Имунната система е защитната бариера, която ви предпазва от патогени и други опасности, застрашаващи вашето здраве. Понякога тези опасности могат да бъдат храни и съдържащите се в тях алергени, които влияят на вас, но не и на всеки друг. За хранителни алергии може да говорим, когато имунната система реагира при прием на храна или вещество в храна, като я идентифицира като опасност и задейства защитна реакция. Тези храни обикновено съдържат хистамини или водят до образуването на хистамини, предизвикващи различни реакции.
Хранителните алергии много често се свързват и с хранителна непоносимост, но истината е, че двете състояния са много различни едно от друго.
Чудите ли се дали имате хранителна алергия?
Дали има храни, които трябва да избягвате?
Какво точно представляват хранителните алергии?
Отговорите на тези въпроси ще ви помогнат да живеете по-спокоен живот, като ви помогнат да елиминирате вредните за вас храни. Но на първо място те трябва да бъдат идентифицирани.
Какво представляват хранителните алергии
Според някои специалисти няма точно определение за хранителните алергии, но те обикновено са причинени от алергени в храните и предизвикват имунната система. Напълно възможно е да опитате нова храна и да не забележите никакви странични реакции, но това да се случи, когато я ядете за следващ път с отложен ефект.
Защо става така?
Защото алергичната реакция обикновено е предизвикана от навлизането на даден ензим в организма. Имунната система погрешно определя, че този протеин е опасен и започва да синтезира антитела, познати като IgE (имуноглобулини от подклас Е).
Тези специфични антитела имат силата да неутрализират протеина. Когато той навлезе втори път в тялото, антителата отключват освобождаването на хистамин. Последователното освобождаване на антитела води до незабавна алергична реакция. Антителата могат да засегнат дихателната, храносмилателната система и кожата.
Важно е да се отбележи, че хранителната алергия е много по-опасна от хранителната непоносимост, тъй като по-тежките алергични реакции може да предизвикат отоци, затруднено дишане, обриви и анафилактичен шок.
Ето защо е важно да знаете дали страдате от хранителна алергия и има ли храни, които трябва да избягвате.
Какво е хранителна непоносимост
Точно както при хранителната алергия, хранителната непоносимост е свързана с отхвърлянето на дадена храна от организма. Тя се диагностицира доста по-трудно от алергията.
За разлика от алергията, при която реакцията е предизвикана от антитела IgE, при хранителната непоносимост, реакцията е предизвикана от IgG антитела (имунни глобулини от подклас G). Те предизвикват възпалителни процеси, а симптомите настъпват в рамките на няколко дни по-късно.
Възможно е организмът да не може да обработи храната поради липса на даден ензим или защото тя е трудно смилаема. Главен определящ фактор е количеството храна, което приемате. При малко количество е възможно да не се появи проблем. При тежките хранителни алергии дори съвсем малко количество от дадена храна може да предизвика остра алергична реакция.
Трудно е да се определят проблемните храни при непоносимост, която се характеризира с късни симптоми. Забавените реакции на организма изискват проследяване на симптомите и усещанията, за да се установи кои са проблемните храни.
С ImuPro може да забравите за необходимостта от чакане и следене на всяка храна, която приемате. Тестът изследва дали повишените IgG антитела срещу определени храни могат да бъдат причина за някои от вашите симптоми. Вижте повече за концепцията на ImuPro.
Симптоми на хранителни алергии
Симптомите на хранителни алергии могат да се отразят на кожата, стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдовата система и дихателните пътища. Те могат да предизвикат едно или повече от следните състояния:
- Повръщане и/или стомашни спазми;
- Треска;
- Задух;
- Хрипове;
- Повтаряща се кашлица;
- Стегнато, дрезгаво гърло;
- Проблеми с преглъщането;
- Уголемяване на езика, засягащо способността да се говори или диша;
- Слаб пулс;
- Бледо или синьо оцветяване на кожата;
- Замайване или прималяване;
- Анафилаксия – потенциално животозастрашаваща реакция, която може да увреди дишането и да изпрати организма в шок; реакциите могат едновременно да засягат различни части на тялото (например болки в корема, придружени от обрив).
Повечето свързани с храната симптоми възникват в рамките на два часа след поглъщане; често те започват в рамките на минути. В някои много редки случаи реакцията може да се забави с четири до шест часа или дори по-дълго. Забавените реакции най-често се наблюдават при деца, които развиват екзема като симптом на хранителна алергия и при хора с рядка алергия към червено месо, причинени от ухапване на самотна звезда (вид кърлежи).
Най-разпространените хранителни алергии
Списъкът включва храни от различен произход – млечни, морски, ядки и други. По-конкретно, най-честите хранителни алергии са:
- Яйца – обикновено към жълтъка в тях;
- Риби – за алергията към този вид храни е характерно, че подлежат на кръстосана реактивност между различни представители от групата. Например, при алергия към миди трябва да тествате и за алергия към скариди, риби, омари и други;
- Краве прясно мляко – основните алергени в него са лактоглобулин и казеин, които причиняват алергична реакция;
- Ядки – в тази група принадлежат кашу, бадеми, фъстъци и други. Възможно е да предизвикват анафилаксия и отново да има кръстосана реактивност;
- Зеленчуци и плодове – те може да проявят кръстосана реактивност с полените. Ягодите и цитрусите от тази група са сериозни алергени.
Гадене, повръщане, уртикария, ринит, непрестанно кихане и сърцебиене са още от букета симптоми, характерен за хранителни алергии. При съмнение за такива е препоръчително да изберете подходящ диагностичен метод, който да потвърди алергиите.
Как да определите дали имате хранителна алергия или хранителна непоносимост
Тестовете ImuPro, който ще откриете в Detox Center, са перфектният начин да разберете дали имате IgG хранителна алергия от трети тип и кои храни създават проблем при вас. Ще се определи наличието на специфични антитела в тялото ви. Можете да откриете най-подходящият за вас тест, като го изберете според вашите симптоми. Може да направите и безплатна самооценка на нашия сайт.
След самото провеждане на теста в последствие ще преминете през няколко етапа: елиминационна фаза, провокационна фаза и стабилизираща фаза. Целта е да се установят проблемните храни, които трябва да елиминирате, за да пригодите хранителния си режим към реалните си нужди.
В зависимост от теста, който изберете, може да изследвате:
- 270 храни + чувствителност към глутен с теста ImuPro Complete. С него ще получите индивидуален доклад и индивидуална книжка с рецепти според състоянието ви;
- 90 храни и чувствителност към глутен с теста ImuPro Basic. С него получавате индивидуален доклад за състоянието си, както и насоки за подходящи храни;
- 90 вегетариански храни + чувствителност към глутен с ImuPro Vegetarian;
- 44 храни + тест за чувствителност към глутен с ImuPro Screen+; С него ще получите персонален доклад за състоянието си;
- 22 храни + тест за чувствителност към глутен с ImuPro Screen.
Научете повече за начина на тестване и мерките, които се предприемат за всяка индивидуална проба.
Още отговори на други въпроси ще намерите в секция ЧЗВ на следния адрес: https://imupro.bg/faq/