Вероятно ви се е случвало поне веднъж през живота си да посягате към антиациди за лечение на киселини. Обикновено езофагеалният сфинктер (мускулна тръба, която пропуска храната в стомаха и след това се затваря, за да блокира връщането ѝ назад) предпазва хранопровода от стомашните киселини. Ако обаче тази тръба се отпусне, храната може да се изтласка нагоре през разхлабения отвор и да предизвика киселинен рефлукс. Киселинният рефлукс е често срещан проблем, но би могъл да се регулира с промени в начина на живот и хранене.
Ако някога сте изпитвали неприятна пареща болка в гърдите, хълцане или дрезгавост в гърлото, особено след като сте се нахранили, тогава вече знаете какво е киселинен рефлукс. Но може би не знаете как да постъпите, за да облекчите рефлукса. Тук ще говорим за всичко това, така че ви пожелаваме приятно четене.
Какво влошава киселинния рефлукс
Парещо усещане в гърдите, горчив вкус в гърлото и устата, голямо подуване на стомаха и дори газове – киселинният рефлукс най-често се проявява по тези начини. Това, което ядете, оказва основно влияние за появата на тези симптоми.
Киселинният рефлукс се появява, когато стомашната киселина се връща обратно в хранопровода, което води до усещане за парене, но е възможно да повлияе дори и дихателната дейност. По-голямата част от хората са изпитвали киселинен рефлукс в даден момент от живота си, но ако той продължава да се появява отново и отново, тогава вече има друго наименование: гастроезофагеална рефлуксна болест или за по-кратко – ГЕРБ.
Защо има твърде много киселина в стомаха
Стомахът разполага с отлични механизми за смилане на постъпилата храна. Един от тях е чрез отделяне на стомашна киселина, която разговорно наричаме също „стомашен сок“ или просто „киселина“. Състои се главно от солна киселина – мощен химикал, произведен от клетките на стомашната лигавица и стомашните жлези.
Тази солна киселина се задържа само в стомаха, който е проектиран да издържа на екстремната киселинност. Понякога този механизъм отказва да работи и киселината се връща нагоре в хранопровода, както по-рано споменахме.
Там, където хранопроводът се свързва със стомаха има специална мускулна клапа (езофагеален сфинктер), която осигурява еднопосочен поток от хранопровода към стомаха. Когато се храним, тази клапа се отваря, за да пропусне храната в стомаха, но през останалото време тя трябва да остане плътно затворена, за да не се връща обратно съдържанието на стомаха.
Ако обаче този клапан не успее да свърши своята работа (временно или за по-голям период), тогава съдържанието на стомаха се връща обратно в хранопровода. Това е същността на киселинния рефлукс, който причинява киселини. Също така, ако рефлуксът е тежък и продължителен, киселината може да причини възпаление на хранопровода, изменения на клетъчните структури, от които е изграден и поява на язви.
Противно на общоприетото схващане, киселинната рефлуксна болест не се причинява от твърде много стомашна киселина, а по-скоро е резултат от преминаването на киселини на неправилното място.
Начинът на живот всъщност значително допринася за появата на киселини в стомаха. Изследванията показват, че пържената храна, алкохолът, тютюнопушенето и липсата на двигателна активност са рискови фактори, предразполагащи появата на киселинен рефлукс. Но това не са единствените причини, има и такива, които просто не можем да предотвратим.
Какви са симптомите за повишено количество стомашна киселина и киселинен рефлукс
Ще разпознаете киселинния рефлукс по следните симптоми:
- Киселини в стомаха
- Горчив или неприятен вкус в устата
- Лош дъх и оригване
- Пареща болка в областта зад гръдната кост
- Повтаряща се кашлица или хълцане
- Подуване на корема
- Гадене
По-сериозният проблем идва, когато тези симптоми придобият хроничен характер. Това може да означава, че имате гастроезофагеална рефлуксна болест.
Това състояние се диагностицира от специалист чрез анализ на симптомите и медицински изследвания. Ако киселините се появяват редовно, поне два пъти седмично, често след хранене, след консумация на пикантна или мазна храна, значи най-често става въпрос за ГЕРБ. Въпреки че киселините са типичен признак, има и някои други характерни симптоми като болка в гърдите, затруднено преглъщане, гадене, повръщане, оригване и други.
