Често възникват трудности да се разграничи хранителната непоносимост от хранителна алергия. Това се случва, защото дадена храна може едновременно да предизвика и алергия, и непоносимост при различните хора. Има ли начин да разберем кога имаме алергия към дадена храна, а не просто непоносимост?
Хранителна непоносимост
Това е недостиг или дефицит на даден ензим, който е отговорен за преработването на определени продукти. Заради това някои храни не могат да се усвояват от тялото. Най-често срещаната хранителна непоносимост е към лактоза. При нея някои хора има дефицит на ензима лактаза и това пречи на употребата на мляко и млечни продукти.
Хранителна алергия
Подобно на всеки друг вид алергия, и при хранителната всичко тръгва от имунната система. Как точно се случва това? По ред причини тялото ви смята, че веществата в дадена храна, са опасни и вредни за вас. Следователно, при всяко консумиране на дадената храна, получавате различни признаци, които влошават състоянието ви. Например, обриви, сърбежи, отоци по тялото и кожата и други подобни.
Защо страдаме от хранителна алергия
Някои алергии се наследяват, смятат специалистите. Също така има случаи, в които се наблюдава изчезване на алергията с времето, или поява на нова в по-късна възраст. Причината за това е недостига на някои ензим. Важно е да отбележим, че хранителна алергия се появява не при първата среща с дадена храна, а при повторна така.
Различни заболявания на стомашно-чревния тракт могат да ви предразположат към хранителни алергии. Най-често алергиите към дадена храни или храни се появяват в детската възраст, като може да отшумят с времето, но невинаги.
Какви са разликите между хранителната непоносимост и хранителна алергия
Характерно за хранителната непоносимост е, че симптомите ѝ се появяват известно време след консумацията на дадената храна. Голямо количество от дадения продукт или твърде честа употреба могат да отключат хранителни раздразнения.
Често срещани симптоми при хранителната непоносимост:
- Гадене и повръщане;
- Газове, болки в корема;
- Тежка диария, водеща до обезводняване.
Когато страдате от хранителна алергия, неприятната реакция се появява почти веднага, като може да бъде различна – от задъхване и усещане за болка в гръдния кош до проблеми с преглъщането, неприятни обриви и други.
Защо съществуват различни прояви на хранителната алергия? Причината е в това, че имунната система на всеки човек работи различно. Това ще рече, че тя изработва антитела и така атакува чуждите нашественици, за да ги унищожи.
Кои храни отключват хранителна алергия
Консумирането на яйца и яйчни продукти, ядки (бадеми, орехи и други), риба и рибни продукти, соя, както и пшенични продукти, са възможната причина за хранителна алергия.
Храните, които най-често предизвикват смущения, са: бобови и зелеви култури, цитрусови плодове, изделия с глутен, преработени меса и други сходни.
Хранителна алергия – как да се справите
За да се справите с хранителна алергия най-сигурната мярка е да избягвате дадената храна. Когато сами си я приготвяте е лесно. Проблемите идват, когато се храните в ресторант. Ето какво може да направите:
- Проучете кои храни и какви количества от тях ви причиняват хранителна непоносимост или хранителна алергия. Това ще ви е от полза, за да можете да контролирате процеса.
- Когато се храните в заведение, винаги се информирайте за съставките на ястието, което си поръчвате. Същото важи и ако си купувате готова храна от различни магазини или си поръчвате за вкъщи.
Понякога в менюто не са отразени някои съставки, които могат да предизвикат хранителна алергия или дразнение. Дори ястието, което сте си избрали, да не съдържа продукт или части от такъв, който ви причинява алергия, попитайте със сигурност. В случай, че има нещо, което би ви повлияло, или не сте сигурни напълно, помолете да не го слагат, или си изберете нещо друго. - Създайте си навик да четете текста върху етикетите на продуктите. Внимателно следете дали съдържат вещества, причиняващи вашата хранителна алергия. Не забравяйте, че и в сосовете и добавките също е възможно да има такива.
Много важно е да разберете кои храни отключват вашата алергия. Ако не сте сигурни, направете си кръвни изследвания и ги обсъдете с лекар в случай на колебание. При необходимост , ще ви бъде назначена терапия и специална диета, при която да избягвате консумацията на вредните за вас храни.
Един от най-сигурните и достоверни начини за проверка на откриване на IgG медиирана хранителна алергия е ImuPro тест. Тук ще намерите подробна информация за това коя е класическата хранителна алергия и какво е хранителната непоносимост.
Още един полезен материал е този, в който очертаваме разликите между IgE и IgG медиирани алергии. Като основен признак, по който се различават, е времето от консумирането на алергена до проявата на реакция.
Преди да пристъпите към избор на ImuPro тестов пакет ви препоръчваме да си направите теста за самооценка. Не изисква да попълвате лични данни или да се регистрирате, а освен това е безплатен.