Много често се говори за това кое е най-добро за нашето здраве, коя диета може да ни помогне да намалим излишните килограми или кой вид крем е най-подходящ за кожата ни. Тези въпроси определено са важни и заслужават внимание, но дали не е също толкова важно да идентифицираме опасностите за здравето ни? В този ред на мисли трябва да знаем, че опасността дебне отвсякъде, включително и от любимите ви ягоди… или ябълки.
Да, за съжаление и двата вида вкусни плодове попадат в класацията на т. нар. “Dirty Dozen” за 2022 г. Това са същите 12 храни, които бяха в списъка за 2021 г., и в почти идентичен ред. Единствената разлика е, че пиперът и лютите чушки се издигат от 10-та позиция до №7. Защо попадат в тази класация, кой я изготвя и има ли алтернативни чисти храни, които да донесат баланс, ще ви разкрием в статията.
Какво са пестицидите
Пестицидите са агрохимикали, използвани в земеделски земи, програми за обществено здраве и градски зелени площи с цел защита на растенията и хората от различни болести. Въпреки това, поради тяхната известна способност да причиняват голям брой негативни последици за здравето и околната среда, техните странични ефекти могат да бъдат сериозен рисков фактор за здравето на околната среда и хората.
Въз основа на целевите организми повечето пестициди се класифицират като хербициди, фунгициди и инсектициди.
Защо пестицидите са опасни за здравето
Прекомерната експозиция на пестициди е свързана с редица здравословни проблеми, включително хормонални нарушения, рак и проблеми с нервната система. За това свидетелстват множество научни публикации, в които са описани механизмите на действие на пестицидите върху човешкото здраве. Те са значително опасни и за здравето на самите земеделци, които обработват продукцията. Няколко материала по темата за вредата на пестицидите са:
- “Chemical Pesticides and Human Health: The Urgent Need for a New Concept in Agriculture”, в който се разглежда необходимостта от изцяло нов подход към земеделието с ограничена употреба на пестициди, включително по-чисти и по-безопасни земеделски практики;
- “Pesticide toxicity: a mechanistic approach”, в който се разглежда класификацията на пестицидите, като се подчертава тяхната способност да остават и взаимодействат с околната среда и живите организми по много начини;
- “A Review on Occurrence of Pesticides in Environment and Current Technologies for Their Remediation and Management” ни дава информация за различните пътища, по които пестицидите стигат до животните и хората, както и дава предложения за различни технологии за предотвратяване на замърсяването и ограничена употреба на пестициди.
Съществуват и косвени доказателства за връзката на излагането на пестициди с някои хронични заболявания като респираторни проблеми, особено астма и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), сърдечно-съдови заболявания като атеросклероза и коронарна артериална болест, хронични нефропатии, автоимунни заболявания като системен лупус еритематозус и ревматоиден артрит, синдром на хроничната умора и други.
Изучаването на въздействието на пестицидите и други свързани химикали е от голямо значение за адекватна оценка на риска за здравето на животните и хората, тъй като потенциално всеки може да бъде изложен на тези съединения. Те могат да причинят много заболявания, включително метаболитен синдром, затлъстяване, атеросклероза, възпаление, инвазия на патогени, увреждане на нервната система, повишена предразположеност към инфекциозни заболявания и други.
Пестицидите се категоризират и като ендокринни разрушители, като в тази група попадат различни индустриални разтворители и техните странични продукти; фталати; пластмаси като бисфенол А; фунгициди; пестициди и други.
Dirty Dozen: Топ 12 „най-мръсни“ храни с твърде много пестициди
“Dirty Dozen” се отнася до дванайсетте плодове и зеленчуци, за които е установено, че съдържат най-високи нива на пестициди, дори след като са измити старателно. Списъкът подрежда продуктите от най-висока към най-ниска концентрация на пестициди, а ягодите отново заемат първо място тази година. За да избегнете пестицидите се препоръчва да търсите органична продукция, която макар и по-скъпа, свежда риска от попадане на токсични вещества в тялото ви на минимум.
Ето кои дванадесет храни попадат в черния списък на храните с пестициди:
- Ягоди – един от докладите на организацията открива 36 вида пестициди в ягодите. Извън сезона вносните ягоди са най-рискови за консумация.
- Спанак – сред всички храни спанакът има 1,8 пъти повече остатъци от пестициди на тегло от всяка друга тествана култура.
- Кейл, листно зеле и други зеленолистни – те са най-често замърсени с мощни пестициди. Проучването установява, че над 50 процента от картофите, спанака, марулята и патладжана са имали високи нива на поне един от трите неоникотиноидни инсектициди*, убиващи пчелите, забранени в Европейския съюз, но разрешени за употреба върху продукти в САЩ.
Неоникотиноидните инсектициди или „неониците“ – най-разпространеният клас инсектициди в света – отдавна са свързани с огромни загуби на пчели и пеперуди, въпреки усилията на индустрията да омаловажи водещата им роля. Науката също така свързва неониците с намаляващите видове птици, драматичните загуби на рибни популации и вродените дефекти при белоопашатите елени.
- Нектарини – пестициди са открити в 97% от тестваните нектарини.
- Ябълки – измиването и дори обелването на кората на ябълката не могат да премахнат всички пестициди. Силната химическа обработка на ябълките, за да станат лъскави, също допринася за задържане на пестицидите в плода.
