Тропическият плод папая (Carica papaya) е мек и месест плод с ядливи семена. Папаята е родом от тропически страни като Мексико, Южна Америка и Индия. От гледна точка на консумация може да хапваме плодовете сурови или варени, като се среща и ферментирала папая, която има имуномодулиращи, антиоксидантни, противоракови и противовъзпалителни свойства. Колкото по-узряла е папаята, толкова по-сладка е на вкус. Ползите от консумацията на папая са многобройни и включват защита срещу увреждане на сърцето и кожата, подобряване на имунната защита и храносмилателната функция.
Доста по-нетрадиционна от ябълките, черешите и дините, с които сме свикнали, папаята има място в здравословния хранителен режим на всеки. Подобно на други плодове, папая може да се използва за направа на напитки като шейк, смути, мус от папая и много други.
Какво е папая?
Папаята е красив оранжев на цвят плод с крушовидна форма, който се среща и култивира в много страни. Сред тях са Мексико, Хавай, Тайланд и други, които са с тропически климат. Плодът е известен още като дървесен пъпеш. Узрелият плод има жълто-зелена външна обвивка, оранжева месеста вътрешност и черни семена. Неузрялата версия на зелената папая има бяла вътрешност и семена и се третира като зеленчук. Обикновено папая се среща като част от азиатската кухня, главно за салати и къри, но както ще видите след малко, тя се вписва чудесно и в други аспекти.
Величественото “Carica papaya” е научното име на плода, който принадлежи към семейство Caricaceae. Това е високодобивна култура с продължителност на живота от 5 до 10 години и расте като едно разклонено дърво. Освен самия плод, различни части от дървото и семената са от полза както за хората, така и за животните, и могат да са полезни за различни заболявания като трихофития (кожна гъбична инфекция), хипергликемия и други.
Интересен факт за папаята е, че каротеноидите са по-биодостъпни в нея в сравнение с домати и моркови. Както се посочва в публикацията “Carotenoids are more bioavailable from papaya than from tomato and carrot in humans: a randomised cross-over study”, папаята осигурява високо бионаличен β-каротин, β-криптоксантин и ликопен и може да бъде лесно достъпен хранителен източник на провитамин А за намаляване на честотата на дефицит на витамин А.
Ползите на папая за здравето на двата пола
Защитата срещу сърдечни заболявания е една от основните ползи от редовното ядене на папая. Плодът има високо съдържание на фибри и антиоксиданти, които понижават нивата на холестерола и хомоцистеина. Той предотвратява окисляването на холестерола, което намалява риска от запушване на артериите и инфаркти.
Ползата за здравето на папаята за възрастните е, че може да намали оксидативния стрес, което може да помогне за предотвратяване на признаци на стареене, чернодробни заболявания и болест на Алцхаймер. Съдържанието на ликопен в плода допринася за премахване на излишното желязо и свободните радикали от организма, които могат да причинят тези заболявания.
Папаята осигурява и ползи за кожата, които включват:
- Красив и сияен блясък;
- Предотвратяване образуването на бръчки и фини линии;
- Премахване на тен и следи от акне, пигментации и други.
Ензимът, наречени папаин, помага на тялото да намали възпалението и да стимулира производството на колаген, което е по-важно с всяка изминала година от живота. Плодът съдържа редица антиоксиданти и витамини, които предотвратяват редица заболявания и спомагат за анти-ейдж действие. Фолиевата киселина например помага за понижаване на аминокиселината хомоцистеин, отговорна за сърдечните заболявания. Плодът има ползи и за мъжете, сред които са намаляване на риска от рак на простатата, подобрено либидо, подпомагане на храносмилането и други. Ликопенът е естествен пигмент, отговорен за намаляване на риска от рак, а аргининът е основният ензим в плода за подобряване на притока на кръв към мъжките репродуктивни органи, като по този начин засилва сексуалното желание.
Освен самия плод, има няколко ползи за здравето от листата на папая. Екстрактът от листата подобрява нивата на тромбоцитите в кръвта. Според алтернативната и народната медицина използването на сушени листа от папая в чай може да е от полза за храносмилателната система, като намалява подуването и облекчава метеоризма. Фибрите и съединенията в листата имат противовъзпалително действие, което е добре дошло за храносмилателната система и червата.
А сурова папая?
Суровата папая може да се нарче суперхрана, тъй като има всички естествени ензими и много хранителни вещества. Има много ползи от яденето на сурова папая, започвайки от засилване на имунната система до подобряване здравето на косата и кожата, кръвното налягане и други.
По въпроса как да консумирате суровия плод, то може да се настърже и да се добави към салати. Папаинът насърчава секрецията на стомашни киселини и лесното разграждане на протеините, което допринася за храносмилането. Можете да консумирате суровата папая, като я смесите с краставица и ябълка, за да направите зелено смути. Така тази комбинация подпомага загубата на тегло и клетъчното регенериране.
Има проучвания, които разглеждат суровата папая като полезна за жените в периода на предменструален синдром, включително за намаляване на менструалните спазми. Неузрялата папая се използва като средство в народната медицина, например за облекчаване на менструални болки, заздравяване на рани и сърдечни заболявания. Фитохимичният анализ на плодовете от папая разкрива наличието на фитохимикали, включително кемпферол, кверцетин и кафеена киселина, за които е известно, че имат антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти.
