Неблагоприятни хранителни реакции могат да се появят на практика при всеки човек – от деца до възрастни, без специфика във възрастта. В световен мащаб над 250 милиона души страдат от хранителна алергия, като повече от 17 милиона души страдат от хранителни алергии само в Европа.
Изчислено е, че над 3% от възрастните и до 6% от децата имат някаква форма на хранителна алергия. Все по-голяма част от случаите на хранителна алергия или непоносимост са към протеина глутен. Отдавна е известно, че пшеничните протеини могат да предизвикат състояния като цьолиакия или алергия към пшеница.
Приблизително 0.5 % от възрастното население е засегнато от непоносимост към глутен в световен мащаб. В допълнение, не-цьолиакия чувствителност към глутен (NCGS) се среща все по-често според данни на изследователския екип на Leibniz-Institute for Food Systems Biology към Технически университет – Мюнхен.
Целиакията (или цьолиакия) е друга форма на непоносимост към глутен и е едно от най-често срещаните генетични заболявания, засягащо приблизително 1% от хората по целия свят.
Всички тези състояния имат прилики и разлики в това как се развиват и какви симптоми причиняват. Днес ще отделим време да разгледаме тези неблагоприятни хранителни реакции, изяснявайки приликите и разликите, мерките за контрол и пълноценно хранене при всяка от тях.
Какво точно представлява глутенът?
Глутенът (от латински: gluten – „лепило“) е вид протеин, открит в някои зърнени храни и широко присъстващ в храни, съдържащи пшеница, ръж и ечемик. Този протеин допринася за запазване на формата и консистенцията на зърнените продукти, има роля на слепващ агент и е част от състава на някои от най-обичаните храни като хляб с бяло, макаронени изделия, бисквити, бульони, колбаси, зърнени закуски и други.
Защо някои хора реагират негативно на глутен, лактоза и други
Това е възможно да се дължи на следните причини:
- Може да имат алергия към пшеница или друг компонент в храната – млечен протеин като лактоза и други;
- Поради болестта целиакия – автоимунно състояние, при което тялото се самоатакува при наличие на глутен в организма;
- При непоносимост към въглехидрати, открити в пшеницата, наречени фруктани. Те принадлежат към FODMAP – група съединения, които причиняват газове, подут стомах, диария, тежест и проблеми с чревния микробиом;
- Поради чувствителност към глутен, която не е целиакия (не-цьолиакия чувствителност към глутен).
Същност на неблагоприятните хранителни реакции
Обикновено хранителните алергии се проявяват в детска възраст, но алергии, чувствителност и непоносимост могат да се появят и по-късно в живота. Това обикновено се дължи на нарушено здраве на чревната лигавица, което води до увеличаване на пространството между клетките на лигавицата, покриваща стомашно-чревния тракт. Това състояние се нарича „висока чревна пропускливост“ и е характерно за Болест на Крон, някои автоимунни заболявания, хранителни непоносимости и други.
Тези „пролуки“ позволяват преминаването на големи хранителни частици, бактерии, вируси и други компоненти, поради което може да се развие хроничен възпалителен процес.
Важно е да се отбележи, че целиакия и не-цьолиакия глутенова чувствителност се различават от хранителната алергия.
При хранителна алергия, имунната система реагира остро на определена храна, причинявайки симптоми, които са потенциално сериозни или дори животозастрашаващи. При пациенти с алергия към определен вид храна, симптомите започват малко след приема на храната (от няколко минути до час-два) и включват уртикария, задух, замаяност и повръщане.
Разликите между хранителна алергия, непоносимост към храна и хранителна чувствителност
Ключова разлика между хранителните алергии и непоносимостта или чувствителността е, че последните две не са животозастрашаващи. В случай, че развиете хранителна чувствителност или алергия, имунната ви система идентифицира конкретната храна и по-точно – хранителните вещества в нея, като нашественик. Поради това, организмът решава, че трябва да ви защити и произвежда антитела. Докато имунната система играе роля както при хранителната чувствителност, така и при хранителните алергии, хранителната реакция ще привлече различни имунни клетки и след това ще доведе до различна имунна реакция и произтичащи симптоми. Различни са и произвежданите антитела – вижте инфографиката за справка.
При хранителни алергии, IgE антителата изпращат съобщения до други клетки на имунната система, които причиняват алергична реакция или анафилаксия. Последното може да доведе до шок и фатален край.
В много случаи алергиите към мляко, яйца, пшеница и соя често се израстват в детството, но не винаги е така. Алергиите към фъстъци, дървесни ядки, риба и черупчести обикновено остават за цял живот.
При хранителна чувствителност, тялото произвежда IgG антитела, което може да доведе до постепенни и по-дълготрайни ефекти.
