Глутенът причинява стомашно-чревни нарушения при много хора, без те да си дават сметка за това. В последните години широката общественост повдига въпроса за проблемите, които може да предизвика глутенът при някои хора. Някои форми на непоносимост към глутен са по-леки, а други налагат предприемането на драстични мерки. Има състояния, при които човек непрестанно трябва да следи за това да не погълне нито един грам глутен (както при цьолиакия). Това превръща всяко хранене в изключително стресово преживяване. Възможно е човек да има непоносимост към глутен и без да има изявени гастроинтестинални симптоми. Днес ще се фокусираме върху симптомите на чувствителност към глутен, които имат различен произход и как точно се проявяват.
Какво представлява глутенът
Глутенът е вид протеин, съдържащ се в някои зърнени храни. Той помага на храните да поддържат формата си и съдържа два протеина, наречени глиадин и глутенин. Среща се предимно в култури като пшеница, ечемик, спелта, ръж и тритикале. Глутенът придава на храната еластичност и форма и се намира в силно преработени храни като тестени изделия, хляб, бисквити, тортили, зърнени храни, както и в соеви и други сосове.
Чувствителност към глутен – какво представлява
Глутеновата чувствителност се отнася до повишен имунен отговор към приетия глутен. Терминът съвместява спектър от заболявания със следните разнообразни прояви, като ентеропатия (включително целиакия), дерматопатия (дерматит херпетиформис) и неврологични нарушения (атаксия и невропатия). Това може да е основната причина за много други неспецифични симптоми. Тъй като тези болести имат общ етиологичен тригер (глутен), има голямо припокриване сред тях.
Когато глутенът бъде напълно елиминиран от диетата, симптомите на цьолиакия и чувствителността към глутен изчезват. Важно е да знаете какво можете да консумирате, за да бъдете наясно с опасността от кръстосано замърсяване.
Какви са симптомите, свързани с чувствителност към глутен
Хората с чувствителност към глутен могат да проявят стомашно-чревни (GI) симптоми след консумация на глутен, както и някои симптоми, непроизлизащи от стомашно-чревния тракт. Обикновено симптомите следват поглъщането на глутен в рамките на няколко часа или дни.
Симптомите, които включват участие на гастроинтестиналния тракт (ГИТ), могат да включват:
- Подуване и газове – коремът е подут и чувствителен след прием на храни с глутен;
- Диария или запек – възможни са и двата варианта при различните хора;
- Коремна болка – болката и спазмите са най-честият симптом на чувствителност към глутен, засягайки над 80 процента от хората с проблеми с глутена;
- Гадене – може да се появи самостоятелно, в комбинация с други симптоми на стомашно-чревния тракт или с мигрена, причинена от приема на глутен.
7-те симптома, които подсказват за чувствителност към глутен извън ГИТ
Симптомите, които не включват гастроинтестинална проява, могат да бъдат:
- Главоболие – хората с глутенова чувствителност изглежда са по-податливи на мигрена, силно главоболие, придружено от гадене и чувствителност към светлина и звук;
- Мозъчна мъгла – някои хора докладват, че изпитват пропуски в паметта, трудности при намирането на правилната дума или подобни когнитивни проблеми след консумация на глутен;
- Болки в ставите – въпреки че не е толкова често срещано, колкото при целиакия, чувствителността към глутен изглежда е свързана с болезнено усещане в ставите;
- Изтръпване в крайниците – някои хора, които са чувствителни към глутен може да изпитат изтръпване в ръцете и краката след консумацията му;
- Умора – много хора с чувствителност към глутен изпитват силна умора до степен, че извършването на нормалните ежедневни задачи да се превърне в предизвикателство;
- Депресия – тя може да е породена от трудности с храненето и готвенето или невъзможността за хапване на любима храна;
- Суха кожа – това е доста често срещан проблем при хора с непоносимост към глутен, но се различава от дерматит херпетиформис (кожно разстройство, наблюдавано при цьолиакия).