Сок от папая – още един начин да се насладите на ползите
Ползите от сока от папая за кожата могат да включват намаляване на пигментацията на кожата, забавяне на признаците на стареене, подобряване на тена и други. Тези ползи са възможни благодарение на съдържанието на хранителни вещества като каротеноиди, папаин и други антиоксиданти в плода. Ежедневната консумация на сока може да помогне за нормализиране на високо кръвно налягане и нездравословна чревна функция, успокоявайки симптомите.
Ползи от семената на папая
Семената на папая са богати на хранителни вещества и се състоят от здравословни мононенаситени мазнини, фибри и антиоксиданти. Консумирани в умерени количества в доза от 1 чаена лъжичка на ден, ползите от семена от папая могат да включват:
- Подобрено функциониране на сърцето и бъбреците;
- Предотвратяване на рак и гъбични инфекции;
- Ограничаване на холестерола;
- Контрол на кръвното налягане.
Семената могат да помогнат за регулиране на метаболизма и чревното здраве, като може да ги консумирате сурови или да ги добавите към салата или смути. Важно е да се знае, че семената не трябва да се консумират в големи количества.
Рецепти с папая
Лятна сьомга със салса от папая
Необходими съставки:
- 1 папая, обелена и нарязана на 1 см. кубчета
- 1 малък червен лук, нарязан
- ½ зелена чушка, почистена и нарязана
- ½ червен пипер, почистена и нарязана
- Лют червен пипер (без него, ако не обичате люто)
- 2 супени лъжици едро нарязан кориандър
- Сок от 1 лайм, плюс 1 лайм, нарязан на филийки за сервиране
- 4 бр. нудълс с яйца
- 4 филета от сьомга без кости и кожа
- 1 супена лъжица растително масло
- 2 супени лъжици сос терияки
- 4 големи шепи смесени листа от салата
Приготвянето става в три стъпки:
- За да направите салса, комбинирайте в купа папая, лук, зелена и червена чушка, лютия червен пипер, кориандър и сок от лайм. Подправете и оставете настрана.
- Пригответе нудлите, като следвате инструкциите на опаковката. Междувременно намажете двете страни на филетата от сьомга със зехтин, след което подправете. Загрейте тиган до средна температура и гответе сьомгата за 3-4 минути от всяка страна, след което извадете от тигана. Отцедете фидето и поръсете със соса терияки.
- Поставете листата салата и нудлите в чинии. Отгоре добавете сьомгата, салсата и сервирайте с резенчета лайм.
Смути с папая
Съставките са следните:
- 1 голяма узряла папая (около 4 чаши нарязани)
- 1/2 чаша мляко
- 3 супени лъжици прясно изцеден сок от лайм
- 1/2 чаена лъжичка кора от лайм
- 1/4 чаша захар на кристали
- 1/2 чаена лъжичка чист екстракт от ванилия
- 1/2 чаша натрошен лед
- Резенчета лайм, за украса
Приготвянето става в четири стъпки:
- Обелете папаята с нож или белачка за зеленчуци. Разрежете папаята наполовина по дължина и отстранете семките. Нарежете на едро.
- Поставете парчетата папая, млякото, сока и кората от лайм, захарта, ванилията и леда в блендер или кухненски робот.
- Блендирайте на висока скорост за 20 до 30 секунди, докато сместа стане гладка и гъста.
- Изсипете смутито във високи охладени чаши. Гарнирайте с резенчета лайм и сервирайте, като може да добавите и лед.
Използвани източници
- Santana LF, Inada AC, Espirito Santo BLSD, Filiú WFO, Pott A, Alves FM, Guimarães RCA, Freitas KC, Hiane PA. Nutraceutical Potential of Carica papaya in Metabolic Syndrome. Nutrients. 2019 Jul 16;11(7):1608. doi: 10.3390/nu11071608. PMID: 31315213; PMCID: PMC6682863.
- Leitão M, Ribeiro T, García PA, Barreiros L, Correia P. Benefits of Fermented Papaya in Human Health. Foods. 2022 Feb 16;11(4):563. doi: 10.3390/foods11040563. PMID: 35206040; PMCID: PMC8870802.
- Mohamed Sadek K. Antioxidant and immunostimulant effect of carica papaya linn. Aqueous extract in acrylamide intoxicated rats. Acta Inform Med. 2012 Sep;20(3):180-5. doi: 10.5455/aim.2012.20.180-185. PMID: 23322975; PMCID: PMC3508853.
- Schweiggert RM, Kopec RE, Villalobos-Gutierrez MG, Högel J, Quesada S, Esquivel P, Schwartz SJ, Carle R. Carotenoids are more bioavailable from papaya than from tomato and carrot in humans: a randomised cross-over study. Br J Nutr. 2014 Feb;111(3):490-8. doi: 10.1017/S0007114513002596. Epub 2013 Aug 12. PMID: 23931131; PMCID: PMC4091614.
- Kong YR, Jong YX, Balakrishnan M, Bok ZK, Weng JKK, Tay KC, Goh BH, Ong YS, Chan KG, Lee LH, Khaw KY. Beneficial Role of Carica papaya Extracts and Phytochemicals on Oxidative Stress and Related Diseases: A Mini Review. Biology (Basel). 2021 Apr 1;10(4):287. doi: 10.3390/biology10040287. PMID: 33916114; PMCID: PMC8066973.
- Dabeek WM, Marra MV. Dietary Quercetin and Kaempferol: Bioavailability and Potential Cardiovascular-Related Bioactivity in Humans. Nutrients. 2019 Sep 25;11(10):2288. doi: 10.3390/nu11102288. PMID: 31557798; PMCID: PMC6835347.