Въпреки риска от тежки алергични реакции и в много редки случаи – по-сериозни последствия, няма универсално лечение за всички хранителни алергии. Състоянието може да се контролира само чрез избягване на алергените и лечение на симптомите на хранителна алергия.
Важно място се отрежда на натуралните хранителни добавки, които могат да помогнат за засилване на имунната система и подобряване на чревната микрофлора. Чрез тях се намалява опасността от развитие на хранителни алергии и алергични симптоми.
Хранителната алергия представлява реакция на имунната система към определена храна, която не харесва. Организмът усеща, че даден протеин в определена храна може да бъде вреден и предизвиква имунна реакция, като произвежда хистамини, за да се защити.
Хистаминът може да причини алергични симптоми като копривна треска, кашлица и хрипове. След това тялото „помни“ имунологичната реакция и когато храната алерген отново е в контакт с тялото, реакцията на хистамина се задейства по-лесно. Най-характерната форма на хранителна алергия се медиира от IgE антитела (имуноглобулини Е).
В развитие на темата за различните хранителни алергии от част 1 сега продължаваме с втора част и още 5 разпространени хранителни алергии.
Фъстъци
Алергията към фъстъци е най-разпространената хранителна алергия сред децата в рамките на САЩ. Изненадващ факт на фона на това, че фъстъченото масло е сред най-любимите храни на американците, нали?
Фъстъците са един от хранителните алергени, най-често свързани с настъпването на анафилаксия. Това е внезапно и потенциално смъртоносно състояние, което изисква незабавна намеса и лечение.
Има няколко погрешни схващания за алергията към фъстъци. Те са бобови растения (принадлежащи към едно и също семейство заедно със соя, грах и леща), а не орехови. И докато преди се смяташе, че алергията към фъстъци остава през целия живот, изследвания на Националния здравен институт показват, че около 20% от хората с алергия към фъстъци след време я израстват.
Най-тежката реакция е анафилаксия, като симптоми за настъпването ѝ са нарушено дишане, подуване на гърлото, внезапно понижение на кръвното налягане, бледа кожа или сини устни, припадане и замайване. Ако не се лекува незабавно с епинефрин (адреналин), обикновено приложен в автоинжектор, анафилаксията може да бъде фатална.
По-леките симптоми включват:
- Сърбеж на кожата или обрив, които могат да се появят като малки петна или големи белези;
- Сърбеж или изтръпване в или около устата или гърлото;
- Гадене;
- Запушен нос.
Ако подозирате, че сте алергични към фъстъци, направете консултация с алерголог. Направете си дневник за хранене преди консултацията и следете за всички реакции. Ако имате реакция, трябва да отбележите:
- Какво (и колко) сте изяли;
- Кога започват симптомите;
- Какво сте направили, за да облекчите симптомите;
- Колко време отнема облекчаването на симптомите.
Черупчести мекотели и ракообразни
Разпространението на алергията към черупчести мекотели е 0,5 до 5 процента. В рамките на семейството на черупчести мекотели, групата на ракообразните (скариди, омари и раци) причинява най-голям брой алергични реакции. Много алергични към черупковите организми могат да понасят добре мекотели (миди, стриди и други).
Черупчестите мекотели са сред най-разпространените хранителни алергени. Те са и едни от най-опасните, които често принуждават пострадалите да се лекуват в болнични условия.
Алергията към черупчести е различна от алергията към риба. Тези, които са алергични към ракообразните, не трябва непременно да избягват рибата и обратно.
Някои от симптомите за алергия към черупчести са:
- Повръщане;
- Стомашни крампи;
- Диария;
- Стомашно разстройство;
- Недостиг на въздух;
- Слаб пулс;
- Трудности с преглъщането и дрезгаво гърло;
- Бледа или синьо оцветена кожа.
Диагностицирането на алергия към черупчести мекотели може да бъде толкова сложно, колкото и самото медицинско състояние. Симптомите могат да варират от човек на човек и едно лице може да не изпитва винаги същите симптоми по време на всяка реакция. Нещо повече, хората, които са алергични към ракообразните, не е задължително да ги ядат, за да развият алергична реакция. Те може да реагират дори само на изпаренията или дима или ако храната им е била в контакт с черупчести мекотели.
Ако имате съмнения за хранителна алергия, важно е да се консултирате с алерголог, който може да определи кои тестове да извърши, да реши дали съществува алергия и да ви посъветва относно симптомите, след като диагнозата бъде потвърдена.
С помощта на кръвен тест ImuPro може да получите информация за количествата IgE антитела спрямо конкретната храна/храни, които се тестват. Вижте какви храни се тестват (може да се изтегли в PDF).
Соя
Член на семейството на бобовите растения, соята е често срещана съставка в храните за кърмачета и много други преработени храни. При малките деца соята е една от най-разпространените хранителни алергени.
Обикновено алергичните реакции се появяват най-напред при кърмачета и деца на възраст под 3 години, а повечето от тях преодоляват алергията до 10-годишна възраст.
Характерните симптоми при хранителна алергия към соя обикновено са обрив и уртикария, сърбеж в устната кухина, повръщане и диария, гадене.
Освен самата соя, алергени може да се явяват също и соевите продукти, соевото мляко и соевият сос.
Отново както при другите видове хранителни алергии, прегледът от специалист е задължителен. Трябва да споделите какви са симптомите, колко често се проявяват и за колко време отшумяват. Алергологът ви може да препоръча кожен или кръвен тест, като и двата проверяват наличието на имуноглобулин Е (IgE) антитела към соевия протеин.
Дървесни ядки
Алергията към дървесни ядки може да възникне при около 1% от общото население. Ядките, които най-често са отговорни за алергичните реакции, са лешници, орехи, кашу и бадеми. Тези, които по-рядко се асоциират с алергии, са пекани, кестени, бразилски орехи, борови ядки, макадамия, шам фъстък.
Заедно с фъстъците и черупчестите мекотели, дървесните ядки са един от хранителните алергени, които най-често предизвикват анафилаксия. Алергията към тях обикновено трае цял живот, по-малко от 10% от хората с тази алергия я израстват.
Симптомите наподобяват тези на другите хранителни алергии – диария, коремни болки и крампи, повръщане, раздразнено гърло и сухота, недостиг на въздух.
Както при повечето хранителни алергии, най-добрият начин да избегнете алергична реакция е да не консумирате въпросните храни алергени. Отново списък на всички храни за тестване, включително ядки и семена, ще намерите в сайта ни.
Превенция и грижа за организъм, страдащ от хранителни алергии
Най-добрият начин да предотвратите появата на алергична реакция е да избягвате храни, които причиняват конкретните реакции. За някои хора това е съвсем малко неудобство, а други го смятат за по-трудно постижимо.
Също така, някои храни – когато се използват като съставки в определени ястия, може да останат замаскирани. Това е валидно за ястията, приготвени в ресторанти, заведения за бърза закуска, бюфети и други.
Какво още ще ви помогне, за да контролирате хранителната си алергия, ще ви разкажем в следваща статия.
Следете ни за нови експертни съвети и препоръки за по-добър живот без глутен, алергии и непоносимости.
Вижте още: