Обикновено човек мисли, че може да хапва каквото си поиска без да има някакви последствия за здравето му. Или поне не чак толкова сериозни, че да се ограничава от много видове храни. Това обаче не важи за хората, които имат проблем с глутена, тъй като някои са алергични към него и съвсем малко количество може да предизвика силна алергична реакция. А хората, които страдат от глутенова непоносимост, трябва да го избягват изцяло. Това причинява сериозен дискомфорт, особено когато трябва да се хранят извън дома си. Това е така, защото глутенът се „крие“ в множество продукти. Той присъства в различни зърнени храни, сосове и дресинги за салати, бира, смлени подправки, соев сос и много други.
Друго състояние, наречено не-целиакия чувствителност към глутен, е противоречиво, но може да бъде дори по-често срещано. Осведомяването относно тези състояния, включително цьолиакия, е много важно и ние знаем, че все повече хора имат нужда от достоверна информация. Блогът на ImuPro е точното място, където ще откриете проверени и актуални научни данни за всичко, свързано с глутена, глутеновата ентеропатия, алергията към глутен и други подобни.
Спектър на неблагоприятните реакции към глутен
Консумирането на глутен е свързано с няколко клинични разстройства, включително целиакия (CD), алергия към пшеница и не-цьолиакия чувствителност към глутен (NCGS). Целиакията засяга приблизително 1,4% от глобалното население въз основа на серологични резултати и приблизително 0,7% от световното население въз основа на потвърдени резултати от биопсия.
Целиакията като вид автоимунна реакция и алергията към пшеница са едни от най-подробно изследваните състояния в това направление. За съжаление патогенезата и механизмите на не-цьолиакия чувствителност към глутен не са толкова дълбоко проучени, въпреки че проблемът е налице при много хора. Поради това е нужно да има повече достоверна информация на български език за всяко едно от тези състояния, защото е лесно човек да се обърка във всички непознати термини, когато се сблъска с тях.
В днешната тема ще обърнем внимание на две сходни в известна степен състояния, но различаващи се по няколко важни критерия. Това са не-цьолиакия чувствителност към глутен и самата цьолиакия.
Клиничната диагноза на не-цьолиакия чувствителност към глутен се характеризира със следното:
- Чревни симптоми, свързани с приема на глутен
- Липса на целиакия и алергия към пшеница
Уникален профил на антитела – какви са новите данни
Ново проучване на антителата, произведени в организма на хора с чувствителност към глутен, може да доведе до по-добър начин за откриване на състоянието и лечението му.
В голям процент от случаите, лекарите отхвърлят оплакванията на хора, които споделят, че са чувствителни към храни, съдържащи глутен, но нямат целиакия. Целиакията (или цьолиакия) е сериозно автоимунно заболяване, при което има крайна непоносимост към глутена, съдържащ се в пшеницата, ръжта, ечемика и други култури.
Тази гледна точка се промени през последните няколко години, базирайки се на проучвания като това на д-р Армин Алаедини, доцент по медицина във Vagelos College of Physicians and Surgeons. Заедно с екипа си, д-р Алаедини се задълбочава в биологичната основа зад не-цьолиакия чувствителност към глутен.
Цьолиакията е състояние, при което имунната система атакува собствените си тъкани, когато приемете глутен с храната или напитките (в бирата има глутен). Това е автоимунна реакция, която е характерна за целиакията, но не и за не-цьолиакия чувствителността към глутен.
Доктор Алаедини и неговият екип са анализирали кръвни проби от 40 пациенти с цьолиакия, 80 пациенти с не-цьолиакия чувствителност към глутен и 40 здрави човека, като всички те са консумирали различни храни, съдържащи глутен.
Изследователският екип открива, че В-клетките (вид лимфоцити) на пациенти с целиакия са създали подклас на IgG антитела със силен възпалителен потенциал, който е свързан с автоимунната активност и увреждане на чревните клетки. От друга страна, пациентите с не-цьолиакия глутенова чувствителност произвеждат IgG антитела, които са свързани с по-слаб възпалителен отговор.
Тези антитела могат да се използват в бъдеще, за да помогнат на лекарите по-лесно да откриват хора с не-цьолиакия чувствителност към глутен. Това в момента е трудно за диагностициране. Няма универсален, нито специализиран тест за диагностиката на това състояние и към момента то не се смята за автоимунно заболяване. Също така не е свързано с усложненията, които са налице при цьолиакия, например увреждане на чревната лигавица, генетична предразположеност и други.
Симптомите на цьолиакия и не-цьолиакия чувствителност към глутен могат да бъдат подобни, включително коремна болка, подуване на корема, газове, диария, мозъчна мъгла, летаргия или хронична умора. При нормални кръвни изследвания и нормален резултат от ендоскопия, не става дума за цьолиакия, а по-скоро за не-цьолиакия чувствителност към глутен.