Любопитен въпрос: Може ли киселинният рефлукс да причини болки в стомаха? Когато стомашната киселина дразни лигавицата на стомаха, това състояние се нарича гастрит. Гастритът и киселинният рефлукс често са придружени от хиперацидност.
Най-добрите храни при киселинен рефлукс
И тук важи правилото за балансирана диета, включваща свежи, сезонни плодове и зеленчуци, богати на фибри. Това са и най-богатите на хранителни вещества храни, които осигуряват антиоксиданти, витамини и минерали. Примери за най-добрите храни при киселинен рефлукс включват:
- Пилешко месо и по-специално гърди – препоръчително е да премахнете кожата. Не е желателно да се консумират пържени, вместо това можете да ги приготвите печени, задушени или сварени;
- Целина и сладки червени чушки – тези свежи зеленчуци са безопасни за стомаха и са полезни за здравето, слабо вероятно е да причинят неприятни усещания;
- Кафяв ориз – този сложен въглехидрат е много засищащ и хранителен, като най-добре да е сготвен на пара или на фурна;
- Пъпеши и диня – тези вкусни плодове са нискокиселинни и са сред най-добрите храни при киселинен рефлукс;
- Овесени ядки – пълнозърнестите са най-здравословни, подходящи са както за закуска, така и за обяд;
- Копър – този ароматен зеленчук има мек приятен вкус и естествен успокояващ ефект върху стомашно-чревния тракт;
- Пълнозърнести храни като овесени ядки, кус-кус, паста;
- Кореноплодни зеленчуци като сладки картофи, моркови и цвекло;
- Зелени зеленчуци като аспержи, броколи и зелен фасул.
Какво да НЕ ядете, ако страдате от рефлукс
По принцип трябва да се избягват всички мазни и пикантни храни, кофеинови напитки и шоколад. Списъкът с най-неподходящите храни за киселинен рефлукс включва:
- Кафе и някои видове чай – Кофеиновите напитки нарушават алкално-киселинния баланс. По-подходящ е билковият чай, без кофеин;
- Газирани напитки – Мехурчетата, съдържащи се в тях разширяват стомаха, създавайки допълнителен натиск и напрежение. По-добра алтернатива са пречистената вода или студен чай без кофеин;
- Шоколад – Това вкусно лакомство носи тройно по-голяма заплаха за здравето на стомаха: шоколадът е комбинация от захар, мазнини и какао, а всички те предизвикват дразнене на стомашната лигавица и отделяне на повече киселини;
- Грейпфрут, портокал и други цитрусови плодове – Високата киселинност на цитрусовите плодове отпуска сфинктера на хранопровода и влошава симптомите на рефлукса;
- Домати – Избягвайте също сос маринара, болонезе, кетчуп и доматена супа – всички те са естествено с високо съдържание на киселинни съставки;
- Алкохол – Той отпуска сфинктерната клапа и също така стимулира производството на киселина в стомаха, т.е действа негативно по два начина;
- Пържени храни – Това са едни от най-неподходящите храни при рефлукс. Пропуснете пържените картофи, пържения лук и пърженото месо – гответе на скара или във фурната;
- Хапвания късно през нощта – Избягвайте да се храните поне два-три часа преди лягане.
Ако имате някои от тези проблеми с храносмилателната система и не сте сигурни дали е само рефлукс, може да се изследвате за хранителна алергия с Кръвен тест ImuPro. При възпалително заболяване на червата също трябва да избирате храната, която приемате с повишено внимание, тъй като тези заболявания изискват специален диетичен режим, който да е щадящ за организма и да не съдържа възпалителни храни.
Използвани ресурси
Antunes C, Aleem A, Curtis SA. Gastroesophageal Reflux Disease. [Updated 2020 Nov 19]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441938/
Clarrett DM, Hachem C. Gastroesophageal Reflux Disease (GERD). Mo Med. 2018;115(3):214-218.
Badillo R, Francis D. Diagnosis and treatment of gastroesophageal reflux disease. World J Gastrointest Pharmacol Ther. 2014;5(3):105-112. doi:10.4292/wjgpt.v5.i3.105
MacFarlane B. Management of gastroesophageal reflux disease in adults: a pharmacist’s perspective. Integr Pharm Res Pract. 2018;7:41-52. Published 2018 Jun 5. doi:10.2147/IPRP.S142932
Sandhu DS, Fass R. Current Trends in the Management of Gastroesophageal Reflux Disease. Gut Liver. 2018;12(1):7-16. doi:10.5009/gnl16615