Болестта на Крон и хроничният улцерозен колит са заболявания, които възпаляват лигавицата на стомашно-чревния тракт и нарушават способността на тялото ви да усвоява хранителните вещества. И двете състояния засягат червата, но по малко по-различен начин, като и двете протичат с възпаление в организма. То от своя страна може да е причинено от хранителна алергия тип 3 – забавена във времето хранителна алергия, която може да се открие с подходящите кръвни тестове. За мястото на ImuPro в диагностиката на болест на Крон и хроничен улцерозен колит ще говорим подробно в днешната статия, защото именно диагностиката е най-важният етап на лечението, от който зависи и крайният резултат.
Защо хранителна алергия тип III
Хранителна алергия тип III или IgG хранителна алергия (наричана още забавена хранителна алергия) възниква, когато имунната система произвежда специфични IgG антитела (имуноглобулини от подклас G) срещу протеини от храната. А защо “забавена”? IgG-медиираната чувствителност обикновено към храни и подправки, се проявява отложено във времето (часове до дни), антителата имат циркулиращ полуживот от 21 дни, не стимулират освобождаването на хистамини и се проявяват със стомашно-чревни симптоми, главоболие, болки в ставите, обриви, други. При IgE-медиирани алергии (храни, плесени, инхаланти), реакцията е веднага след експозиция, стимулира се освобождаването на хистамин и симптомите са различни – копривна треска, запушен нос, кихане, сърбеж, сълзящи очи, повръщане, стомашни спазми или диария и други.
При хранителна алергия тип III тези антитела могат да доведат до възпалителни процеси в тялото, неприятни симптоми и хронични здравословни проблеми. А какво IgG – това е вид антитяло (имунен отговор), който може да се образува, когато реагирате на определени храни. ImuPro е кръвен тест, който може да се използва за измерване на тези специфични IgG антитела, за да се идентифицират храни, към които човек може да е чувствителен и които може да задействат възпалението. Елиминирането им от диетата води до ограничаване на тези симптоми и значително нормализиране на състоянието, затова и част от концепцията е елиминационната диета.
Има и други състояния, свързани с IgG чувствителност към храна, а именно:
- Синдром на раздразненото дебело черво (IBS)
- Голямо депресивно разстройство
- Мигренозни главоболия
- Кожни обриви като екзема
- Болки в ставите
- Автоимунни заболявания
- Затлъстяване
Пропускливост на червата – каква е нейната роля
Наличието на циркулиращи IgG антитела към храни може да подсказва за повишена чревна пропускливост, наричана още „синдром на пропускливите черва“. Когато тесните връзки, образуващи бариерата в червата, не са отпимално здрави, по-големите вещества могат да преминат през тях, причинявайки имунен отговор. Този имунен отговор може да доведе до производството на IgG антитела към храни.
Това преминаване на различни компоненти от червата в кръвния поток може да причини инфекции и широко разпространено възпаление и дори може да увеличи риска от определени автоимунни заболявания. Освен това, това може да има отражение върху ползата от храната, тъй като не усвоявате важни витамини и хранителни вещества, а вредните вещества, които преминават, нарушават дейността на хормоните и имунната ви система.
Съществуват множество фактори на диетата и начина на живот, които допринасят за повишена чревна пропускливост. Тези фактори включват алкохол, стрес, хронична употреба на НСПВС медикаменти, диета от западен тип (висока консумация на червено месо, животински мазнини, високо съдържание на захар и храна с ниско съдържание на фибри), както и продължителни упражнения.
Болест на Крон – какво представлява
Болестта на Крон е хронично възпалително заболяване, което най-често засяга края на тънките черва и началото на дебелото черво, но може да засегне всяка друга част от стомашно-чревния тракт. Подобно на улцерозния колит, болестта на Крон може да бъде едновременно болезнена и изтощителна, особено ако начинът на хранене не е адаптиран към състоянието или то не се разпознава и диагностицира.
Хората, страдащи от болест на Крон, често изпитват загуба на апетит и в резултат на това могат да намалят теглото си. Липсата на енергия и умората също са често срещани. Болест на Крон всъщност е хронично заболяване, което означава, че протича с периоди на обостряне и по-силни симптоми, и периоди на ремисия, в които може да няма симптоми или да са значително по-слаби. Други типични симптоми на Крон са коремна болка, метеоризъм и подуване на корема.
