Затлъстяването в световен мащаб е нараснало три пъти от 1975 година насам по данни на Световната здравна организация. Факторите за това са изключително разнообразни – повишен прием на богати на енергия храни с високо съдържание на мазнини и захари; намаляване на физическата активност поради заседналия характер на много професии; недостатъчна информираност относно състава и функциите на храните. По време на пандемията от коронавирус тази тенденция се задълбочава и се оказва, че повишеното тегло е рисков фактор за коронавирусна инфекция според множество проучвания, публикувани в резюме от World Obesity Federation.
Освен за това, затлъстяването допринася за развитието на хранителни алергии и свързаните с тях усложнения за здравето. Верни на стила си, в блога на ImuPro ще получите проверена и научно доказана информация по тази важна тема.
Защо затлъстяването е проблем за здравето
Затлъстяването е състояние, при което естественият енергиен резерв, съхраняван в мастната тъкан се увеличава до положение, при което се превръща в рисков фактор за редица здравословни проблеми и дори повишена смъртност. Затлъстяването най-често се развива поради лоши хранителни навици, недостатъчна физическа активност, нездравословен начин на живот, хормонални проблеми и други.
Доказано е, че наднорменото телесно тегло корелира с различни заболявания, особено сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет тип 2, сънна апнея и остеоартрит. Затлъстяването е едновременно индивидуално клинично състояние и все повече се разглежда като сериозен проблем за общественото здраве.
IgG хранителната алергия може да допринесе за затлъстяване
Забавената хранителна непоносимост (причинена от IgG антитела, наричана още алергия тип 3) може да причини хронични възпалителни реакции в организма. Антителата, които тялото произвежда влияят върху метаболизма на мазнините и като цяло върху всички метаболитни процеси в тялото, вследствие на което може да се стигне до покачване на телесно тегло. Въпреки че точните механизми на действие все още не са напълно изяснени, знаем със сигурност, че нискостепенните възпалителни процеси играят главна роля при наднормено тегло. За този вид възпаление може да прочетете повече тук: Хронично нискостепенно възпаление – какво означава и защо е лошо за здравето.
IgG хранителна алергия може да засили тези възпалителни процеси, дори да увеличи риска от сърдечни заболявания.
Хроничното възпаление също така може да е причинено от различни заболявания и здравословни нарушения, включително инсулинова резистентност. Инсулинът регулира способността на тялото да усвоява и използва енергията от приетата храна. Когато клетките станат резистентни към инсулин, тялото не е в състояние да метаболизира правилно храните. Тази невъзможност е пряко свързана с наддаване на тегло, особено в областта на корема. Ето защо здравословното хранене е от съществено значение за превенцията на заболяването.
Интересен доказан факт е, че хората често жадуват точно за храните, към които са алергични. Захарта и храните с висок гликемичен индекс, включително обичайните алергени като пшеница и царевица, първоначално стимулират невротрансмитера серотонин, който допринася за поддържане на доброто настроение. Тъй като този ефект е краткотраен, хората продължават да търсят същите храни отново и отново. Към това се добавя и алергичният ефект – възпалителните цитокини в крайна сметка причиняват намаляване на нивата на серотонина, което води до затваряне на един порочен омагьосан кръг.
Втората връзка между хранителните алергии и наддаването на тегло е противовъзпалителният хормон, наречен кортизол. Тялото естествено произвежда кортизол, за да контролира възпалението. За съжаление, кортизолът също повишава стойностите на кръвната захар, а при хронични хранителни алергии постоянното възпаление стимулира непрекъснатото производство на кортизол. Това от своя страна пък води до постоянно високи нива на кръвната захар. Тялото започва да произвежда повече инсулин, за да регулира стойностите на глюкозата, но това е сериозна предпоставка за отключване на инсулинова резистентност и диабет.
Трета причина за наддаване на тегло при хранителни алергии е липсата на пълноценно хранене, което може да е резултат от възпалителни чревни заболявания и претоварена имунна система. Възпалението на стената на червата, често е комбинирано с дисбактериоза на чревния микробиом, което може да доведе до дефицит на хранителни вещества със съществено значение за правилния метаболизъм и контрола на тегло.
