Пробиотиците от рода Lactobacillus са сред най-актуалните и препоръчвани хранителни добавки, но за да изберем най-подходящите за нас, трябва да познаваме различните видове пробиотични бактерии. Когато става въпрос за функциите и действителните ползи от пробиотиците, има изключително голям обем от информация, който е достъпен онлайн. Пробиотиците са микроскопични живи микроорганизми, които притежават наистина забележителни ползи за здравето и не бива да ги подценяваме. Затова ви предлагаме подробен анализ на действията и ползите, осигурявани от млечнокиселите бактерии, които са в основата на пробиотиците с млечна киселина. Лактобацилите са най-обширното семейство и именно тях ще разгледаме в днешната статия.
Защо семейство Lactobacillus е на фокус
В йерархията на бактериите, Lactobacillus принадлежи към семейство Lactobacillaceae. В този род има пробиотични видове и щамове с доказани способности за укрепване и подобряване на здравето на човека.
Всъщност всички хора имаме бактерии Lactobacillus в телата си. Лактобацилусите са много важни съставни части на чревната и вагиналната микрофлора, където участват в множество жизненоважни процеси. По-специално, те произвеждат млечна киселина и мастни киселини с къса верига (ацетат, бутират, пропионат и други).
Млечната киселина и ацетатът са от решаващо значение за здравето на човека. Това е така, защото подкислявайки рН-то на червата, те създават едновременно благоприятна среда за развитие на добрите бактерии и в същото време – неблагоприятна за микробите, които могат да ни разболеят.
Млечната киселина, произведена от лактобацилите, бива използвана и от други чревни бактерии за получаване на бутират, основен източник на гориво за здрава чревна лигавица.
L. helveticus
Lactobacillus helveticus е пробиотичен щам, който допринася за здравето на червата и коменсалните микроорганизми като насърчава производството на бутират. Тази късоверижна мастна киселина поддържа целостта на чревната лигавица, бори се с патогени и дори помага за растежа на нови мозъчни клетки при изследвания, проведени с мишки.
Други ползи от този пробиотичен щам включват по-добър сън при възрастни хора, намалени тревожност и депресивни състояния, противовъзпалителни свойства и други. Lactobacillus helveticus може да повлияе на това как тялото ви се справя с абсорбирането на калций. Той е важен микроелемент, който позволява на клетките да комуникират помежду си, съдейства за изграждането на здрави кости и зъби и участва в метаболизма на много други вещества.
L. acidophilus
Lactobacillus acidophilus е може би най-известният пробиотик, благодарение на наличието му в киселото мляко. L. acidophilus се използва също за приготвяне на различни ферментирали млечни продукти като кисело мляко, млечен кефир, катък и други.
Познати са около 20 щама на L. Acidophilus. Ползите за здравето, които осигуряват L. Acidophilus:
- Модулация на имунната система
- Понижаване на холестерола
- Подобряване метаболизма на лактозата
- Предотвратяване и лечение на инфекции от различен произход
- Намаляване на подуването на корема
- Потискане на симптомите на настинка и грип при деца
- Повлиява благоприятно страничните симптоми след химио и лъчетерапия;
L. casei
Lactobacillus casei е близък роднина на L. paracasei и L. rhamnosus. Те са толкова близки, че изследователите редовно спорят каква е правилната класификация на видовете Lactobacillus. Затова ще намерите различни материали по този въпрос. Но тук не е мястото за този дебат, затова преминаваме към известните и доказани ползи от L casei за здравето:
- Предотвратяване на диария, свързана с прием на антибиотици
- Предотвратяване на възпаление при ревматоиден артрит – комплексно автоимунно заболяване
- Потенциален противораков ефект
- Потенциална активност срещу затлъстяване
L. casei shirota
Lactobacillus casei shirota е щам на L. casei. Изглежда, че е бил изолиран през 30-те години от д-р Широта, японски микробиолог . Той е търсил бактерия, която да оцелее при пътуването от хранопровода до червата, без да бъде увредена от киселата среда на стомаха. Д-р Широта продължава с работата си и създава Yakult, който днес е глобален доставчик на пробиотични продукти, базирани около този конкретен щам.
Този пробиотичен вид може значително да облекчи запека. Доказателствата за това дали може да помогне за облекчаване на симптомите на синдром на раздразненото дебело черво (IBS) са противоречиви. Няколко малки проучвания предполагат, че L. casei може да облекчи симптомите на бактериален свръхрастеж в тънките черва.
Клинично проучване също демонстрира, че може да подобри симптомите на норовирусна инфекция при възрастни хора.
