Ние ще ви водим стъпка по стъпка как да си направите ризото с гъби, а кой знае – може да се окаже и релаксиращо занимание!
Ризотото с гъби не е новооткрито ястие, но е толкова различно и вкусно, че може всеки път да го преоткривате отново и отново!
Хубавото на ризотото е, че може да го използвате като предястие или основно ястие и шансът да не го харесат гостите ви е минимален.
Необходими продукти:
- 50 гр. сушени гъби;
- 1 кубче зеленчуков бульон;
- 2 супени лъжици зехтин;
- 1 глава лук, нарязан на ситно;
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно;
- 250 гр. кестенови гъби, нарязани и измити;
- 300 гр. ориз за ризото, като например италиански ориз арборио;
- 175 мл. бяло вино;
- 25 гр. масло;
- Шепа листа магданоз, нарязани;
- 50 гр. пармезан прясно настърган;
Метод на приготвяне:
- Слагате изсушените гъби в голяма купа и изсипвате над 1 литър вряла вода. Накисвате ги за 20 минути, след това ги изцеждате в купа и изхвърляте последните няколко супени лъжици течност. Натрошавате зеленчуковия бульон върху гъбите, след това ги изстисквате внимателно, за да отстраните всякаква течност и ги нарязвате;
- Загрявате маслото в плитка тенджера или дълбоко тиган на средна температура. Добавяте лука и чесъна, след което ги запържвате за около 5 минути, докато омекнат. Разбърквате пресните и сушени гъби, подправяте със сол и черен пипер и продължавате да готвите за 8 минути, докато свежите гъби се сготвят;
- Изсипвате ориза в тигана и готвите за 1 минута. Изсипвате виното и го оставяте, докато алкохолът се изпари. Поддържайте средна температура и изсипете ¼ от гъбите в тенджерата. Смесвате ориза с гъбите, като често разбърквате, докато оризът абсорбира цялата течност. Добавяте отново ¼ гъби и продължавате да разбърквате, докато ястието къкри – трябва да започне да става кремообразно. Когато добавяте последната част от гъбите, оризът трябва да бъде почти сварен;
- Продължавайте да бъркате, докато оризът се сготви. Ако все още не е, добавете вода. След като свалите ястието от огъня добавете масло и разпръснете половината от сиренето и магданоза. Покрийте и оставете за няколко минути, за да може оризът да поеме излишната течност, докато се охлажда. Разбъркайте за последно, поставете ризотото в чинии и добавете останалата част от сиренето и магданоза.