Аюрведа ни насърчава да намерим балансиран поток от енергия в тялото. С баланс и нисък стрес тялото може да ни защитава блестящо.
Аюрведа, което буквално означава “науката за живота”, е един от клоновете на древните Веди. Ведите са древни религиозни текстове, написани на санскритски език. Тези текстове представляват най-старото произведение на санскритската литература и най-старите писания на индуизма.
Аюрведа се счита за upaveda – „приложното знание“ на Атхарва Веда. Аюрведа е поток от знания, слизащи от поколение на поколение от вечността, успоредно на ведическата литература, поради което се казва, че възникването ѝ е от самия създател (Брахман) преди сътворението.
Един от основните постулати в Аюрведа е, че храната влияе на ума, както и на тялото. Разбирайки как да приготвяме храни, които са най-подходящи за нашите умове и тела, можем да използваме храненето като източник на изцеление и пълноценен съзнателен живот.
Храната е най-важната за поддържане на добър живот и същата храна, ако се консумира неправилно, става основна причина за множество заболявания. Така че правилното познание за храната и нейното значение трябва да се знае от всички човешки същества и древната индийска система може да помогне изключително много за това. Днес ще ви разкажем как да се храним и живеем според „науката за живота“ Аюрведа.
Същността на Аюрведа
Аюрведа е нещо повече от популярна форма на алтернативна медицина. Това е система за холистично лечение, за разлика от всяка друга. Смята се, че е на повече от пет хиляди години, като аюрведичната медицина ни учи да виждаме света във връзка с елементите – или доши – на вата, питта и кафа.
Според Аюрведа всеки се ражда със смес от тези три доши, изразявайки ги в различна степен. Определянето на вашата първична доша е първата стъпка към намирането на вашето оптимално състояние на балансирано, естествено здраве. Това може да направите с анкети достъпни в интернет или при аюрведа специалист, който е запознат в дълбочина с учението.
Името „Аюрведа“ произлиза от две думи на санскрит, „ayuh“ означава „живот“ или „дълголетие“ и „veda“, което означава „наука“ или „свещено знание“. Следователно определението на Аюрведа може да се преведе като „наука за дълголетието“ или „свещеното познание за живота“. По подобен начин го интерпретирахме и ние с “науката за живота”.
В основата си Аюрведа е холистична традиция и начин на живот, който може да помогне на всеки от нас да открие и преобразува способността си за самолечение и здраве. Аюрведа може да ни помогне с други неща като:
- Синхронизиране се с нашата най-истинска вътрешна природа;
- Откриване, разбиране и приемане на нашите силни страни;
- Усъвършенстване в предизвикателствата, които срещаме в живота;
- Трансформиране на вредни навици и тенденции;
- Поддържане на равновесие в предизвикателни моменти.
С други думи, Аюрведа ще ви помогне да бъдете активен участник в собственото си пътуване към изцеление и по-добър живот. Но преди това трябва да сте готови за вътрешната работа, която се очаква да свършите. Основополагащо място в нея има начинът на хранене, защото ние сме това, което ядем, и то определя качеството ни на живот. В голяма степен чрез пълноценно хранене можем да предотвратим развитието на много модерни заболявания, като хипертония, диабет, затлъстяване, възпалителни болести и други.
Дефиницията за здраве на Аюрведа
Санскритската дума за здраве, svastha, е състояние, при което умът, душата и сетивата си взаимодействат хармонично, за да изпитат усещане за Аз-а, за благополучие и дори блаженство. Постигането на това може да изглежда като възвишена цел, но Аюрведа предоставя всички нужни инструменти, които да ни помогнат да стигнем до там.
Преди да научите как Аюрведа може да ви помогне, първо трябва да се научите да виждате себе си от аюрведическа гледна точка. Първата стъпка е да разберете някои ключови аюрведически принципи, през които Аюрведа разглежда Вселената. Тези основи на Аюрведа са основни инструменти за:
- Тълкуване на природните закони;
- Идентифициране на различни здравословни състояния или дисбаланс;
- Очертаване на курс към подобряване на благосъстоянието.
