Страдали ли сте някога от подуване на корема или коремна болка? Знаете ли, че някои видове въглехидрати могат да допринесат за този тип дискомфорт, както и за отделяне на повече газове и други гастроинтестинални проблеми? Една специфична група захари, означени с абревиатурата „FODMAP“ (“fermentable oligo-, di-, monosaccharides and polyols”), са причинители на такива симптоми. Особено ако консумацията им е на фона на висока чревна пропускливост или други храносмилателни разстройства, това допълнително усложнява нещата. Но спасение има – ако се установи, че ви създават проблеми, консумацията им може да се редуцира, като се спазва LOW-FODMAP диета. На първо място ще се опитаме да изясним защо възникват проблеми при консумацията им и как могат да бъдат предотвратени.
Какво знаем за FODMAP
FODMAP се намират в много от храните, които ядем. FODMAP е съкращение, отнасящо се до ферментиращи олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли. Това са сложни наименования за съвкупност от молекули, открити в различни храни, които могат да бъдат лошо усвоени от много хора. Нека разгледаме малко по-детайлно какво се крие зад тази абревиатура:
- Ферментиращи – което означава, че се разграждат (ферментират) от бактерии в дебелото черво;
- Олигозахариди – „олиго“ означава „малко“ и „захарид“ означава захар. Тези молекули са изградени от отделни захари, свързани заедно във верига. Храни, които ги съдържат, са артишок, чесън, леща, нахут, соя, фасул, някои видове боб;
- Дизахариди – „di“ означава две. Това е двойна захарна молекула, която е част от структурата на много съдържащи мляко храни – сладолед, сметана, млечни десерти, кондензирано мляко, мляко на прах, сирена – маскарпоне, рикота и други;
- Монозахариди – „моно“ означава единичен. Това е единична захарна молекула. Храни, съдържащи големи количества фруктоза, са мед, манго, круши и глюкозо-фруктозния царевичен сироп, който се среща в почти всички преработени храни;
- Полиоли – това са захарни алкохоли. Съдържат се в праскови, нектарини, сливи, гъби, карфиол, бонбони, дъвки и други.
Когато се абсорбират непълноценно в тънките черва на храносмилателния тракт, тези молекули продължават по пътя си, пристигайки в дебелото черво. Там те играят ролята на източник на храна за бактериите, които населяват червата. След това бактериите усвояват/ферментират тези FODMAP компоненти и могат да причинят симптоми като подуване на корема, метеоризъм, коремна болка, гадене, промени в навиците на дефекация (диария, запек или редуване на двете) и други неприятни стомашно-чревни симптоми.
LOW-FODMAP диета при IBS, SIBO и други
Диетите с ниско съдържание на FODMAP са изследвани широко при терапия на функционални чревни нарушения като IBS синдром. Намаляването на приетите чрез храната FODMAP компоненти може да осигури значително облекчение на симптомите, характерни за това състояние. И по-конкретно може да се постигне намаляване на свръхрастежа на бактерии в тънките черва.
За да се подкрепи чревната микробиота могат да се приемат и подходящи пробиотици, които да колонизират чревния тракт и да му осигурят по-добра защита и абсорбция на хранителни вещества. Например, такива пробиотици има в Іntеѕtіnаl Мuсоѕа Rераіr & Rесоvеr – специална комбинация от L-глутамин, желатин, колаген тип II, омега 3 мастни киселини, пребиотици (инулин) и висококачествен пробиотичен комплекс Неrbаmеdіса Рrоbіоtісѕ Вlеnd® 10 щaмa – Lасtоbасіlluѕ асіdорhіluѕ DDЅ-1, Lасtоbасіlluѕ саѕеі, Lасtоbасіlluѕ раrасаѕеі, Lасtоbасіlluѕ рlаntаrum, Lасtоbасіlluѕ rhаmnоѕuѕ, Віfіdоbасtеrіum bіdіfum, Віfіdоbасtеrіum brеvе, Віfіdоbасtеrіum lасtіѕ, Віfіdоbасtеrіum lоngum, Ѕtrерtососсuѕ thеrmорhіlеѕ.
LOW-FODMAP диета може да бъде полезна и при пациенти с болестта на Крон, улцерозен колит и дивертикулит. Това също са състояния, при които чревното здраве е компрометирано и протичат възпалителни процеси, нарушаващи абсорбцията на хранителни вещества.
Какво включва диетата LOW-FODMAP
Диетата се разделя на две фази:
Фаза 1
Първата фаза на диетата LOW-FODMAP обикновено включва строго ограничаване на всички храни с високи нива на FODMAP за период от 4-6 седмици. Трябва да се отбележи реакцията на симптомите през този период и преглед с диетолог ще даде насоки за втората фаза. Ако всичко върви по план се преминава към фаза 2.
Фаза 2
По време на втората фаза започват постепенно да се въвеждат ограничаваните храни във фаза 1 и диетата се либерализира, за да отговаря на нуждите на конкретния човек. Тук се определят видът и количеството на FODMAP, които могат да бъдат толерирани от индивида, така че да може да се състави пълноценна дългосрочна диета. Много е важно да се определи нивото на FODMAP, които могат да се толерират от организма, така че диетата да не бъде прекалено ограничена.