Lactobacillus d. bulgaricus
Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus (L. d. bulgaricus) е полезна бактерия, открита през 1905 година в киселото мляко. Открива я Стамен Гигов Григоров, български лекар и микробиолог. През 60-те и 70-те години на миналия век се провеждат много изследвания върху този уникален пробиотичен щам от изследователи от цял свят. Едни от най-известните имена, работили по откриването на полезните свойства на Lactobacillus d. bulgaricus са д-р Иван Богданов от България и руският носител на Нобелова награда – Иля Мечников.
L. bulgaricus е носител на всички предимства като останалите пробиотични бактерии. Изключително важно е пробиотичните щамове да могат да колонизират в червата и да оцелеят при преминаването през горната част на стомашно-чревния тракт, за да могат да предоставят ползи за здравето.
Предлагаме пълен списък на предимствата, които този щам може да донесе за здравето при консумация на продукти, които го съдържат (най-често млечни):
- Намаляване на триглицеридите, нивата на LDL, общия холестерол
- Повишаване на имунитета и борба с вирусите
- Намаляване на диарията и гаденето
- Подобряване на храносмилането
- Противовъзпалително действие
- Подобряване на симптомите на възпалителни чревни заболявания
- Редуциране появата на кариеси
- Ограничаване на високата чревна пропускливост
- Противодействие на диспепсията
Използвани ресурси
Reid G. The scientific basis for probiotic strains of Lactobacillus. Appl Environ Microbiol. 1999;65(9):3763-3766. doi:10.1128/AEM.65.9.3763-3766.1999
Idoui T. Probiotic properties of Lactobacillus strains isolated from gizzard of local poultry. Iran J Microbiol. 2014;6(2):120-126.
Haghshenas B, Nami Y, Haghshenas M, et al. Bioactivity characterization of Lactobacillus strains isolated from dairy products. Microbiologyopen. 2015;4(5):803-813. doi:10.1002/mbo3.280
Buriti FC, Saad SM. Bactérias do grupo Lactobacillus casei: caracterização, viabilidade como probióticos em alimentos e sua importância para a saúde humana [Bacteria of Lactobacillus casei group: characterization, viability as probiotic in food products and their importance for human health]. Arch Latinoam Nutr. 2007 Dec;57(4):373-80. Portuguese. PMID: 18524322.
Verdenelli MC, Ghelfi F, Silvi S, Orpianesi C, Cecchini C, Cresci A. Probiotic properties of Lactobacillus rhamnosus and Lactobacillus paracasei isolated from human faeces. Eur J Nutr. 2009 Sep;48(6):355-63. doi: 10.1007/s00394-009-0021-2. Epub 2009 Apr 14. PMID: 19365593.
Song M, Yun B, Moon JH, Park DJ, Lim K, Oh S. Characterization of Selected Lactobacillus Strains for Use as Probiotics. Korean J Food Sci Anim Resour. 2015;35(4):551-556. doi:10.5851/kosfa.2015.35.4.551
Michaela Michaylova, Svetlana Minkova, Katsunori Kimura, Takashi Sasaki, Kakuhei Isawa, Isolation and characterization of Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus and Streptococcus thermophilus from plants in Bulgaria, FEMS Microbiology Letters, Volume 269, Issue 1, April 2007, Pages 160–169, https://doi.org/10.1111/j.1574-6968.2007.00631.x
The complete genome sequence of Lactobacillus bulgaricus reveals extensive and ongoing reductive evolution
M. van de Guchte, S. Penaud, C. Grimaldi, V. Barbe, K. Bryson, P. Nicolas, C. Robert, S. Oztas, S. Mangenot, A. Couloux, V. Loux, R. Dervyn, R. Bossy, A. Bolotin, J.-M. Batto, T. Walunas, J.-F. Gibrat, P. Bessières, J. Weissenbach, S. D. Ehrlich, E. Maguin
Proceedings of the National Academy of Sciences Jun 2006, 103 (24) 9274-9279; DOI: 10.1073/pnas.0603024103
Jain PK, McNaught CE, Anderson AD, MacFie J, Mitchell CJ. Influence of synbiotic containing Lactobacillus acidophilus La5, Bifidobacterium lactis Bb 12, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus and oligofructose on gut barrier function and sepsis in critically ill patients: a randomised controlled trial. Clin Nutr. 2004 Aug;23(4):467-75.
Dimitonova SP, Danova ST, Serkedjieva JP, Bakalov BV. Antimicrobial activity and protective properties of vaginal lactobacilli from healthy Bulgarian women. Anaerobe. 2007 Oct-Dec;13(5-6):178-84.
Mater DD, Bretigny L, Firmesse O, Flores MJ, Mogenet A, Bresson JL, Corthier G. Streptococcus thermophilus and Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus survive gastrointestinal transit of healthy volunteers consuming yogurt. FEMS Microbiol Lett. 2005 Sep 15;250(2):185-7.