Възпалителното заболяване на червата (IBD), общ термин за болестта на Крон и улцерозен колит, е възпалително заболяване, което засяга 396 на 100 000 души годишно. Болестта на Крон и улцерозният колит са в известна степен сходни, тъй като и двете са възпалителни заболявания, които засягат дебелото черво и са хронично рецидивиращи заболявания.
Болестта на Крон може да се появи по продължение на целия храносмилателен тракт и може да засегне други части на тялото. А язвеният колит остава ограничен до дебелото черво и нанася поражения на лигавицата на дебелото черво или най-вътрешния слой.
Ако имате някое от тези две състояния, вероятно знаете какви ограничения се налага да правите във вашата диета. Трябва да избягвате определени храни, за да облекчите симптомите или да следите внимателно с какво и кога се храните, за да си осигурите оптимални количества хранителни вещества.
Няма универсална диета, която да работи за всички хора с възпалително заболяване на червата, но тази статия ще ви помогне да разберете как храната влияе на състоянието ви, така че да можете да направите най-добрия избор на храни.
Кои хранителни вещества са важни при болестта на Крон и колит
Витамини и минерали
Вашето тяло се нуждае от витамини и минерали, за да работи и да бъде здраво. Заболяванията, които разглеждаме днес, може да повлияят в посока по-слаба абсорбция на витамини и минерали от храната. Витамините и минералите, които може да не усвоите правилно, включват желязо, витамин В12, витамин D и калций.
Поддържането на здравословна, балансирана диета може да помогне за подобряване на нивото на витамини и минерали в тялото ви. Ако например чрез кръвни тестове се установи, че имате ниски нива на витамини и минерали, вашият лекар може да ви препоръча да приемате добавки за възстановяване на нивата на съответния витамин/минерал.
Разбира се, на първо място диетичните избори определят с какви хранителни вещества ще заредите организма си и от тях зависи да си осигурите всички нужни елементи. Но при боледуване от грип, автоимунно или хронично заболяване, дори при настинка, тялото изпитва повишена нужда от вещества и работи на по-големи обороти, за да задейства оздравителния процес. Той може да се забави в случай, че ви липсват някои витамини и минерали.
Желязо
Наличието на ниски нива на желязо е често срещано при хора с Крон или УК. Възможните причини включват липса на желязо в диетата, загуба на кръв и проблеми с усвояването на желязото от храната. Липсата на желязо може да доведе до анемия, при която има по-малко червени кръвни клетки, които пренасят кислород в тялото.
Отличителните симптоми на анемия са:
- Чувство на умора и липса на енергия
- Чувство на недостиг на въздух
- Ускорен или неправилен сърдечен ритъм
- Бледа на цвят кожа
Ако вашата диета е с ниско съдържание на желязо, трябва да си осигурите повече храни, богати на желязо. Такива храни са зеленолистни зеленчуци, зърнени храни, яйца, месо и варива. За тялото е по-трудно да усвоява и използва желязо от немесни храни, но приемането на малко витамин С при едно и също хранене може да помогне за това. Например, можете да опитате да изпиете чаша портокалов сок с обогатена с желязо зърнена закуска.
Друг добър източник на желязо може да бъдат хранителни добавки като Blue Iron – микрокапсулирано 3-валентно желязо и диви скандинавски боровинки, произведено във Финландия.
Витамин В12
Обикновено получавате достатъчно витамин В12 от вашата диета, но ако не консумирате месо или яйца например, може да не разполагате с достатъчно от този витамин. Той се съдържа в храни като месо, риба, мляко, сирене, яйца и някои зърнени закуски с добавен витамин В12. Ако спазвате растителна диета, може да не получите достатъчно от този витамин от диетата си и в такъв случай се препоръчва подходяща хранителна добавка.
Витамин В12 се абсорбира в последната част на тънките черва, наречена терминален илеум. Ако имате операция за отстраняване на илеума или ако имате възпаление в тази област, може да не успеете да усвоите витамин В12. Това може да доведе до ниски нива на витамин В12 в организма, което може да ви накара да се чувствате уморени и изтощени. Едно от решенията в такъв случай е инжектиране на B12 на всеки три месеца, за да се предотврати понижаването на нивата на витамина или приемът му в оптимална за усвояване форма като метилкобаламин или хидроксокобаламин.
Витамин D
Вашето тяло произвежда витамин D, когато се намирате под пряка слънчева светлина. Можете също така да го получите от мазна риба, яйца и храни с добавен витамин D, като зърнени закуски.
Хората с Крон или улцерозен колит са изложени на риск от ниски нива на витамин D. Ако това не се лекува, може да се наруши здравето на костите. Някои скорошни изследвания показват, че има по-голяма вероятност за обостряния, но не е ясно дали ниските нива на витамин D могат да причинят обостряния или те са резултат от обострянията.
Калций
Калцият е важен за здравите кости и зъби във всеки период на живота. Можете да си набавите калций от млечни храни, някои зеленчуци, храни с добавен калций като зърнени закуски и други. Ако не консумирате млечни храни и трудно си набавяте калций, то една от опциите е да потърсите алтернативен източник като Коксамин К.
Фибри
Фибрите са вид въглехидрати, намиращи се в растенията, които се разграждат в дебелото черво. Фибрите помагат на червата да работят нормално, като омекотяват и „сгъстяват“ изпражненията, за да може след това да бъдат отстранени от организма. Освен това е доказано, че консумацията на фибри може да намали риска от сърдечни заболявания, инсулт, диабет тип 2 и рак на червата. Също така фибрите действат благоприятно за предотвратяване на запек.
