Не всеки човек харесва козе сирене. Някои хора никога не биха си го купили. Въпреки че този специален вид сирене определено си струва, голяма част от нас никога не са го опитвали. Особено когато е запечено във фурна ще се изненадате колко хубав вкус придобива.
Опитайте тази зимна салата със запечено козе сирене и круши, като може би след това тотално ще промените мнението си за козе сиренето.
Необходими продукти за салата (за 4 порции):
- 250 гр. маруля;
- 2 узрели круши;
- 1 с.л. тръстикова захар *Вместо нея : мед или оризов/ябълков сироп;
Необходими продукти за дресинга:
- ½ лимон;
- 1с.л. мед *вместо мед: сироп от агаве, ябълков или оризов сироп;
- Малко сол и свеж пипер от мелничка.
Необходими продукти за запеченото козе сирене:
- 4 парчета от меко козе сирене;
- 1 с.л. мед;
- Шепа кедрови ядки;
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 180 градуса;
- Почистете марулята, измийте крушите, разполовете ги и премахнете семките. След това ги нарязвате на тънки ивици;
- За да приготвите дресинга, разбъркайте добре всички съставки в купичка;
- Поставете 4-те парчета козе сирене върху тава за печене, поръсете ги с мед и оставете тавата в средата на фурната;
- Междувременно запечете кедровите ядки и ги оставете настрани;
- Нагрейте захарта в тиган и веднага щом захарният сироп се разтопи поставете парченцата круша (във формата на тигана) и ги оставете да карамелизират от двете страни.;
- Поставете марулята в 4 чинии, поръсете с дресинг, декорирайте с карамелизираните круши и печеното сирене, гарнирайте салатата със запържените кедрови ядки.