- Грозде – още един вкусен плод с тънка кора, който може да е пръскан с 35 различни пестицида.
- Пипер и люти чушки – въпреки по-масивната им външна част, те също задържат пестициди.
- Череши – пестициди са открити в 91% от черешите, тествани в проучването на The Environmental Working Group.
- Праскови – и те са пръскани с множество разновидности на пестициди. Освен това тяхната деликатна ципа улеснява проникването на химикали през нея.
- Круши – поради същата причина като прасковите, и крушите могат да поемат повече пестициди, а тяхното почистване е трудно.
- Целина – тънката кора на този зеленчук не успява да спре проникването на поне 29 вида пестициди.
- Домати – също меки и с тънка люспа, доматите са друг носител на пестициди.
Clean Fifteen – или 15-те храни с най-малко пестициди
От 2004-та година насам американската неправителствена организация The Environmental Working Group предлага ежегодно селекция на така наречените “Dirty Dozen”, които вече разгледахме, както и на “Clean Fifteen”. Втората група са продукти с минимум пестициди. Според организацията те съдържат най-малкото количество остатъци от пестициди, дори когато се отглеждат конвенционално. Нека разгледаме ползите и състава на всяка от тези храни, тъй като те имат какво да предложат в това отношение.
- Авокадо – богато на полезни мазнини, витамини и бедно на калории
- Сладка царевица – богата на витамин В12, желязо и фолиева киселина, разтворими фибри и други
- Ананас – отличен източник на витамин С, манган, витамин В6, фолат, рибофлавин и други
- Лук – съдържа антиоксиданти и съединения, които се борят с възпалението, намаляват триглицеридите и нивата на холестерола
- Папая – съдържа високи нива на антиоксиданти витамин А, витамин С и витамин Е
- Сладък грах (замразен) – добър източник на витамини С и Е, цинк и други антиоксиданти
- Аспержи – чудесен източник на хранителни вещества, включително фибри, фолиева киселина и витамини А, С и К.
- Пъпеш – сорт „Медена роса“ – източник на витамин В6, фолат, витамин К, магнезий
- Киви – кивито има богато съдържание на витамин С и диетични фибри
- Зеле – пълен с витамини С и К, фолат, малко фибри и малко калории
- Гъби – гъбите са нискокалоричен източник на фибри, протеини и антиоксиданти
- Пъпеш – сорт „Канталупа“ – фибри, калий и витамин С допринасят за хранителния профил на този сорт
- Манго – осигурява голямо разнообразие от витамини от В група, витамин А, Е и К, магнезий, фибри и други
- Диня – богата на аминокиселини, вода, фибри и страхотна на вкус
- Сладки картофи – страхотен източник на фибри, витамини и минерали, срещу малко калории.
Тези 15 храни са имали най-ниските количества остатъци от пестициди, според анализа на EWG и най-новите данни на USDA. Изведени са и няколко основни констатации от проучването:
- Почти 70 процента от пробите от плодове и зеленчуци на Clean Fifteen нямат забележими остатъци от пестициди.
- Авокадото и сладката царевица са най-чистата продукция – по-малко от 2 процента от пробите показват някакви открити пестициди.
- Малко под 5 процента от пробите от плодове и зеленчуци на 15-те храни са имали остатъци от два или повече пестицида.
- Първите шест храни от списъка са дали положителни резултати само за три или по-малко пестициди на проба.
Вижте още по темата: Какво е въздействието на токсините от околната среда върху метаболизма и микробиома
Използвани ресурси
- Nicolopoulou-Stamati, P., Maipas, S., Kotampasi, C., Stamatis, P., & Hens, L. (2016). Chemical Pesticides and Human Health: The Urgent Need for a New Concept in Agriculture. Frontiers in public health, 4, 148. https://doi.org/10.3389/fpubh.2016.00148
- Rajmohan, K. S., Chandrasekaran, R., & Varjani, S. (2020). A Review on Occurrence of Pesticides in Environment and Current Technologies for Their Remediation and Management. Indian journal of microbiology, 60(2), 125–138. https://doi.org/10.1007/s12088-019-00841-x
- Lushchak, V. I., Matviishyn, T. M., Husak, V. V., Storey, J. M., & Storey, K. B. (2018). Pesticide toxicity: a mechanistic approach. EXCLI journal, 17, 1101–1136. https://doi.org/10.17179/excli2018-1710
- Neonic Pesticides: Potential Risks to Brain and Sperm https://www.nrdc.org/experts/jennifer-sass/neonic-pesticides-potential-risks-brain-and-sperm#:~:text=Neonics%20are%20neurotoxic%20insecticides.,they%20are%20activated%20by%20nicotine.
- Neonic pesticides: Banned in Europe but common on U.S. produce, lethal to bees https://www.ewg.org/foodnews/neonic-pesticides.php
- Pesticides + poison gases = cheap, year-round strawberries https://www.ewg.org/foodnews/strawberries.php
- Неоникотиноидите – масовите убийци на пчелите https://www.greenpeace.org/bulgaria/publikatsiya/1014/neonikotinoidi-masovi-ubiitsi-pcheli/
- Vigar, V., et al., A Systematic Review of Organic Versus Conventional Food Consumption: Is There a Measurable Benefit on Human Health? Nutrients, 2020; 12(1), 7. DOI: https://doi.org/10.3390/nu12010007 . Available at: https://www.mdpi.com/2072-6643/12/1/7/htm .