Признаците на чувствителност към глутен също могат да бъдат симптоми на други състояния, така че е важно да внимавате за тях и да знаете дали те не сигнализират за друг проблем. А преди да елиминирате глутена сами, консултирайте се със здравен специалист, за да откриете заедно първопричината за Вашите симптоми.
Процес на диагностика и лечение
На първо място, при проблеми, свързани с консумация на храни и абсорбиране на хранителни вещества, идва правилната диагностика. В специализиран медицински център като DeTox Center може да се извършат следните процедури и изследвания за установяване на точна диагноза:
Кръвен тест за хранителна непоносимост ImuPro
Тестове за хистаминова непоносимост
Възможно е протоколът да изисква на първо място да се изключи целиакия чрез лабораторно изследване, което трябва да открие наличие на определени антитела в кръвта. Посочените диагностични инструменти също така може да покажат дали има хранителни дефицити и активен възпалителен процес в организма. Те са често срещани сред хората с цьолиакия и чувствителност към глутен.
Ако Вашият лекар предполага, че имате цьолиакия, той може да Ви насочи към специалист, за да потвърдите диагнозата чрез ендоскопия и/или чревна биопсия.
Ако се установи, че не глутенът предизвиква Вашите симптоми, лекарят би трябвало да продължи работата си с Вас, за да облекчи симптомите чрез допълнителни тестове, препоръки за промени в начина на живот, добавки и лекарства при необходимост.
В случай, че имате не-цьолиакия чувствителност към глутен, елиминирането на глутена от Вашата диета може да помогне за намаляване на възпалението и облекчаване както на стомашно-чревните, така и на не-стомашно-чревните симптоми, коментирани в тази статия.
Ако имате храносмилателни симптоми се препоръчва елиминационна диета като се премахват всички храни и подправки, които съдържат глутен. Докато тя трае, не трябва да се консумират никакви възпалителни храни, млечни продукти и рафинирана захар.
Използвани ресурси
- McAllister BP, Williams E, Clarke K. A comprehensive review of celiac disease/gluten-sensitive enteropathies. Clin Rev Allergy Immunol [Internet]. 2018 Jun 2
- Igbinedion SO, Ansari J, Vasikaran A, Gavins FN, Jordan P, Boktor M, et al. Non-celiac gluten sensitivity: All wheat attack is not celiac. World J Gastroenterol. 2017 Oct 28;23(40):7201–10.
- Casella G, Villanacci V, Di Bella C, Bassotti G, Bold J, Rostami K. Non celiac gluten sensitivity and diagnostic challenges. Gastroenterol Hepatol Bed Bench. 2018;11(3):197–202.
- Bardella MT, Elli L, Ferretti F. Non celiac gluten sensitivity. Curr Gastroenterol Rep. 2016 Dec 1;18(12):63.
- Elli L, Branchi F, Tomba C, et al. Diagnosis of gluten related disorders: Celiac disease, wheat allergy and non-celiac gluten sensitivity. World journal of gastroenterology : WJG. 2015;21(23):7110-7119.
- Barbaro MR, Cremon C, Stanghellini V, Barbara G. Recent advances in understanding non-celiac gluten sensitivity. F1000Res. 2018;7:F1000 Faculty Rev-1631. Published 2018 Oct 11. doi:10.12688/f1000research.15849.1
- Roszkowska A, Pawlicka M, Mroczek A, Bałabuszek K, Nieradko-Iwanicka B. Non-Celiac Gluten Sensitivity: A Review. Medicina (Kaunas). 2019 May 28;55(6):222. doi: 10.3390/medicina55060222. PMID: 31142014; PMCID: PMC6630947.
- Roszkowska A, Pawlicka M, Mroczek A, Bałabuszek K, Nieradko-Iwanicka B. Non-Celiac Gluten Sensitivity: A Review. Medicina (Kaunas). 2019 May 28;55(6):222. doi: 10.3390/medicina55060222. PMID: 31142014; PMCID: PMC6630947.