Хората с Крон или колит може да са по-чувствителни към въздействието на фибрите в червата. За някои хора фибрите могат да помогнат за намаляване на симптомите по време на обостряне и да останат в ремисия. За други фибрите могат да влошат симптомите. Намаляване приема на фибри може да помогне, ако болестта на Крон или улцерозен колит е в ремисия, но все още имате симптоми като коремна болка, запек и диария.
Внимание – глутен
Глутен
Някои хора с възпалително чревно заболяване също могат да имат друго заболяване, наречено целиакия. Ако имате целиакия, не сте в състояние да усвоите вид протеин, наречен глутен, който се съдържа в пшеницата, ечемика и ръжта. Някои от симптомите на IBD и цьолиакия се припокриват, като коремна болка, подуване на корема и диария.
Ако нямате целиакия, но получавате симптоми, когато ядете храни, съдържащи глутен, може да имате чувствителност към пшеница, ечемик или ръж.
Възпалително заболяване на червата и COVID-19
Интересно е да се намери отговор на това дали пациентите с възпалително чревно заболяване (например поради чревна експресия на АСЕ2) могат да бъдат особено податливи на COVID-19 и синдрома на освобождаване на цитокини, свързан с увреждане на белите дробове и фатални резултати. Друг изключително важен въпрос е как да се справим с имуносупресията и имуномодулацията по време на настоящата пандемия при пациенти с IBD и дали имуносупресията влияе върху развитието на COVID-19.
Понастоящем няма доказателства за повишена честота на случаите на COVID-19 при хора с IBD; скорошни проучвания, които предполагат намалена активност на заболяването при IBD, изискват допълнителни изследвания и потвърждение.
Друго, на което може да обърнем внимание, е дали има теоретична обосновка за това, че пациентите с IBD могат да бъдат по-малко податливи на възпаление. Понастоящем няма преки доказателства, че променената експресия на ACE2 рецепторите на илеума и на дебелото черво и TMPRSS2 директно регулира навлизането на вируса при IBD и нивата на експресия на тези протеини могат да зависят от локалната възпалителна активност и степента на увреждане на епитела. По-нататъшни проучвания са от съществено значение за разглеждане на тези въпроси.
Функционални проучвания при експерименти с колит при мишки показват, че модулацията на експресията на АСЕ2 може да повлияе на тежестта на колитната активност. Химичният инхибитор на ACE2 (GL1001) намалява тежестта на колита на DSS54, което предполага, че ACE2 играе патогенна роля при колит. За разлика от тях, дефицитът на ACE2 причинява повишена чувствителност към DSS колит, вероятно поради променен трафик на имунни клетки, промени във вродения имунитет и производството на цитокини, както и промени в чревната микробиота.
Най-добрата диета при възпалителни заболявания на червата
Както за хора с лека форма на заболяване, така и при по-тежките случаи, се препоръчва средиземноморска диета. Този хранителен режим насърчава приема на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, боб, чисти белтъчини и здравословни мазнини, богати на омега-3 мастни киселини. Трябва да се ориентирате към минимум преработени храни, съдържащи добавки и изкуствени съставки, и да ограничите червеното месо, преработеното месо, сладките и добавените захари.
От значение е да избирате храни богати на пребиотични фибри – зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки и семена. Те осигуряват храна за полезните микроорганизми в червата, известни като пробиотични бактерии. Балансираният състав на микробиома е важен за поддържането на имунната функция и метаболизма на витамини и минерали.
Ако трябва да препоръчаме режим на хранене, то би бил именно този и поради още една причина. Средиземноморската диета е богата на храни с фитонутриенти и омега-3 мастни киселини, които могат да намалят възпалението. Именно то е в основата на възпалителните чревни заболявания. Тази диета може да бъде модифицирана, за да подобри храносмилането и абсорбцията на хранителни вещества, за да се сведат до минимум стомашно-чревните симптоми и недостига на микроелементи, които могат да бъдат често срещани при хора с по-активна форма на заболяване.
Използвани ресурси
- Quraishi MN, Cooney R, Brookes MJ, et alAn urgent need to institute COVID-19 testing in patients with IBD experiencing flaresFrontline Gastroenterology 2020;11:330-331.
- Thng ZX, De Smet MD, Lee CS, et alCOVID-19 and immunosuppression: a review of current clinical experiences and implications for ophthalmology patients taking immunosuppressive drugs British Journal of Ophthalmology Published Online First: 12 June 2020. doi: 10.1136/bjophthalmol-2020-316586
- Effects of the ACE2 inhibitor GL1001 on acute dextran sodium sulfate-induced colitis in mice https://www.researchgate.net/publication/26283348_Effects_of_the_ACE2_inhibitor_GL1001_on_acute_dextran_sodium_sulfate-induced_colitis_in_mice
- Intestinal inflammation modulates the expression of ACE2 and TMPRSS2 and potentially overlaps with the pathogenesis of SARS-CoV-2 related disease Mayte Suárez-Fariñas, Minami Tokuyama, Gabrielle Wei, Ruiqi Huang, Alexandra Livanos, Divya Jha, Anais Levescot, Haritz Irizar, Roman Kosoy, Sascha Cording, Wenhui Wang (…) bioRxiv 2020.05.21.109124; doi: https://doi.org/10.1101/2020.05.21.109124