Разлика между класическите IgE хранителни алергии и забавения тип IgG хранителни алергии
Има различни причини, поради които дадена храна може да бъде причина за проблеми, сред които класическа хранителна алергия (тип I) и забавен тип хранителна алергия, медиирана от IgG (тип III), която се нарича още хранителна непоносимост. Общото между двата вида алергии е, че си взаимодействат с имунната система. Има някои съществени разлики в начина, по който се проявяват.
Класическа IgE хранителна алергия
Класическа алергия тип I се проявява, когато имунната система произвежда специфични IgE антитела (имунни глобулини от подклас Е). Тези антитела водят до незабавна алергична реакция. Симптомите се появяват за секунди или минути и могат да бъдат поява на силен оток, затруднено дишане, обриви, сърбеж на кожата и дори анафилактичен шок.
Хората, които имат IgE алергия тип I, най-вероятно знаят коя храна причинява проблеми, защото симптомите се появяват веднага след консумация. Следователно кръвните тестове не са непременно необходими за идентифициране на този вид алергия. IgE тестовете се извършват предимно за потвърждение на алергия тип I.
Забавена IgG медиирана хранителна алергия
Хранителна алергия тип III е налице, когато имунната система произвежда специфични IgG антитела (имунни глобулини от подклас G). Тези антитела могат да доведат до възпалителни процеси. Симптомите се появяват до три дни след консумацията на „отключващи“ храни.
Трудно е да се определи коя храна причинява проблеми поради забавената проява и реакция на организма. Тест IgG спомага за определянето и ограничаването на евентуалните причинители.
С ImuPro ще трябва да избягвате само храни с повишени стойности на IgG антитела. Това означава, че можете да поддържате храненето си разнообразно и не е нужно да се ограничавате ненужно. Може да се наложи да избягвате сьомга например, но да можете да ядете всички други видове риба. След определен период на избягване на дадена храна може да я въведете отново след друга в менюто си и да наблюдавате симптомите. Тази фаза на провокация е решаващата стъпка за идентифициране на вашите индивидуални „задействащи храни“.
Таблица за бързо сравняване: IgE хранителна алергия и IgG хранителна алергия
Разлики IgE хранителна алергия (тип I) IgG хранителна алергия (тип III)
Разлики | IgE хранителна алергия (тип I) | IgG хранителна алергия (тип III) |
Имунен отговор | Производство на IgE антитела
Освобождаване на хистамин, медиирано от IgE антитела |
Производство на IgG антитела Освобождаване на възпалителни медиатори, причинени от свързването на IgG антитела |
Природа на симптомите на хранителната алергия | Сърбеж, зачервена кожа, анафилаксия, подуване на лигавиците
|
Хронични възпалителни заболявания, например запек, болест на Крон, диария, екзема, метеоризъм, синдром на раздразненото дебело черво (IBS), мигрена, затлъстяване, псориазис
|
Началото на симптомите
|
Незабавна реакция в рамките на няколко минути
|
След няколко часа до три дни
|
Диагностика | Тест с убождане или IgE кръвен тест + тест за провокиране с храна | IgG кръвен тест + тест за провокиране с храна |