Забавената IgG хранителна алергия може да играе роля при болест на Крон. Поради това концепцията ImuPro може да бъде полезно допълнение към обичайните диагностични методи, за да се установи дали конкретни храни провокират състоянието и го влошават. Чрез ImuPro може да се добие тази изключително важна информация и да се дефинират насоки за хранене, които изключват проблемните храни. По този начин може да се нормализира състоянието и да се намалят симптомите, с които се проявява, както и дискомфортът от постоянните проблеми с храната.
Защо се развива това заболяване обаче? Последните проучвания показват, че храните могат да предизвикат възпаление в организма, например чрез хранителна алергия тип III, каквато може да се потвърди или отхвърли с тест като ImuPro. Диета, основана на елиминирането на такива храни, може да допълни стандартната лекарствена терапия с противовъзпалителни лекарства като кортикостероиди.
Научният подход към болестта на Крон и IgG антителата
Храната като причина за болестта на Крон отдавна се обсъжда в научните среди. Тъй като болестта на Крон е възпалително заболяване, IgG антителата също могат да играят важна роля в заболяването, когато други фактори могат да бъдат изключени (генетична предразположеност, навици на хранене и живот, стрес и други).
В проучване, публикувано през 2010 г., е приложена елиминационна диета за изключване на IgG към храната. В това проучване 79 пациенти с болест на Крони и 20 здрави лица в контролна група са изследвани за IgG антитела. След това клиничната значимост на тези хранителни IgG антитела е оценена в двойно-сляпо кръстосано проучване с 40 пациенти. Въз основа на IgG антителата е планирана елиминационна диета. При пациенти с болестта на Крон са открити повишени количества специфични за храната IgG антитела. Статистически значимо намаление на честотата на дефекацията в сравнение с контролната група е постигнато, когато пациентите с болест на Крон са спазвали специфичната елиминационна диета.
Друго проучване има за цел да покаже ефекта от приема на IgG положителни храни при пациенти с болест на Крон в ремисия. При всички пациенти са открити повишени маркери на чревно възпаление, коремни симптоми, както и хистологични данни след 3-дневно хранително провокиране с IgG положителна храна. Авторите заключават, че храни с повишени нива на IgG антитела и хранителни добавки могат да провокират симптомите и да стимулират възпалението при пациенти с Крон.
Хроничен улцерозен колит – какво представлява
Улцерозният колит е хронично възпалително заболяване на червата (Irritable Bowel Disease), при което анормалните реакции на имунната система причиняват възпаление и язви по вътрешната лигавица на дебелото черво. Симптомите на улцерозен колит варират от човек на човек. Честите симптоми на улцерозен колит включват диария, коремни спазми, преминаване на кръв с изпражненията или ректално кървене и други. Сложността на състоянието може да затрудни в известна степен диагностиката, за която са необходими анализ на симптоматиката и медицинска и семейна история, както и физически преглед и тестове. Медицинските тестове могат да включват кръвни изследвания, изследвания на изпражненията и ендоскопия на дебелото черво, както и кръвен тест ImuPro за откриване или отхвърляне на хранителна алергия.
Защо препоръчваме ImuPro и при хроничен улцерозен колит? Защото анормалните реакции на имунната система могат да играят роля в развитието на улцерозен колит. Анормалните имунни реакции водят до възпаление в дебелото черво, а освобождаването на IgG антителата при консумация на някои храни може да е точно заради техните протеини.
За разлика от болестта на Крон, която може да засегне всяка част от стомашно-чревния тракт, улцерозният колит обикновено засяга дебелото черво. Има значителни научни доказателства, които предполагат, че взаимодействията между факторите на околната среда, чревните бактерии, имунната дисрегулация и генетичното предразположение допринасят за развитието на ХУК. Има повишен риск за хора, които имат член на семейството с това заболяване. Въпреки че има редица лечения, които помагат за облекчаване на симптомите и предизвикване на ремисия, няма цялостно лечение.
Въпреки това доброто управление на симптомите и последствията от заболяването заедно с терапии, насочени към намаляване на основното възпаление в организма, осигуряват много по-добра възможност за пълноценно ежедневие и живот. След цялостна диагностика и поставяне на диагноза “хроничен улцерозен колит” специалистите препоръчват комплексен подход, който включва промени в диетата и начина на живот, симптоматична медикаментозна терапия, противовъзпалителна терапия, а в по-тежки случаи може да се стигне до операция.
