Имате ли усещането ,че страдате от хранителна алергия?
Думата „алергия“ се използва за първи път през 1906 г. от педиатъра Клеменс Пирке. Той въвежда този термин, за да обясни реакцията, проявяваща се при някои деца, след поставяне на противодифтеритна ваксина. С други думи, алергията – това е негативната реакция на организма спрямо определени фактори – алергени. Веднъж попаднали в организма, алергените стават причина за изграждане на неутрализиращи ги антитела. Понякога първоначално ова взаимодействие между алергените и антителата остава незабелязано, но при повторен прием на алергените, неговата интензивност се повишава и това причинява клинични оплаквания в различна степен.
Хранителната алергия е отговорът на имунната ни система към определен хранителен протеин. Тя е реакция на свръхчувствителност, която се появява, когато имунната система реагира на дадена субстанция. За останалите хора тя е безобидна, но за вас може да е най-големият кошмар.
Тази реакция е като онази червена лапмичка, която светва в колата ви при спешни случаи, нищо че двигателят ви работи. Хранителните алергии и непоносимости ви предупреждават, че храни, причиняващи възпаление, не са съвместими с вашето тяло.
Предупреждението може да бъде възприето като сериозен стрес от вашия мозък, а и не само.
Ако имате хранителни алергии, клетките на имунната ви система, които покриват гастро-интестиналната ви органи, стават хиперсензитивни.
Може да имате понижена киселинност на стомаха, панкреас, който не работи оптимално и вероятно задръстен черен дроб и жлъчка.
Може също да имате дисбаланс на чревната флора. Балансът на чревната флора има пряка връзка с поведението ви и дори може да допринесе за депресия.