Препоръчва се да започнете с консултация с опитен и квалифициран медицински специалист, който да направи необходимите изследвания, включително за хранителна алергия тип III с кръвен тест ImuPro, за да се установи дали няма други причини за симптомите. Лекарят ще се погрижи диетата ви да остане адекватна от гледна точка на хранителни стойности и да ви бъдат предоставени подходящи алтернативи на забранените храни. Ние можем да предоставим някои основно насоки за различните групи храни и техните алтернативи, като списъкът не е 100% изчерпателен.
- LOW-FODMAP Протеини – говеждо и свинско месо, пилешко, пуешко, темпе, тофу, без подправки като чесън, лук и мед;
- LOW-FODMAP Млечни храни – мляко без лактоза или други млечни продукти без лактоза; сирене – чедър, пармезан, моцарела, фета; краве масло;
- LOW-FODMAP Растителни млечни продукти и семена – бадемово мляко, конопено мляко, оризово мляко, кокосово мляко; консервирано кокосово мляко; чиа семена, тиквени семена; нахут от консерва; едамаме; фъстъчено масло;
- LOW-FODMAP Зърнени храни – Безглутенов хляб и тестени изделия; хляб от спелта; ориз; овес в ограничени количества; киноа; царевични тортили; елда; просо;
- LOW-FODMAP Плодове – авокадо, банани, ягоди, боровинки, портокали, киви, ананас, папая, маракуя, нар, грозде;
- LOW-FODMAP Зеленчуци – чушки, броколи, тиква, зеле, моркови, пащърнак, целина, царевица, краставица, патладжан, къдраво зеле, листна салата, сладки картофи, зелен лук, ряпа, тиквички;
- LOW-FODMAP Захари и подсладители – какао на прах (2 големи чаени лъжички), черен шоколад, 100% чист кленов сироп, стевия, кокосова захар, кафява тръстикова захар;
- LOW-FODMAP Подправки – кориандър, кимион, къри, риган, червен пипер, магданоз, розмарин, сол, куркума, оцет, чили на прах.
Основното предназначение на тази диета е да облекчи симптомите, свързани с нарушеното храносмилане, но се прилага като полезен инструмент за лечение и при няколко други състояния, включително:
- Синдром на раздразненото дебело черво (IBS)
- Други форми на функционално стомашно-чревно разстройство
- Бактериален свръхрастеж на тънките черва (SIBO)
- Някои автоимунни състояния/заболявания като ревматоиден артрит, множествена склероза
- Фибромиалгия или други здравословни проблеми, които сте забелязали, че се предизвикват от определени храни
- Чести мигренозни пристъпи, които изглежда се задействат след консумация на определена храна
- Възпалително заболяване на червата (IBD) като болест на Крон, улцерозен колит и други.
Какво е влиянието на глутена
Глутенът може да допринесе за повишаване на чревната пропускливост, а това от своя страна води до поява на характерните негативни симптоми. Поради тази причина неговата консумация не се препоръчва, така че избягвайте храни от пшеница, ечемик или ръж. Те са източници на FODMAP компоненти.
Храносмилателните разстройства са сложни, многофакторни състояния, които трябва да се оценяват и лекуват от компетентни медицински специалисти. LOW-FODMAP може да е един от методите, който да подпомогне тези контролирането на тези процеси и да допринесе за облекчаване на симптомите. Наравно с това трябва да се обърне внимание и на първопричината за конкретното състояние, както и на здравето на стомашно-чревния тракт, който се нуждае от пробиотични бактерии, за да функционира по оптимален начин.
Вижте още:
- Признаци за нездравословно състояние на червата – как да ги разпознаете
- Точните видове пробиотици за всеки вид IBS – Синдром на раздразненото дебело черво (1)
Използвани източници
- Halmos EP. A low FODMAP diet in patients with Crohn’s disease. J Gastroenterol Hepatol. 2016 Jun;31 Suppl 1:14-5. doi: 10.1111/jgh.13349. PMID: 26990906.
- Popa SL, Pop C, Dumitrascu DL. Diet Advice for Crohn’s Disease: FODMAP and Beyond. Nutrients. 2020;12(12):3751. Published 2020 Dec 6. doi:10.3390/nu12123751
- Cox SR, Lindsay JO, Fromentin S, Stagg AJ, McCarthy NE, Galleron N, Ibraim SB, Roume H, Levenez F, Pons N, Maziers N, Lomer MC, Ehrlich SD, Irving PM, Whelan K. Effects of Low FODMAP Diet on Symptoms, Fecal Microbiome, and Markers of Inflammation in Patients With Quiescent Inflammatory Bowel Disease in a Randomized Trial. Gastroenterology. 2020 Jan;158(1):176-188.e7. doi: 10.1053/j.gastro.2019.09.024. Epub 2019 Oct 2. PMID: 31586453.
- Grammatikopoulou MG, Goulis DG, Gkiouras K, et al. Low FODMAP Diet for Functional Gastrointestinal Symptoms in Quiescent Inflammatory Bowel Disease: A Systematic Review of Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2020;12(12):3648. Published 2020 Nov 27. doi:10.3390/nu12123648
- Caio G, Lungaro L, Segata N, et al. Effect of Gluten-Free Diet on Gut Microbiota Composition in Patients with Celiac Disease and Non-Celiac Gluten/Wheat Sensitivity. Nutrients. 2020;12(6):1832. Published 2020 Jun 19. doi:10.3390/nu12061832