В тази революционна ера на технологиите, преживявания в блогове и споделяне на снимки, само около 10% от хората със синдром на раздразнено дебело черво (IBS) обсъждат симптомите си със своите лекари. И това вероятно не е най-пълната и актуална статистика.
Изглежда, че някои здравословни състояния са прекалено неудобни, за да бъдат споделени. Коремна болка, спазми, метеоризъм, загуба на тегло, запек или диария са само част от неприятните оплаквания, които могат да засегнат хората с гастроинтестинални проблеми.
IBS е функционално разстройство на стомашно-чревния тракт. Накратко, синдромът на раздразненото дебело черво се причинява от промени в начина на функционирането му. За разлика от други заболявания на стомашно-чревния тракт, като например болестта на Крон или целиакията, този синдром не уврежда чревната лигавица, но симптомите му могат да бъдат тежки и изтощителни за много хора, защото засягат нормалния ритъм на живот. Добрата новина е, че при правилна диагноза и лечение е напълно възможно да водите нормален начин на живот без притеснения.
Какво причинява синдромът на раздразнено дебело черво
Критериите за диагностика включват болки в корема или дискомфорт в продължение на поне 12 седмици от последните 12 месеца, не непременно последователни. Обикновено болката се облекчава от движението на червата. Честотата на движенията на червата се променя, когато започне болката или дискомфорта или когато има промени във формата или консистенцията на изпражненията.
Проверката на състоянието е важен етап за установяването на даден здравословен проблем. Опцията за самооценка е достъпна на нашия уебсайт, като е необходимо само да попълните няколко кратки въпроса. Те ще ви помогнат да разберете дали имате проблем с дебелото черво или IgG хранителна непоносимост, която често е свързана със стомашно-чревни оплаквания.
Кой може да бъде засегнат от синдром на раздразнено дебело черво
Синдромът на раздразнено дебело черво засяга голям брой хора – около 20% от световното население. Както мъжете, така и жените могат да развият заболяването, но въпреки това е много по-често срещано при дамите. Въпреки че постоянно се провеждат нови изследвания за това какво предразполага развитието на синдром на раздразненото дебело черво, някои от предложените от изследователите теории са:
- Хората с IBS може да имат по-голяма чувствителност на дебелото черво, отколкото други;
- Симптомите на синдрома на раздразнено черво могат да бъдат предизвикани от хормонални проблеми, което може да обясни частично по-големия брой жени, страдащи от IBS;
- Различните (увеличени или намалени) нива на невротрансмитери, произведени в червата (като серотонин) могат да действат върху функционирането на храносмилателния тракт и да предизвикат симптоми на раздразнено черво;
Как се диагностицира синдромът на раздразнено дебело черво? На първо място е важно да се изключат други нарушения на храносмилателния тракт, като целиакия, болест на Крон и колит. Настоящите препоръки на Американския колеж по гастроентерология гласят, че:
IBS се диагностицира чрез използване на Римските критерии, които разглеждат различните симптоми, за да класифицират разновидностите на синдрома. Те могат да бъдат синдром с диария, синдром със запек, смесен синдром или неопределен.
Няма универсално специфично лечение за синдрома на раздразнено дебело черво. Симптомите могат да бъдат лекувани успешно чрез диета, медикаменти и промени в начина на живот или най-добре чрез комбинация от всички тези подходи. Сега ще наблегнем на първия интегрален елемент, а именно правилното хранене, което да облекчи симптомите.
Свежо лилаво смути
Ако имате IBS, можете да сведете до минимум симптомите, като наблегнете на консумацията на здравословни храни, богати на фибри и антиоксиданти. Важно е да се уверите, че вашата диета е с ниско съдържание на мазнини и включва много свежи плодове и зеленчуци. Боровинки, пъпеш, грозде, портокали, киви, ягоди и зрели банани са едни от най-добрите избори за плодове. Освен ако нямате алергия към фъстъци, то може да пробвате това свежо лилаво смути.
Продукти:
- ½ среден банан;
- 1 с.л. фъстъчено масло;
- ½ ч.ч. сини боровинки;
- ¾ ч.ч. бадемово мляко;
- 4-5 кубчета лед.
Трябва само да блендирате всичко до получаването на еднородна смес. След това изсипете в подходяща чаша, като би трябвало с тези продукти да получите течност за 2 напитки.
Боровинкови палачинки (LOW FODMAP)
Едва ли има някой, който да не обича палачинки. Дори ако имате раздразнено дебело черво може да се насладите на тази прекрасна закуска, затова ви предлагаме една здравословна алтернатива на класическите палачинки.
