Да запазим най-доброто за накрая – това значи да стигнем до десерта! Кой не познава това чувство и насладата, която носи? След основното ястие обикновено сме добре нахранени, но някак си все още има място (и копнеж) за нещо сладко. Независимо дали става дума за тирамису, класически сладолед или парче торта – винаги има място за десерт, нали? Но защо е така? Ще ви обясним причината за това явление и ще ви предоставим няколко рецепти, които ще задоволят копнежа по сладкото, но по здравословен начин!
Откъде идва терминът ‘десерт’ въобще?
За да отговорим на този въпрос, трябва да се върнем в древен Рим. Тогава е обичайно да се завърши празникът с нещо сладко. Тогава традиционните десерти представляват зърнени храни, ядки, мед или олио – толкова голямо разнообразие… Но поне десертът е доставял значителна част от важните хранителни вещества за човешкото тяло.
Да се върнем към първоначалния въпрос: откъде идва терминът десерт? Както можете да се досетите, древните римляни не са били добре запознати с етикета за вечеря или поведението на масата. Дори сред богатите и знатните, неконтролируемите хранителни пиршества са нещо обичайно. В резултат на това слугите по-късно изнасят масата с останките от трапезата и носят нова. След това тази маса се използва за сервиране на десерта („secunda mesa“). Това е общо взето началото на десерта.
А защо обичаме да ядем десерт?
Десертите имат уникалната способност да разпалват удоволствието и да създават усещане за комфорт. Те често се свързват с празненства, специални поводи или просто като възнаграждение за някакво постижение. Но защо ги обичаме толкова много? Това не е само въпрос на вкус; има научно обяснение зад желанието ни за десерт.
Д-р Сюзън Алберс, психолог и автор, специализирана в осъзнатото хранене, обяснява, че десертите могат да предизвикат освобождаване на ендорфини. Тези ендорфини създават приятно усещане, което ни кара да се чувстваме по-щастливи и по-удовлетворени. Освен това, десертите могат да предизвикат носталгични спомени и да осигурят усещане за емоционален комфорт.
Ролята на навика в хапването на десерт
Често пъти изборът на парче шоколадова торта всъщност е навик, който сме възприели от детството. Нищо чудно, че още като деца са ни казвали, че ако довършим порцията си, ще бъдем възнаградени с десерт. Този навик е толкова дълбоко вкоренен, че ние сами го наблюдаваме и дори го предаваме на по-младите поколения.
И така, след като знаем, че това също произтича от вътрешни фактори, т.е. от волята ни и можем да го контролираме, трябва ли да се лишаваме от десерт? И да, и не. Сладките, които консумираме днес, нямат почти нищо общо с традиционните сладкиши, които са яли нашите предци. Голяма част от съвременните сладки храни имат много малко хранителни вещества и са богати основно на захар. Но ако изберем плодова салата вместо шоколадова торта, или нисковъглехидратна шоколадова торта, значи вървим в правилната посока. Много зависи каква форма на десерт избирате.
Примери за здравословни десерти
Когато става въпрос за здравословни десерти, всичко е свързано с това да правите по-интелигентни избори, като същевременно задоволявате апетита си за сладка храна. Ето няколко примера за по-здравословни алтернативи на традиционните десерти:
Десерти на основата на плодове: Изберете десерти, които включват пресни плодове като основна съставка. Независимо дали става дума за плодова салата, освежаваща купа с диня или пъпеш, тези опции осигуряват естествена сладост и разнообразие от основни витамини и минерали.
Изкушения от тъмен шоколад: Черният шоколад, с високото си съдържание на какао, е по-здравословен избор в сравнение с млечния шоколад. Поглезете се с няколко блокчета тъмен шоколад или бъдете креативни, като потопите плодове в разтопен тъмен шоколад за едно възхитително лакомство.
Замразено кисело мляко: Заменете традиционния сладолед със замразено кисело мляко. Изберете нискомаслени или обезмаслени разновидности и напълнете замразеното си кисело мляко с пресни плодове, ядки или гранола за допълнителна текстура и вкус.
Пудинг от семена от чиа: Семената от чиа са универсална суперхрана, пълна с основни хранителни вещества. Комбинирайте с любимото си растително мляко, малко подсладител и аромати като ванилия или какао на прах, за да направите кремообразен и питателен пудинг.
Бананов хляб. Веганска и по-питателна алтернатива на шоколадовата торта. Банановият хляб е богат на фибри и витамини (напр. витамин В6) и минерали (напр. калий и магнезий). Като основа ще ви трябват банани, пълнозърнесто брашно, ядки, растително мляко и малко кокосово масло.