Хората, които са диагностицирани с цьолиакия, трябва напълно и завинаги да избягват всякаква форма на глутен в диетата си.
Профилите на антителата също насочват фокуса към потенциални нови терапии за цьолиакия, която в момента се лекува само със строга безглутенова диета. Данните показват, че пациентите с целиакия генерират силен В-клетъчен възпалителен отговор всеки път, когато консумират глутен. А имунната система при хора с не-цьолиакия глутенова чувствителност се „учи“ от предишни срещи с глутена и задейства по-слаб възпалителен отговор на антигена в последващи взаимодействия.
Диагноза „цьолиакия“ или „не-цьолиакия чувствителност към глутен“
Лечението както на целиакията, така и на чувствителността към глутен, е фокусирано основно върху елиминирането на глутена от диетата – избягване на храни с пшеница, ечемик и ръж, както и напитки, които могат да го съдържат. Симптомите на тези състояния се подобряват, когато глутенът се елиминира от диетата и се връщат при повторно въвеждане на храни, съдържащи глутен.
При хранителната алергия към глутен участва имунната система и реакцията може да е изключително бурна. Симптомите възникват мигновено след консумация на храни с глутен, а при по-тежките случаи може да се стигне до анафилаксия и спешна необходимост от лекарска помощ.
Финални думи
Безглутеновата диета е стандартното лечение за заболявания, свързани с проблемно усвояване на глутен. Без професионални препоръки за пълноценен режим без глутен има по-висок риск от хранителен дисбаланс и дефицит на полезни вещества. Неотдавнашна статия, която преглежда хранителните профили на безглутеновите храни и безглутеновите диети, предполага потенциален дефицит на някои хранителни вещества като фибри, протеини, фолиева киселина, желязо, калий и цинк.
Използвани ресурси
- Uhde M, Indart AC, Yu XB, et alMarkers of non-coeliac wheat sensitivity in patients with myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndromeGut 2019;68:377-378.
- Uhde M, Ajamian M, Caio G, et alIntestinal cell damage and systemic immune activation in individuals reporting sensitivity to wheat in the absence of coeliac diseaseGut 2016;65:1930-1937.
- Uhde M, Caio G, De Giorgio R, Green PH, Volta U, Alaedini A. Subclass Profile of IgG Antibody Response to Gluten Differentiates Nonceliac Gluten Sensitivity From Celiac Disease. Gastroenterology. 2020 Nov;159(5):1965-1967.e2. doi: 10.1053/j.gastro.2020.07.032. Epub 2020 Jul 21. PMID: 32702369; PMCID: PMC7680445.
- Barbaro MR, Cremon C, Wrona D, Fuschi D, Marasco G, Stanghellini V, Barbara G. Non-Celiac Gluten Sensitivity in the Context of Functional Gastrointestinal Disorders. Nutrients. 2020 Dec 4;12(12):3735. doi: 10.3390/nu12123735. PMID: 33291590; PMCID: PMC7761787.
- Mumolo MG, Rettura F, Melissari S, Costa F, Ricchiuti A, Ceccarelli L, de Bortoli N, Marchi S, Bellini M. Is Gluten the Only Culprit for Non-Celiac Gluten/Wheat Sensitivity? Nutrients. 2020 Dec 10;12(12):3785. doi: 10.3390/nu12123785. PMID: 33321805; PMCID: PMC7762999.
- Asri N, Rostami-Nejad M, Anderson RP, Rostami K. The Gluten Gene: Unlocking the Understanding of Gluten Sensitivity and Intolerance. Appl Clin Genet. 2021 Feb 11;14:37-50. doi: 10.2147/TACG.S276596. PMID: 33603437; PMCID: PMC7886246.
- Hollon J, Puppa EL, Greenwald B, Goldberg E, Guerrerio A, Fasano A. Effect of gliadin on permeability of intestinal biopsy explants from celiac disease patients and patients with non-celiac gluten sensitivity. Nutrients. 2015;7(3):1565-1576. doi:3390/nu7031565
- Singh P, Arora A, Strand TA, et al. Global prevalence of celiac disease: systematic review and meta-analysis. Clin Gastroenterol Hepatol. 2018;16(6):823-836.e2. doi:1016/j.cgh.2017.06.037
- Elli L, Branchi F, Tomba C, et al. Diagnosis of gluten related disorders: celiac disease, wheat allergy and non-celiac gluten sensitivity. World J Gastroenterol. 2015;21(23):7110-7119. doi:3748/wjg.v21.i23.7110