Здравето на храносмилателната ви система е пряко повлияно от храните, които консумирате и начина на живот, който водите. Всеки ваш навик и решение определят колко мобилни, гъвкави и устойчиви ще бъдете през живота си във физически аспект и не само. Неправилното хранене, стресът и вредните навици са първите неща, които могат да нарушат здравето на тази сложна система. Появяват се симптоми като подуване, газове, тежест и дискомфорт. Всички те могат да избегнати, но първо трябва да помислите за хранителния си режим и състоянието на чревния микробиом. А той може да бъде обогатен и подхранен с помощта на пробиотици.
Различните пробиотици имат ключова роля за здравето ни. Но какво знаем за тях? Може ли тялото ни само да произвежда пробиотици или трябва да ги набавяме с храната? А дали е достатъчно да се храните с пробиотични храни или трябва да допълните грижата с хранителни добавки? Ето какво трябва да знаете за ценните пробиотици:
Какво представляват
Микроорганизмите или флората в червата ви изпълнява многобройни основни функции в храносмилателната система. Например, тя помага за разграждането на храната, която ядете и за поддържането на клетките, които са жизненоважни за усвояването на водата и хранителните вещества, от които се нуждае тялото. Тя помага и за поддържането на здравословна естествена бариерна функция на храносмилателния тракт. Ето защо е важно да си набавяте достатъчно пробиотици като добри микроорганизми за вашето храносмилателно здраве. Тези пробиотични микроорганизми представляват различни щамове живи бактерии и дрожди, които се хранят с пребиотици.
Защо тялото ви се нуждае от пробиотици
Ролята на пробиотиците е основно за по-добро храносмилателно здраве и установяване на добър имунитет. Без него по-лесно ще сме обект на патогенните организми, които ни бомбардират от храната, водата и околната среда.
Те засилват имунната ни система, помагат за усвояването и разграждането на хранителните вещества, неутрализират токсините в тялото, предпазват зъбите и венците, намаляват възпалителните процеси в червата, синтезират витамини.
Как да осигурим на тялото си достатъчно пробиотици
Ако искате да сте сигурни, че давате на тялото си достатъчно пробиотици и полезни храни, няколко лесни стъпки ще ви помогнат да постигнете това:
-
Хидратирайте тялото си
Пиенето на много вода е добро за вашето здраве и това на храносмилателната ви система. Пийте много вода, за сте сигурни, че обменът на вещества в тялото ви се случва без проблем и не ви липсват течности.
-
Яжте храни богати на фибри
Когато се храните с продукти с високо съдържание на фибри и плодове и зеленчуци, бобови култури и пълнозърнести храни, в менюто ви ще има достатъчно пробиотични микроорганизми. Допълнително ферментиралите храни са чудесен източник на пробиотици, а защо не и напитки – можете да си закупите готови или да си приготвите напитки с Комбуча, кефир или обикновено кисело мляко.
Предлагаме ви още няколко любопитни материала, свързани с пробиотиците:
Какви са ползите от редовния прием на пробиотици;
Защо ферментиралите храни и напитки са толкова полезни;
Комбуча или кефир – прилики и разлики
Диетата с високо съдържание на фибри помага на храната да се движи през храносмилателния ви тракт, което води до по-малка вероятност от запек, хемороиди и синдром на раздразнените черва. Освен това, този тип диета може да ви помогне да поддържате здравословно тегло, съчетавайки движение и добри хранителни навици.
-
Приемайте пробиотици
Редовният прием на пробиотици помага на тялото да бъде здраво. Те се борят с ефектите от лошото хранене, антибиотиците и стреса. В допълнение, приемът на пробиотици може да направи усвояването на хранителните вещества по-лесно, да помогне за разграждането на лактозата, да укрепи имунната система и дори да помогне за лечение на храносмилателни проблеми.
Кои храни са богати на пробиотици
Съвсем лесно е да откриете храните, които ги съдържат, като се доверите на списъка по-долу. Някои от тези храни дори може да са в хладилника ви точно в този момент, докато други ви чакат в близкия супермаркет. Жокер: Комбуча е леко газирана изцяло пробиотична напитка, която децата обожават. Задължително е да я изпробвате!
Ето и кои са другите подходящи храни, ако търсите изобилие от пробиотици в тях:
- Кисело мляко – Киселото мляко е най-големият естествен източник на пробиотици, част от които са известните щамове Streptococcus thermophilus и Lactobacillus bulgaricus. Не забравяйте да изберете кисело мляко, което има активни или живи, т.е. пробиотични култури като тези, които посочихме;
- Комбуча – Комбуча е ферментирала напитка от зелен или черен чай. Този популярен чай се ферментира от приятелска колония бактерии и дрожди. Той се консумира в много части на света, особено в Азия, но вече е известен и у нас с приятния си гъделичкащ вкус;
- Някои видове сирене – Въпреки че повечето видове сирене се ферментират, това не означава, че всички те съдържат пробиотици. Добрите бактерии оцеляват в процеса на стареене в някои сирена, включително гауда, моцарела, чедър и извара. Действително някои видове сирена може да съдържат повече пробиотици от киселото мляко, но само ако са минимално преработени.
Кога е подходящо да приемате пробиотици като хранителна добавка
Благодарение на забързания съвременен начин на живот, дори най-здравословно хранещите се може да не са в състояние да консумират достатъчно пробиотици само чрез диетата си.
Много фактори като стрес, преработени храни, лекарства и антибиотици в храната и медикаментите могат да разрушат добрите бактерии в човешкия микробиом. Ето защо здравните специалисти препоръчват в допълнение храносмилателни ензими и висококачествени пробиотици.
Храната ни дава енергията, от която се нуждаем, за да живеем здрави и в добра форма, но трябва да сме в състояние да усвояваме и абсорбираме хранителните вещества, за да се възползваме от тази енергия. И ако някакви компоненти на храносмилателния процес липсват или са извън баланса, можем да изпитаме временни проблеми като подуване на корема, запек, газ или спазми.
За хора, които страда от някои специфични състояния, приемът на пробиотици е от фундаментално значение. При лактозна непоносимост, фруктозна непоносимост и непоносимост към глутен начинът на хранене е доста по-различен и често са необходими допълнителни нутриенти за добро здраве.
Хранене при лактозна непоносимост – какво е позволено и забранено
Какво е фруктоза – същност, видове и влияние върху здравето
Безглутенова диета – Полезни съвети и рецепти
Щом стигнахте до тук значи действително се интересувате как да се погрижите за здравето си, а това е чудесно. Затова ви препоръчваме да обърнете внимание и на още няколко теми:
Страхотни съвети за подпомагане на функцията на храносмилателната система
Щитовидна жлеза и глутен – неочаквано лоша комбинация за здравето
Пробиотици за подобряване на чревната микрофлора при деца и възрастни
Избирайки здравословни пълнозърнести, ферментирали и сурови храни, заедно с приемането на допълнителни пробиотици и храносмилателни ензими, ще получите енергията, от която се нуждаете, за да се насладите на всеки следващ ден.
А освен пробиотици, всички ние се нуждаем и от още два вида бактерии – пребиотици и синбиотици. Пребиотиците не са същите като пробиотиците. Терминът „пребиотици“ се отнася до хранителни вещества, които благоприятстват растежа на полезни бактерии над вредните. Терминът „синбиотици“ се отнася до продукти, които съчетават пробиотици и пребиотици.