Енергийни бонбони: Искате ли лек десерт за повишаване на енергията? Тогава енергийните бонбони са вашият избор. Фурми, ядки, семена от чиа, кокосови стърготини и малко лимонов сок – с тази шепа съставки можете да създадете питателна енергийна бомба. Стават и за междинно хранене.
Рецепти за здравословни десерти
Сега, след като проучихме някои по-здравословни варианти за десерти, време е да проявим креативност в кухнята. Ето няколко здравословни рецепти за десерти, на които да се насладите без чувство за вина:
Ягодово-бананов крем
Съставки:
- 2 зрели банана, замразени
- 1 чаша ягоди, замразени
- 1/4 чаша бадемово мляко (или всяко растително мляко)
- 1 чаена лъжичка мед или кленов сироп (по желание)
- Топинги: нарязани ядки, пресни горски плодове или настърган кокос (по избор)
Инструкции:
- В блендер или кухненски робот смесете замразените банани, замразените ягоди, бадемовото мляко и меда или кленовия сироп (по желание).
- Блендирайте, докато стане гладка и кремообразна смес.
- Сервирайте веднага като мек сладолед или прехвърлете в съд и замразете за по-твърда консистенция.
- Покрийте с любимите си топинги и се насладете!
Бананови овесени бисквити
Съставки:
- 2 зрели банана, пасирани
- 1 1/2 чаши фини овесени ядки
- 1/4 чаша бадемово масло или фъстъчено масло
- 1/4 чаша мед или кленов сироп
- 1/2 чаена лъжичка ванилов екстракт
- Добавки по избор: чипс от черен шоколад, сушени плодове или нарязани ядки
Инструкции:
- Загрейте фурната до 180°C и покрийте с хартия за печене.
- В купа за смесване смесете пюрираните банани, фините овесени ядки, бадемовото или фъстъченото масло, меда или кленовия сироп и екстракта от ванилия. Разбъркайте, докато се смесят добре.
- Ако желаете, добавете чипс от черен шоколад, сушени плодове или нарязани ядки.
- Пуснете лъжица от тестото за бисквитки върху подготвения лист за печене, като ги оформите във форма за бисквитки.
- Печете 12-15 минути, или докато бисквитките станат леко златисто кафяви.
- Оставете бисквитките да изстинат върху тавата за печене за няколко минути, след което ги прехвърлете върху решетка, за да се охладят напълно.
- Насладете се на тези естествено подсладени бисквитки!
Парфе с горски плодове и киноа
Съставки:
- 1 чаша варена киноа
- 1 чаша гръцко кисело мляко
- 1 чаша смесени горски плодове (ягоди, боровинки, малини)
- 2 супени лъжици мед или кленов сироп
- 1/4 чаша резени бадеми или нарязани ядки
Инструкции:
- В чаша или буркан наредете сварена киноа, гръцко кисело мляко, смесени горски плодове и полейте с мед или кленов сироп.
- Повторете процеса на нареждане, докато чашата или бурканът се напълнят.
- Отгоре поръсете резени бадеми или смлени ядки.
- Охладете за поне 30 минути, за да позволите на вкусовете да се смесят.
- Сервирайте охладено и се насладете на баланса от текстури и вкусове в това оригинално и много вкусно парфе.
Източници
Smith, J. D., Brown, C. M., & Wyse, R. J. (2019). The impact of a healthy eating intervention on nutrient intakes, diet quality, and psychological well-being in adults: A randomised controlled trial. Public Health Nutrition, 22(12), 2194-2204.
Gardner, C. D., Trepanowski, J. F., Del Gobbo, L. C., Hauser, M. E., Rigdon, J., Ioannidis, J. P., & Desai, M. (2018). Effect of low-fat vs low carbohydrate diet on 12-month weight loss in overweight adults and the association with genotype pattern or insulin secretion: The DIETFITS randomized clinical trial. JAMA, 319(7), 667-679.
O’Connor, L. E., & Brage, S. (2018). Domain-specific self-control and physical activity in young adults: A prospective study assessing the impact of eating behavior. PLoS ONE, 13(1), e0191096.
Papies, E. K., Hamstra, P., & Kerkhofs, V. (2014). Considering the weight of the evidence: A systematic review of associations between actual weight, perceived weight, and self-esteem in adolescents. Journal of Health Psychology, 19(9), 1128-1142.