Знаете ли, че обикновеният сладък картоф е изключително богат на витамини и минерали?
Това е здравословна рецепта, с която получавате препоръчителния дневен прием на витамини и то основно от картофите.
Освен на нишесте, сладките картофи са богати на сложни въглехидрати, диетични фибри и бета-каротин.
Също така, те съдържат витамин В5, витамин В6, витамин С и манган. Сладките картофи се смятат за храна с много висока хранителна стойност.
Листата им също са годни за консумация и могат да бъдат приготвени като спанак или ряпа.
Необходими продукти (за 4 порции)
- 1 кг. сладки картофи;
- 250 гр. Pimientos de Padrón (испански пипер);
- 1 червен пипер;
- 1 стар лук или зелен лук;
- 3 супени лъжици зехтин;
- 1 супена лъжица оцет от бяло вино;
- 150 гр. чедър (настърган);
- Сол, черен пипер и чили (ако ви харесва много люто);
Начин на приготвяне
- Предварително загрявате фурната до 180°C. Намазвате плоска тава с малко зехтин. Измивате и изчетквате сладките картофи, нарязвате ги на резени с дебелина около 1 см. Разстилате ги като филии върху съда, добавяте малко зехтин, сол и черен пипер. Поставете тавата в предварително загрятата фурна в средната ѝ част за 15 минути;
- Междувременно измийте и нарежете червения пипер на фини части. Нарежете лука на кубчета. Измийте и нарежете половината от испанския пипер на пръстени. Смесете го заедно с червения пипер, лука, 3 супени лъжици зехтин, 1 супена лъжица оцет и половината от настърганото сирене. Подправете със сол и черен пипер, добавете малко чили, ако обичате да ви е люто или пикантно;
- Поставете сместа върху печените сладки картофени филийки. Поръсете останалата част от сиренето най-отгоре. Запечете около 10 минути или докато сиренето се стопи на средното ниво във фурната. Разстелете останалата част от испанския пипер върху порцеланова чиния, добавете малко зехтин, поставете сладките картофи и сервирайте.
Насладете се на вашето здравословно и забележително ястие!