Непоносимостта към лактоза представлява невъзможността на организма да преработи напълно специфичен вид захар, която се съдържа в млякото и млечните продукти. Както при всяка друга непоносимост, и при тази има характерни симптоми като подуване на корема, диария, газове, гадене, дори болка. Тези симптоми обаче може да са породени от друг здравословен проблем с храносмилателната система и червата. Но когато става въпрос за лактозна непоносимост, има много възможности за справяне с проблема – корекция на диетата и осигуряването на ценни храносмилателни ензими може да ви помогне да се почувствате много по-добре.
Какво причинява лактозната непоносимост?
Млякото съдържа естествена захар под формата на лактоза, която е дизахарид (състои се от две захарни молекули). Много често организмът не е в състояние да преработи лактозата поради големия размер на молекулата ѝ. Именно тук идват на помощ храносмилателните ензими, които помагат за разделянето на голямата молекула на простите ѝ части. За да се случи това основна роля има протеиновия ензим лактаза, който се произвежда от лигавицата на тънките черва. Лактазата има способността да раздроби молекулата на лактозата, така че тя да може да се абсорбира.
Ако не се отделя достатъчно количество лактаза или пък изобщо отсъства, лактозата остава необработена в храносмилателната система, като след това ферментира в дебелото черво. Е, познайте какво се случва с тази захар – ферментирането ѝ предизвиква отделяне на газове, стомашни спазми и подуване на корема. Тежката лактозна непоносимост може да доведе до по-сериозни спазми, диария и редица други неприятни симптоми.
Кой може да развие лактозна непоносимост?
Активността на лактазата обикновено е достатъчно добра при бебетата, въпреки че бебешките колики могат да бъдат причинени от временен лактазен дефицит. Разбира се, за коликите може да има и много други причини.
След това, на възраст от 5-6 години, производството на лактаза започва да намалява при много индивиди, но процентът варира от човек до човек и също така между отделните раси. Проучването ни показва, че по-голямата част от хората в света страдат от непоносимост към лактоза, като това важи за хора от следните раси: африканска, кавказка, ориенталска, средиземноморска.
Без оглед на расова принадлежност, непоносимост към лактоза може да развие човек с някое от следните състояния:
- Целиакия: това състояние причинява увреждане на лигавицата на тънките черва, което възпрепятства производството на лактаза. Има автоимунен характер.
- Операция на тънките черва: може да станат неспособни да произвеждат лактаза поради отстраняването на точно онази част от червата, която произвежда лактаза.
- Антибиотично лечение: може да предизвика диария, която уврежда лигавицата на тънките черва и временно намалява производството на лактаза. Лечението може да се ускори и състоянието да се подобри с пробиотици като Про10Биотикс или специализираната формула за здрава чревна лигавица Іntеѕtіnаl Мuсоѕа, съдържаща L-глутамин, желатин, колаген тип II, омега 3 мастни киселини, пребиотици (инулин) и висококачествен пробиотичен комплекс (Неrbаmеdіса Рrоbіоtісѕ Вlеnd® 10 щaмa).
Същност на лактозната непоносимост
Лактозната непоносимост се развива поради липсата на ензим, наречен лактаза, който е отговорен за разграждането на лактозата. Това е млечната захар, съдържаща се естествено в млякото и млечните продукти. Киселото мляко е с естествено по-малко съдържание на лактоза и може да се толерира при някои хора с лека форма на лактозна непоносимост.
Този вид непоносимост засяга повече от половината от световното население и може да бъде причина за задълбочаването на много видове стомашно-чревни проблеми. Освен това, според различни проучвания, непоносимостта към лактоза допринася за повече от половината случаи на неправилно диагностицирани пациенти със синдром на раздразненото дебело черво (IBS).
Всъщност непоносимостта към лактоза е най-често срещаната форма на хранителна непоносимост. Такава непоносимост може да бъде развита и към въглехидрати, фруктоза и глутен (глутенова непоносимост). При установяване на такъв вид проблем, диетата трябва да се промени и да се премине към безлактозни или безмлечни продукти. Препоръчително е да се приемат и лактазни добавки като Лакто Контрол – мощна лактазо-ензимна формула, която осигурява разнообразие от важни ензими:
- лактаза USP
- амилази
- протеази
- липаса
- алфа-галактозидаза
- HemiSEB ® (патентована смес от хемицелулоза, бета-глюконаза, ксиланаза, пектиназа и фитаза)
- Целулоза
Това разнообразие от жизненоважни ензими подсигурява оптималното усвояване на хранителните вещества, включително различни от тези в млечните продукти. Някои ензими разграждат въглехидрати и други растителни полизахариди, а други преобразуват растителни и животински протеини в по-малки полипептидни вериги и аминокиселини, за да осигурят по-лесно усвояване от организма.
Имайте предвид, че лактозната непоносимост не трябва да се бърка с млечна алергия, която е различен проблем.
Непоносимост към лактоза и алергия към мляко
Алергията към мляко се различава от лактозната непоносимост по следните характеристики:
- имунната система възприема, че някои протеини в млякото носят потенциална опасност за организма, поради което се задейства остър имунен отговор.
- обикновено се проявява в ранна ранна детска възраст, но често се наблюдават и случаи на деца, които я израстват с времето; може да се задейства и на по-късен етап при възрастни, които никога не са имали непоносимост в детството.
- обикновено реакцията е незабавна и засягаща няколко системи (при непоносимост към лактоза симптомите са ограничени до храносмилателната система) – гадене, повръщане, стомашни спазми, екзема, хрипове, кашлица, конгестия и други.
Използвани източници
- Xiong L, Wang Y, Gong X, Chen M. Prevalence of lactose intolerance in patients with diarrhea-predominant irritable bowel syndrome: data from a tertiary center in southern China. J Health Popul Nutr. 2017;36(1):38. Published 2017 Nov 21. doi:10.1186/s41043-017-0113-1
- Catanzaro R, Sciuto M, Singh B, Pathak S, Marotta F. Irritable bowel syndrome and lactose intolerance: the importance of differential diagnosis. A monocentric study. Minerva Gastroenterol (Torino). 2021 Mar;67(1):72-78. doi: 10.23736/S2724-5985.20.02734-8. Epub 2020 Jul 3. PMID: 32623873.
- Szilagyi A, Ishayek N. Lactose Intolerance, Dairy Avoidance, and Treatment Options. Nutrients. 2018;10(12):1994. Published 2018 Dec 15. doi:10.3390/nu10121994
- Mattar R, de Campos Mazo DF, Carrilho FJ. Lactose intolerance: diagnosis, genetic, and clinical factors. Clin Exp Gastroenterol. 2012;5:113-121. doi:10.2147/CEG.S32368
- Facioni MS, Raspini B, Pivari F, Dogliotti E, Cena H. Nutritional management of lactose intolerance: the importance of diet and food labelling. J Transl Med. 2020;18(1):260. Published 2020 Jun 26. doi:10.1186/s12967-020-02429-2