Как може да помогне кръвен тест ImuPro на хора с болест на Крон и ХУК
ImuPro е кръвен тест за откриване на IgG антитела към хранителни алергени чрез висококачествен лабораторен анализ – прецизен и надежден метод за оценка. В случай, че бъдете насочени за такъв текст или сами поискате да си направите, вашият IgG тест за хранителна алергия ще бъде извършен от високопрофесионална и специализирана диагностична лаборатория в Германия. Лабораторията ще анализира вашата серумна или капилярна проба и ще определи наличието на специфични IgG антитела към голямо разнообразие от хранителни продукти според избрания пакет (може да включва до 270 храни). Антителата се откриват по способността им да се свързват със специфични протеини от тези до 270 анализирани храни. Въз основа на резултатите от титъра на антителата, храните се категоризират в три групи: „без повишено ниво“, „повишено“ и „високо повишено“. Ето и какви са етапите на този процес:
- Етап 1 – Хранителните протеини се свързват с повърхността на микротитърни плочи. Всяка от тези чинии се третира с различна храна.
- Етап 2 – След това вашата проба се изследва. Ако вашата проба съдържа специфични IgG антитела към определена храна, те ще се свържат с тези хранителни протеини, които са свързани с кухината на микротитърната плоча, както биха направили и във вашето тяло.
- Етап 3 – След това това свързване се визуализира с помощта на колориметрична реакция. Освен това, чувствителни измервателни устройства определят количеството на свързаните IgG антитела.
След това храните се категоризират в трите групи въз основа на резултатите от титрите на антителата. Специфичните IgG концентрации, определени чрез теста, не отразяват непременно появата или тежестта на сериозните клинични симптоми. Те предлагат основата за елиминираща и провокативна диета. ImuPro ви води през този процес с три фази: елиминиране, провокация и фаза на стабилизиране, като за тях може да прочетете повече тук: Тестване с кръвен тест ImuPro – как се прави.
Обобщение
Като цяло, клиничното лечение на пациенти с хранителна чувствителност включва елиминиране или ротация на силно реактивната(ите) храна(и). Често клиницистите и пациентите забелязват подобрение на симптомите след промяна на диетата. Пациентите може да са в състояние да понасят храната в малки количества, без симптоми, след няколко седмици или месеци на елиминационна диета. А един от основните проблеми в основата – повишената чревна пропускливост (пропускливи черва), може да бъде разрешен едновременно с диета, растителни продукти и хранителни вещества, както и модифициране на допринасящите фактори. За да бъде успешен този процес може да допринесе и кръвният тест ImuPro, който е на ваше разположение и с възможност за поръчка до собствения ви дом с ImuPro у дома.
Вижте и секцията Често Задавани Въпроси за още важна информация във връзка с хранителните алергии.
Може да ви е интересно да прочетете още:
Анализ: какви са разликите между улцерозен колит и болест на Крон
Полезни съвети за хранене и упражнения при Болест на Крон
Най-важните хранителни вещества за хора с улцерозен колит
Използвани източници
- IBS & CROHN´S DISEASE AND IGG FOOD ALLERGIES https://imupro.com.au/wp-content/uploads/2019/05/Studies-IBS-Crohns-Disease.pdf
- Bentz, S., Hausmann, M., Piberger, H., Kellermeier, S., Paul, S., Held, L., Falk, W., Obermeier, F., Fried, M., Schölmerich, J., & Rogler, G. (2010). Clinical relevance of IgG antibodies against food antigens in Crohn’s disease: a double-blind cross-over diet intervention study. Digestion, 81(4), 252–264. https://doi.org/10.1159/000264649
- Rubin, D. T., Ananthakrishnan, A. N., Siegel, C. A., Sauer, B. G., & Long, M. D. (2019). ACG Clinical Guideline: Ulcerative Colitis in Adults. The American journal of gastroenterology, 114(3), 384–413. https://doi.org/10.14309/ajg.0000000000000152
- Drisko J, et. al. Treating Irritable Bowel Syndrome with a Food Elimination Diet Followed by Food Challenge and Probiotics. J Amer Col Nutr. 2006;25(6):514-522.
- Bentz S, et. al. Clinical relevance of IgG antibodies against food antigens in Crohn’s disease: a double-blind cross-over diet intervention study. Digestion. 2010;81(4):252-64
- Hodsdon W and Zwickey H. NMJ Original Research: Reproducibility and Reliability of Two Food Allergy Testing Methods. Nat Med J. 2010;2(3):1-13.