Ако страдате от лактозна непоносимост, може да смятате, че млечните продукти са табу за вас, но не бързайте да ги отпишете. В наши дни има много богати на хранителни вещества млечни продукти, като например растителните, на които спокойно можете да се насладите без да страдате от проблеми със стомашно-чревния тракт.
Ето отговорите на някои от най-често задаваните въпроси относно непоносимостта към лактоза.
Какво представлява лактозата?
Лактозата е естествено срещащата се захар в млякото и повечето млечни продукти.
Какво означава да страдате от лактозна непоносимост?
Повечето хора имат ензим в червата, наречен лактаза, който помага да се разгради лактозата по време на храносмилането. Хората с лактозна непоносимост нямат достатъчно лактаза, за да разграждат напълно лактозата. Така яденето на млечни продукти може да причини храносмилателни проблеми като болки в стомаха, подуване на корема, газове и диария.
Лактозна непоносимост = алергия към млякото?
Не. Тези две понятия са напълно различни. Лактозната непоносимост се отнася конкретно до лактоза (захарта) като компонент на млякото, докато млечните алергии са реакция към протеиновия компонент на млякото.
Трябва ли да избягвате всички млечни продукти, ако имате лактозна непоносимост?
Не е задължително. Различните хора имат различни нива на чувствителност, така че ако имате непоносимост към лактоза може да се наложи да направите някои изследвания, за да установите кои храни може да понасяте най-добре. Някои хора избират да се откажат напълно от млечните продукти, но тъй като те все пак са чудесен източник на естествено срещащи се калций и белтъчини, е добре да ги запазите в хранителния си режим, ако не е противопоказно.
Какво можете да ядете при лактозна непоносимост?
- Кисело мляко. Повечето хора с лактозна непоносимост могат да ядат кисело мляко без проблем. Добрите бактерии (живи, активни култури), съдържащи се в него, ще помогнат за преработване на лактозата. Изберете качествено кисело мляко по БДС с много малко съставки и по-малко лактоза;
- Кефир. Ако не сте опитвали преди, това е вид ферментирала млечна напитка, но с още повече пробиотици за още по-добро храносмилане. Подобна на нея е Комбуча;
- Стари сирена. Колкото по-твърдо е сиренето, толкова по-малко лактоза има в него. Лактозата се намира във водната част на млякото и тъй като по-твърдите сирена имат по-малко течност, това означава, че те съдържат по-малко лактоза. Купувайте си чедър, пармезан, пекорино и други твърди сирена;
- Млечни продукти с лактаза. Лактаидът е най-популярният пример в тази категория, но сега има доста други сирена, кисели млека и сладоледи, които са обогатени с лактазния ензим, така че хората с лактозна непоносимост да усвояват захарта;
- Нискомаслени млечни продукти в малки количества. Нискомаслените млечни продукти като нискомаслено мляко и сирене обикновено са по-лесни за обработка от организма, когато се консумират в малки количества и/или се комбинират с други храни по време на ядене. Тези храни също са с високи количества протеини и калций, дори понякога и повече отколкото техните сродни с високо съдържание на мазнини. Намирането на храни, които ви се отразяват добре, може просто да е въпрос на проба и грешка, така че започнете внимателно още сега с преглед на някои растителни млечни продукти, сред които има и подходящи за веган и безглутеново хранене.
Какви храни трябва да се избягват?
Твърде много млечни продукти. Дори ако сте намерили храна, която не ви причинява толкова лоши симптоми, все още е най-добре да я ядете на малки порции. Вашето тяло е по-вероятно да понася млечни продукти, ако консумирате с мярка.
Много нискомаслени млечни продукти като сладолед, меки кремообразни сирена и сметана (или храни, приготвени със сметана). Те всъщност имат по-малко лактоза отколкото продуктите с ниско съдържание на мазнини, но са по-дразнещи за хората с лактозна непоносимост. Едно изключение тук е старото сирене, което е с високо съдържание на мазнини, но ниско съдържание на лактоза.
Суроватъчен протеинов концентрат. Това е малко трудоемко занимание, тъй като суроватъчен протеинов концентрат се добавя към много храни, за да изглеждат по-апетитни и кремообразни. Но това може да предизвика хаос в стомашно-чревния тракт на човек с лактозна непоносимост, а дори и при здрави хора, защото често съдържа много концентрирана лактоза.
Сладолед. Много десерти, сладкиши и протеинови шейкове имат значителни количества концентрат от суроватъчен протеин и могат да ви причинят сериозни храносмилателни проблеми. Ако обичате десерти като сладоледа купете истинско замразено кисело мляко от магазина за хранителни стоки или го направете сами вкъщи.
По-лошо ли е от глутеновата непоносимост
Важно е да запомните, че лактозната непоносимост не е присъда. Винаги, при всеки здравословен проблем, можете да намерите възможности, които ви позволяват да се храните едновременно вкусно, здравословно и безопасно. Достатъчно е само да бъдете активни и отговорни към своето тяло, като му помогнете да живее и функционира по най-оптималния за вас начин. Бъдете знаещи, това ще ви помогне да се радвате на разнообразен хранителен режим, от който да извличате само и единствено ползи!
И нека преговорим за какво да внимавате, ако страдате от лактозна непоносимост:
- Установете дали е вродена, първична или вторична;
- Изберете подходящи източници на калций като соево, бадемово и оризово мляко, броколи, сьомга и други;
- Подберете подходящ диагностичен метод – генетичен тест, кръвен тест или самонаблюдение, за да прецените дали страдате от лактозна непоносимост.