Различни са причините, поради които дадена храна може да причини проблеми, като класическата хранителна алергия към IgE (тип I) и забавената хранителна алергия към IgG (тип III), която също се нарича хранителна непоносимост. Това, по което си приличат двете алергии, е участието на имунната система. Има обаче някои разлики в начина, по който се отразяват на организма.
Много хора се питат дали имат хранителна алергия и дали трябва да избягват определени храни. Няколко теста могат да бъдат направени за откриване или ограничаване на възможните хранителни алергени в диетата на даден човек.
Два важни диагностични инструмента, които често се използват при откриването на хранителни алергии и чувствителност, са кръвните тестове за IgE и IgG медиирани алергии.
Имуноглобулини – помощници или вредители
Антителата (или имуноглобулините) са протеини, произведени от имунната система, които атакуват антигени като бактерии, вируси и алергени.
IgA са най-малобройни и осигуряват много важна защита – на лигавиците в различни области на тялото от инфекции. Намират се в кръвта, слюнката, дихателните и стомашни секрети.
IgG пък са най-много като количество, а най-малки като размер. Те имат първостепенна роля в борбата с бактериални и вирусни инфекции. Имуноглобулините от клас G са в основата на дългосрочната защита на организма срещу патогенни микроорганизми.
IgE имуноглобулините са антитела, които предизвикват освобождаване на хистамин от мастните клетки и базофилите. Те участват в алергичните реакции към мляко и някои лекарствени медикаменти.
IgA и IgG реакциите са известни като реакции със забавен отговор, които включват хранителна чувствителност, при които IgE реакциите са непосредствени и се считат за истинска хранителна алергия. IgA и IgG реакциите може да не се появят веднага, но може да отнеме часове и дни, докато се „покажат“ върху кожата или червата и да причинят симптоми, свързани с възпаление като главоболие, умора, мозъчна мъгла или болки в ставите.
Какво е IgE алергия
IgE алергии са незабавните отговори на чуждо вещество, което е навлязло в тялото и имунната система реагира. Тези чужди вещества могат да идват от приета храна или чрез вдишване.
IgE алергиите могат да причинят много сериозни симптоми като затруднено дишане, подуване и копривна треска. В още по-тежки случаи реакциите с IgE могат да доведат до анафилактичен шок. IgE се свързват главно с алергични реакции (когато имунната система се пренасища с антигени от околната среда, като например полени или домашни любимци) и при паразитни инфекции.
Човек с такъв вид алергия вероятно е наясно кои са храните, които причиняват алергичните реакции. При този вид алергия ImuPro тестът не може да бъде полезен.
IgE алергиите се лекуват с лекарства, които блокират освобождаването на хистамините. Всеки лекар, практикуващ функционална медицина или педиатър трябва да може да направи IgE кръвен тест, за да определи каква е вашата алергия с точност.
Оздравяването (балансирането) на чревната флора и имунната система и редовното премахване на паразитите са от решаващо значение за намаляване на всички видове имунни реакции, за които говорим тук. Ще обясним малко по-късно, когато стигнем до IgG.
Какво е IgG алергия
Това са антитела, които осигуряват дългосрочна устойчивост към инфекции, наречени имуноглобулин G (IgG). Те имат много по-дълъг период на концентрация (около 28 дни) в сравнение с традиционната IgE алергия.
При IgG алергични реакции симптомите може да не настъпят с часове или дни, след като се консумира храна алерген. Този вид антитела водят до възпалителни процеси и не са свързани с освобождаването на хистамини.
Симптомите варират от главоболие и гадене до депресия, тревожност и хиперактивност или просто умора, подуване на корема или промени в настроението след хранене. Тъмните кръгове под очите, когато сте добре отпочинали, също показват негативен отговор на черния дроб към храната, особено при деца.
Пълното елиминиране на IgG-позитивни храни може да доведе до съществени подобрения в симптомите на синдрома на раздразнените черва, аутизъм, ADHD, кистозна фиброза, ревматоиден артрит и епилепсия, както е установено в редица клинични проучвания досега.
Всеки, който има съвкупност от симптомите на IgG алергия, трябва да се изследва за IgG чувствителност към храната. Подробна информация в систематизиран табличен вид ще намерите в таблицата за бързо сравняване.
Тестване при IgG медиирана алергия
За една хранителна чувствителност от типа IgG се проверяват от 22-270 различни храни. Тестът представлява комплект, който получавате, за да предоставите кръвен серум. След това той се изпраща до специализирана лаборатория в Германия и се извършва тестуване с помощта на утвърдения метод ELISA.
Резултатите, които ще получите, ще бъдат разпределени в три групи – „незавишени“, „завишени“ и „много завишени“.
Преди да пристъпите към избор на ImuPro тестов пакет ви препоръчваме да си направите теста за самооценка. Не изисква да попълвате лични данни или да се регистрирате, а освен това е безплатен.
След като получите резултатите си ще обсъдим какви възможности има пред вас. Обикновено следващите стъпки са елиминационна и провокационна фаза, след което има фаза на стабилизиране. Вижте повече информация за концепцията зад Imupro.
Всички храни с установени високи и умерени стойности трябва да се избягват напълно в продължение на 12-16 седмици, докато започнете правилна програма за лечение на чревния микробиом. Само след като сте постигнали това може да проверите отново колко истински хранителни чувствителности са останали и как трябва да процедирате с тях. Често след излекуването на червата, 50-80% от чувствителността към храните изчезва и може да се въведат отново някои храни, а тялото ви ще знае как най-добре да ги използва след това.
Забележка: ImuPro не изследва класически IgE-медиирани алергии (тип I) или непоносимост към лактоза, фруктоза и хистамин. В такива случаи трябва да се прилагат специфични методи за изследване.