Това вкусно ястие се приготвя подобно на ризото – вари се на бавен огън, докато придобие кремообразна структура. Сервира се със сготвено цвекло, малко мед и малко козе крема сирене (по избор). Това представлява вкусен обяд или вечеря не само за вегетарианци, а за всеки, който се стреми към леко, но пълноценно хранене.
Необходими продукти (за 2 порции)
- 70 гр. /2 глави/ червено цвекло;
- 1-2 чаши просо;
- 1 скилидка чесън;
- 1/2 ч.л.мед;
- 1 щипка розмарин;
- Магданоз (листенца);
- Зеленчуков бульон;
- 2 глави лук;
- Соев сос за овкусяване;
- Зехтин;
- Чили, сол и пипер;
- Зрънца от нар;
- По избор: овче или козе крема сирене;
Начин на приготвяне:
- Първо, поставете просото и измийте под течаща вода. След това оставете просото да ври в двойно количество леко подсолена вода (алтернативно в бульон). Веднага щом водата заври, настройте котлона на най-ниската температура и оставете просото да къкри за около 15 минути, като поставите капака. Свалете тенджерата от котлона и оставете просото да набъбне за още 10 минути;
- Междувременно пoчистете цвеклото и го сгответе в тенджера с вода и затворен капак за около 30 минути. След това бързо ги сложете в студена вода (с ръкавици), след което ги нарежете на малки кубчета;
- Нарежете лука и чесъна, поръсвайки с розмарин. В тиган загрейте малко зехтин, добавете лука и го запържете, докато омекне. Добавете чесън, мед и розмарин, чили на прах. Запържете ги за кратко. След това добавете кубчетата червено цвекло и накрая просото.Добавете малко зеленчуков бульон и загрейте сместа на бавен огън. Овкусете със сол, пипер и и малко соев сос. Накрая добавете фино нарязания магданоз;
- По избор: Moже да добавите малко козе крема сирене или натрошено овче сирене. Поръсете със свеж нар и консумирайте с удоволствие!