Продукти:
- 150 гр. безглутеново брашно;
- 2 ч.л. безглутенов бакпулвер;
- 1 ч.л. чия семена;
- 1 ч.л. канела;
- 2 зрели банана намачкани;
- 2 яйца от свободно отглеждани кокошки;
- ¾ ч.ч. вода;
- Зехтин под формата на спрей за намазване;
- 125 гр. сини боровинки.
Пресявате брашното, бакпулвера и канелата в купа и оформяте кладенче в средата. Смесете чията, яйцата, бананите и водата и добавете към сухите съставки. Смачкайте няколко от боровинките в сместа. Разбъркайте добре, докато тестото стане гладко и достигне консистенцията на гладък крем. Ако тестото се получи по-гъсто, добавете още малко вода.
Напръскайте тигана със спрея и включете на средна температура. Оставете тигана да се нагорещи, а след това изсипете достатъчно смес, така че палачинката да е с дебелина около половин сантиметър. Когато въздушните мехурчета започнат да се появяват на повърхността на палачинката, тя е готова за обръщане. Използвайте шпатула и обърнете палачинката. Когато придобие завършен вид, поставете в чиния и покрийте палачинките с чиста кърпа, за да запазите топлината им.
Повтаряйте процедурата за всяка палачинка, като напръсквате тигана с мазнина преди всяка палачинка. Сервирайте с боровинки и малко кленов сироп. Божествено вкусните палачинки са готови!
Тортила тип Цезар с пилешко (LOW FODMAP)
Обичате ли известната салата Цезар? Предлагаме ви модерен прочит на същата рецепта, но във вид на тортила.
Ако използвате замразени питки за направата на тортила, сложете ги на затоплен тиган за 15-20 секунди, за да омекнат. Може да използвате оризови тортили или други безглутенови варианти, за да намалите възможността от прием на дразнещи вещества.
Продукти:
- 2 ч.л. зехтин;
- 2 филийки безглутенов хляб по ваш избор, нарязани на кубчета;
- 1-2 парчета аншоа по избор;
- ½ ч.ч. дресинг за салата Цезар;
- 225 гр. сварени пилешки гърди, нарязани на филенца;
- 115 гр. маруля или айсберг;
- 30 гр. настъргано сирене пармезан;
- 25-сантиметрови тортили – 4 броя.
Загрейте незалепващ тиган на средна температура и добавете зехтина. Добавете кубчетата за хляб и веднага ги разбъркайте в тигана. Трябва да ги препечете на ниска до средна температура, докато станат златисто кафяви (около 3 до 4 минути). Намачкайте аншоата и добавете салатения дресинг към нея в малка купичка. След това в друга купа сложете пилешкото, марулята, пармезана и запечените крутони. Посипете с дресинга равномерно.
Как да завиете тортилите? Поставете една тортила пред вас, сложете една четвърт от приготвената плънка в центъра на тортилата, сгънете страните ѝ към средата, а след това започнете да завивате и останалите две страни към средата. Придържайте внимателно с пръсти, за да бъде стегната и да не се разтвори. Това е всичко, вече знаете как да приготвите най-вкусните тортили с незабравим вкус и аромат.
Шоколадова LOW FODMAP торта без брашно
Липсва ли някаква рецепта тук според вас? Вероятно се чудите дали е възможно със синдром на раздразнено дебело черво да хапвате и сладко. Е, всяко правило си има изключение и тук е нашето предложение. Препоръчваме ви шоколад с поне 60% какаово съдържание, за да получите наситен шоколадов вкус на десерта.
Продукти:
- 1 с.л. какао;
- 110 гр. масло на стайна температура, нарязано на бучки;
- 225 гр. тъмен шоколад, поне 60% съдържание на какао, начупен на малки блокчета;
- 5 големи яйца със стайна температура;
- 50 гр. кафява захар.
Затоплете фурната до 180°C градуса. Напръскайте повърхността на кръгла форма за торти (23 см. диаметър) с незалепващо покритие със спрей за готвене. Поръсете малко какао отгоре.
Разтопете маслото и шоколада на водна баня или в микровълнова фурна на средна температура, докато се разтопи ¾ от количеството. Отстранете от топлината и леко разбъркайте, за да се хомогенизират.
Добавете жълтъците от яйцата към маслено-шоколадовата смес. Разбийте белтъците с миксер в друга купа и добавяйте постепенно захарта, докато получите гладка смес. Сложете около ¼ от белтъците в сместа с шоколад, разбъркайте добре и след това добавете и останалото количество. Прехвърлете тестото в предварително подготвената форма.
Печете за около 20-30 минути и направете проверка с клечка за зъби.
След изпичане, оставете да се охлади за 20 минути. Прокарайте тънка шпатула около външния ръб на тортата, след което освободете механизма и извадете тортата. Може да пробвате да охладите малко тортата, а после да добавите няколко ягоди и топка сладолед.