Петте елемента са базови в Аюрведа като основни градивни елементи на природата. Това са Земя, Вода, Огън, Въздух и Етер (пространство). Аюрведа също така идентифицира двадесет качества (гуни), които могат да се използват за описване на всяко вещество или преживяване. Тези качества са организирани в десет двойки противоположности, като някои от тях са тежък – лек, топъл – студен, мек – груб, стабилен – подвижен и други.
На следващ ред са трите доши вата, питта и капха. Дошите или някаква комбинация от тях могат да бъдат идентифицирани в различни сезони, климат, пейзажи, дейности, растения и животни. Всеки от тях въплъщава комбинация от елементи и качества за създаване на функционална единица – енергийна сила на природата. Аюрведа също разпознава седем типа основни конституци, които съчетават в различно съотношение трите доши.
Изучаването на всички тези основи на Аюрведа може да ви отнеме време и ще оставим на вас да решите дали го искате. Имайте предвид, че това е един широк прозорец към света, който може да промени виждането ви за много неща и да ви помогне да живеете много по-мъдро, пълноценно и щастливо.
В основата на това стои разбирането на дисбалансите и възвръщането на баланса. Както споменахме по-рано, Аюрведа учи, че подобното увеличава подобното и че противоположностите се балансират.
Ето и един пример: Вата дисбаланс възниква, когато вата е в излишък. Това може да причини страх, безпокойство, физическо и емоционално стеснение, безпокойство, лоша циркулация, запек, суха кожа, напукване на ставите, изтощение, безсъние, потрепвания и други.
Основни принципи на аюрведичното хранене
Храненето е фундаментално, защото от пълноценната и балансирана диета се образуват всички съставки на тялото – Доша-Дхату-Мала. Ето защо се казва, че „ние сме това, което ядем“. Храната е не само от съществено значение за нашето физическо благополучие, но и осигурява “храна” за нашия ум.
В свещената книга Упанишад се казва, че храната, която консумираме, се разделя на три части. Грубата част се превръща в плът, а фината част подхранва ума. Там също е посочено, че водата, която пием, също се разделя на три части. Основната част се превръща в урина, средната част става кръв, а фината част подхранва нашата жизнена сила или прана.
В Аюрведа храните се използват за подпомагане и извеждане на трите качества на ума. Храните, които поддържат сатва, се наричат сатвични храни. Храните, които извличат раджа се наричат раджастични храни, а храните, които увеличават тамаса, се наричат тамасични храни.
Сатвична диета
Като използваме думата диета нямаме предвид режим на отслабване, а начин на хранене. Правим това уточнение, тъй като диета обикновено се нарича поредният режим за редуциране на теглото, а това невинаги е целта.
Сатвичен (sattvic) означава чиста същност. Това е най-чистата диета за съзнателно духовен и здравословен начин на живот. Подхранва тялото и го поддържа в спокойно състояние. Според Аюрведа това е най-добрата диета за физическа сила, бодър ум, добро здраве и дълголетие. И успокоява и пречиства ума, позволявайки му да функционира с максималния си потенциал. Така сатвичната диета води до истинско здраве с балансиран поток на енергия между тях. Сатвичната диета е отлична за тези хора, които желаят да живеят тих, спокоен и медитативен живот. Това може да се постигне с храни като покълнали пълнозърнести храни, пресни плодове, сухоземни и морски зеленчуци, чисти плодови сокове, мляко и сирене от ядки и семена, бобови растения, ядки, семена, покълнали семена, мед и билкови чайове. Не бива да присъстват в менюто храни, дразнещи стомаха.
Това беше първа част на темата, а съвсем скоро ще видите и продължението отново в блога на ImuPro.bg. Междувременно споделете ни дали сте запознати с аюрведичното учение, помогнало ли ви е да живеете по-пълноценно и кои са любимите ви аюрведични рецепти.
Може да ви е интересно да прочетете още:
Топ 12 „най-мръсни“ храни с пестициди (и техните алтернативи)
Периодично гладуване (intermittent fasting)
Основи на натуропатията – как може да бъде от полза за здравето