на антиоксиданти. Диета богата на тези субстанции е много здравословна и намалява риска от определени заболявания.
Направете вашата порция от антиоксиданти още по-мощна
Проучване на Journal Nutrition установи, че антиоксидантът елагова киселина (природен фенолов антиоксидант, който се съдържа в малините, нара, орехите и червените боровинки) повлиява възможността на кверцетина (друг антиоксидант, съдържащ се в ябълки, грозде, лук, елда) ,предполага се ,че тези субстанции инхибират развитието на някои ракови клетки.
Особено горските плодове са изобилен източник на антиоксиданти, например боровинките. Те имат повече антиоксиданти отколкото 40 други често срещани плодове и зеленчуци.
Това важи и за къпините, като е важно да се знае, че те са източник и на полиоли – основен компонент на заместителите на захарта, които често биват обвинявани като причина за стомашни болки.
Ягодите също са богати на антиоксиданти, подобно на малините и боровинките.
Портокалите, заедно с мангото, прасковите и динята, са богати на бета криптоксантин – антиоксидант и едно от съединенията, които могат да намалят риска от артрит.
Тези сладки храни изобилстват и от витамин C, основен водоразтворим антиоксидант в човешкото тяло, обезвреждащ свободни радикали и предотвратяващ увреждането на клетките от възпалителни процеси.
Човек не трябва да забравя и зеленчуците, например броколите и спанака. Зелето и неговите разновидности спадат към групата на тъмнозелените зеленчуци. Тези супер зеленчуци са богати на хранителни вещества, които помагат да се борим с болестите. Марулята, празът и зелето доставят лутеин и кверцетин – други много силни антиоксиданти.
Вкусна здравословна крем супа от броколи
Необходими продукти :
- 1 с.л. маслиново масло;
- 1 скилидка чесън, нарязан;
- 250 мл. пилешки или зеленчуков бульон (повече, ако е необходимо);
- 200 гр. броколи;
- Сол и прясно смлян черен пипер;
- Сметана при сервиране;
Начин на приготвяне:
Сгрейте маслиновото олио в тенджера, добавете чесъна и запържете за 1-2 минути. Сложете пилешкия или зеленчуков бульон и прибавете броколите. Изчакайте да заври и намалете температурата. Оставете ги да се варят за 10-12 минути, докато броколите омекнат.
След това ги поставете в блендера до получаване на еднородна смес.
Поръсете със сол и пипер.
Сложете супата в купички, поръсете със сметана и супата е готова за сервиране.