Симптомите на забавена хранителна алергия тип 3
Непоносимостта от този тип най-често се проявява чрез симптоми, които се появяват часове или дори дни след консумация на проблемни храни, като:
- Изтръпване или сърбеж в устата
- Копривна треска, екзема
- Подуване на устните, лицето, езика, гърлото или други части на тялото
- Хрипове, запушен нос или затруднено дишане
- Болка в корема, диария, гадене или повръщане
Как да идентифицирате хранителната си непоносимост
Дали е налице забавена хранителна алергия или не лесно можете да разберете с ImuPro кръвен тест. Промяната на диетата въз основа на резултатите от теста може да повлияе положително на възпалителните процеси в тялото и в крайна сметка да ви помогне да разрешите здравословните си проблеми.
Кръвният тест ImuPro измерва стойностите на IgG антитела към определени храни, като открива кои храни предизвикват свръхреакции от страна на имунната система. Чрез избягването на тези храни и спазване на индивидуален хранителен режим, метаболитните процеси могат постепенно да бъдат балансирани и скоро да възвърнете доброто си здравословно състояние.
Възможностите за ImuPro тестване са няколко, като има и само вегетариански пакет ImuPro Vegetarian 90 храни. Другите опции са, както следва:
Също така предлагаме и възможност за извършване на теста у дома без да се налага да посещавате лаборатория. ImuPro у дома е чудесна опция за най-заетите хора, които искат най-доброто за здравето си и търсят изпитани методи за индивидуална диагностика.
Други важни тестове за анализ и контрол на теглото, които могат да се проведат по преценка на лекуващ лекар, са:
- Профил на органични аминокиселини за митохондриално здраве – Митохондриите играят важна роля в контрола на теглото. Един ефективен начин за определяне на здравето на митохондриите е чрез профил на органичните аминокиселини. Този тест може да покаже състоянието на цикъла на лимонена киселина, известен още като цикъл на Кребс. Цикълът на лимонената киселина е поредица от химични реакции, които водят до производството на аденозин трифосфат (АТФ) – енергийната валута на митохондриите. Тестът има диагностична стойност за оценка метаболизма на въглехидрати, мазнини, метилирането и проследяването на метаболитите на невротрансмитерите допамин, серотонин, норадреналин и адреналин.
- Хранителна чувствителност/непоносимост – преди да се премине към следващи стъпки, е изключително важно да се направи изследване за чувствителност към храни. Хранителната непоносимост, причинена от повишени IgG антитела, може да доведе до състояние на нискостепенно възпаление при хора със затлъстяване, което допълнително влошава здравето. IgG-медиираните реакции са реакции на свръхчувствителност от забавен тип (тип 3). За потвърждаването или отхвърлянето им може да се разчита на кръвен тест ImuPro. Прочетете повече за Концепцията на ImuPro.
- Изследване за токсични метали в организма чрез Лабораторно изследване на тежки метали и микроелементи и Кръвен тест за алергия към метали Melisa.
Хранителните алергии и чувствителност могат да имат значителен принос, когато става въпрос за наддаване на тегло. Затова ако имате предполагаеми симптоми за такива реакции, потърсете най-подходящите методи за диагностика и следвайте съветите на специалистите за корекция на храненето и спорт. Защото движението и добрата храна са здраве!
Използвани ресурси
- Irei AV, Takahashi K, Le DS, Ha PT, Hung NT, Kunii D, Sakai T, Matoba T, Yamamoto S. Obesity is associated with increased risk of allergy in Vietnamese adolescents. Eur J Clin Nutr. 2005 Apr;59(4):571-7. doi: 10.1038/sj.ejcn.1602120. PMID: 15702126.
- Obesity and COVID-19: Policy statement https://www.worldobesity.org/news/obesity-and-covid-19-policy-statement
- Obesity, Race/Ethnicity, and COVID-19 https://www.cdc.gov/obesity/data/obesity-and-covid-19.html#:~:text=Obesity%20Worsens%20Outcomes%20from%20COVID%2D19&text=Having%20obesity%20increases%20the%20risk,linked%20to%20impaired%20immune%20function.
- Foo, O, Hiu, S, Teare, D, Syed, AA, Razvi, S. A global country-level analysis of the relationship between obesity and COVID-19 cases and mortality. Diabetes Obes Metab. 2021; 23( 12): 2697- 2706. doi:10.1111/dom.14523
- Jehan S, Zizi F, Pandi-Perumal SR, et al. Obstructive Sleep Apnea and Obesity: Implications for Public Health. Sleep Med Disord. 2017;1(4):00019.