Хранителната непоносимост, от друга страна, засяга предимно храносмилателната система (въпреки че симптомите могат да обхванат и други системи на организма). Непоносимостта често води до микро-възпаление в чревната тъкан, което може да повлияе и други системи в тялото и да обясни защо дадена непоносимост се проявява като на пръв поглед несвързан симптом (като например назална конгестия). Това е другото име на запушения нос, който обикновено се предизвиква заради оток на носната лигавица вследствие на остър или хроничен ринит, настинка, грип, сенна хрема и други.
Има още един фактор, чрез който могат да се разграничат тези състояния. Нетолерантността и чувствителността често са свързани с дозата (или количеството) от определен алерген/храна. Това означава, че някои хора могат да толерират малко количество храна, към която са нетолерантни или чувствителни, без да проявяват симптоми. Например, понякога може да се консумират някои млечни продукти като кисело мляко, но при консумация на голямо количество високолактозни млечни продукти може да се появят симптоми на непоносимост.
При недостатъчно храносмилателни ензими, които да разградят лактозата се наблюдават колики, болки, диария и други. Това говори за непоносимост към лактоза, която причинява още проблеми като подуване на корема и метеоризъм.
Не на последно място, непоносимостта и чувствителността към храната са сходни, но може да има по-тежки симптоми при непоносимост към дадена храна. Непоносимостите обикновено са и по-специфични, докато чувствителността може да се отнася до широк спектър от храни. Нека дадем пример отново с лактозната непоносимост – когато не можете да преработите и усвоите млечната захар, наречена лактоза, това е непоносимост. Когато се задейства имунен отговор на един или повече белтъчни компоненти на кравето мляко (суроватка или казеин) в млечните продукти, това е чувствителност към млечни продукти.
Симптоми на хранителни алергии, непоносимост и чувствителност
Хранителната алергия е медицинско състояние, при което излагането на определена храна предизвиква остър имунен отговор. Имунният отговор, наречен алергична реакция, възниква, защото имунната система атакува протеини в храната, които обикновено са безвредни. Протеините, които предизвикват реакцията, се наричат алергени.
Хората с хранителни алергии изпитват редица симптоми, включително:
- Уртикария
- Сърбеж
- Диария
- Спазми
- Повръщане
- Задух
- Подуване на гърлото
- Невъзможност за дишане
- Спад в кръвното налягане
Анафилаксията е сериозна алергична реакция, която се появява внезапно и може да причини смърт.
Хората с чувствителност към храна може да изпитат следните симптоми:
- Болки, газове и подуване на корема
- Главоболие
- Мозъчна мъгла
- Болки в ставите
- Акне и екзема
- Назална конгестия
Хората, които имат непоносимост към храна, се сблъскват с:
- Коремна болка или спазми
- Подуване
- Диария, газове
- Гадене и повръщане
- Хората с непоносимост към глутен може да имат запек, главоболие, умора, болки в ставите, кожен обрив.
Още от нашия блог
Каква e ролята на хранителните алергии за здравето на щитовидната жлеза
Хранителни алергии и тестване – всичко, което трябва да знаете
Вижте още по темата (на английски език):
True health effects from gluten: celiac vs wheat allergy vs non celiac gluten intolerance
Използвани ресурси
- Choung RS, Unalp-Arida A, Ruhl CE, Brantner TL, Everhart JE, Murray JA. Less hidden celiac disease but increased gluten avoidance without a diagnosis in the United States: findings from the National Health and Nutrition Examination Surveys from 2009 to 2014. Mayo Clin Proc. 2017;92(1):30-38. doi:1016/j.mayocp.2016.10.012
- Cardoso-Silva D, Delbue D, Itzlinger A, et al. Intestinal barrier function in gluten-related disorders. Nutrients. 2019;11(10):E2325. doi:3390/nu11102325
- Morris G, Berk M, Carvalho AF, Caso JR, Sanz Y, Maes M. The role of microbiota and intestinal permeability in the pathophysiology of autoimmune and neuroimmune processes with an emphasis on inflammatory bowel disease type 1 diabetes and chronic fatigue syndrome. Curr Pharm Des. 2016;22(40):6058-6075. doi:2174/1381612822666160914182822
- Losurdo G, Principi M, Iannone A, et al. Extra-intestinal manifestations of non-celiac gluten sensitivity: an expanding paradigm. World J Gastroenterol. 2018;24(14):1521-1530. doi:3748/wjg.v24.i14.1521
- LEIBNIZ-INSTITUT FÜR PFLANZENGENETIK UND KULTURPFLANZENFORSCHUNG (IPK) | CORRENSSTRASSE 3 | D-06466 SEELAND, OT GATERSLEBEN https://www.ipk-gatersleben.de/en/institute/about-us/