Възможно е да се храним лесно и вкусно, дори когато не консумираме глутен. Гарантираме ви, че която и рецепта да изберете, ще си харесате поне една, а другите може да украсите или промените по свой вкус. Така че, както казва Оби-Уан Кеноби, „силата е с вас“.
6 рецепти за вкусни и лесни безглутенови десерти
Безглутенови бисквитки – „кокосови снежни топки“
Вкусен и пълноценен по състав, този безглутенов десерт се приготвя за по-малко от 15 минути и дори не е нужно да го печете.
Продукти:
- 2 ч. пудра захар;
- ½ ч. кокосово масло;
- 2,5 ч. настърган подсладен кокосов орех.
В микровълнова за 30 секунди разтопете кокосовото масло, докато се получи течност. Към него се добавя пудра захар и се бърка, докато се смесят добре.
След това се прибавя настъргания кокос и с чисти ръце се меси, докато е образува достатъчно гъсто тесто.
От него се правят топки, които се поставят върху хартия за печене.
След като всички са готови, се замразяват за 20 минути във фризер. Това са всички стъпки – може да се насладите на своите бисквитки.
Бисквитен десерт с фъстъчено масло и само 3 съставки (без глутен)
Няма човек, който да не обича да си похапва вкусни и здравословни бисквитки. А тези се приготвят бързо (20 минути са ви достатъчни) и лесно – само с 3 съставки, без наличието на глутен.
Продукти:
- 1 ч. фъстъчено масло;
- 1 ч. кафява захар;
- 1 яйце.
Загрявате фурната до 180 градуса. Смесвате фъстъченото масло, захарта и яйцето с помощта на миксер, докато получите кремообразна смес.
Оформяте я като бисквитки и ги подреждате върху тава за печене, като използвате хартия за готвене, за да не залепват. Оформяте дупчици върху всяка от тях с помощта на вилица.
Целта е да са интересни. Печете ги около 10 минути. След това изчакайте да се охладят и може да бъдат поднесени с чай или кафе.
Безглутенова шоколадова торта с елда
Когато чуем шоколад, си мислим, че не е здравословно, но пък изкушението е голямо. Всъщност тази рецепта доказва обратното.
Продукти:
- ½ ч. масло (без сол) – нарязано на парчета, оставено на стайна температура;
- 170 гр. горчив шоколад или полугорчив (по ваш вкус) – нарязан на парчета;
- 4 големи яйца, оставени на стайна температура;
- ¼ ч.ч. настъргана канела;
- 1/3 ч. брашно от елда;
- ¼ ч. белени бадеми;
- ½ ч. кафява захар;
Фурната се загрява до 170 градуса. Съдът, в който ще сложим бадемите, се намаслява добре. Бадемите се разстилат върху него и се пекат за 10-тина минути, докато станат златисто-кафяви, като не спираме да ги разбъркваме. Оставяме да се охладят.
В това време разтопяваме маслото и шоколада заедно, докато получим хомогенна смес.
С помощта на блендер или кухненски робот смиламе бадемите на много фино.
Смесваме брашното, солта и канелата, докато се комбинират много хубаво. С миксер разбиваме яйцата и кафявата захар, докато се получи бледа и тънка смес. Всичко се омесва добре.
Прехвърляме тестото в тава за печене и го оставяме да се приготвя за 25 минути. След това го изваждаме и се охлажда за 10-тина минути. Може да бъде сервирано с топка сладолед по ваш вкус.
Безглутеново брауни с пекан
Този вкусен безглутенов десерт е доказателство, че вкусно, полезно и бързо не е невъзможно.
Продукти:
- 6 с. л. масло (без сол);
- 1/3 ч. царевично нишесте;
- ¼ 1. непосладено какао на прах;
- ½ ч. л. канела;
- ½ ч.л. фина сол;
- ¾ ч. кафява захар;
- 3 големи яйца;
- 1 ч. нарязан и препечен пекан;
- 350 гр. полусухи шоколадови блокчета;
- 1 ч.л. чист екстракт от ванилия.
Царевичното нишесте се разбива заедно с какаото, канелата и солта. Шоколадът и маслото се разтапят в микровълнова за около 30 секунди, докато се смесят напълно. Захарта и ванилията се смесват. После се добавят и яйцата, докато всичко се смеси добре. Добавя се и сместа от нишестето и се бърка енергично, докато стане гладко. Добавя се и пеканът.
Готовото тесто се изсипва в съд за печене и се готви за 35 минути на 170 градуса. Междувременно проверявате с клечка за зъби в средата му дали се изпича добре.
След като е готово, оставяте да се охлади и се нарязва на 16 парчета като триъгълници.
Бадемови къпкейкове
Любимите къпкейкове вече ще може да приготвяте без глутен.
Продукти:
За къпкейковете:
- 1 ½ ч. сладък шоколад;
- 1 ч. масло (без сол);
- 5 големи яйца;
- 1 ч. кафява захар;
- 2 ч.ч. какао на прах.
За глазурата:
- 1 ч. готварска сметана;
- ¼ ч. кокосово мляко;
- 2 с.л. пудра захар;
- Щипка сол.За топинга:
- ¾ ч. настърган кокосов орех;
- 12 бр. какаови бадеми;
- 56 гр. шоколад, нарязан на дребно.
Шоколадът се смесва с маслото на котлона, докато се получи хомогенна смес. След като се охлади, към нея се добавят яйцата, захарта, какаото. Бърка се, докато се получи гъста смес.
Във формичка за мъфини (12 бр.) се поставят подходящи хартийки и сместа се разпределя. Пече се на 170 градуса във фурната за около 25 минути.
С миксер смесваме сметаната, кокосовото мляко и пудра захар, докато се получи кремът за глазурата на безглутеновия десерт.
Намазваме всеки от къпкейковете, настъргваме кокос и поставяме по един бадем в центъра. След това напръскваме с приготвения топинг от разтопения шоколад.
Чийзкейк с елда
Тази рецепта за безглутенов чийзкейк е подходяща за горещите дни, когато използваме свежи продукти и не е нужно да печем.
Продукти:
- 1 опаковка подсладено кондензирано мляко;
- ½ ч. Крема сирене;
- 1 ½ ч. Чист ванилов екстракт;
- 1 ч. Готварска сметана;
- 2 с.л. Кафява захар;
- 450 гр. Ягоди;
С миксер се смесва млякото, крема сиренето и ванилията, докато се образува хубава смес. Ягодите се правят на пюре с блендер.
Разстелете ваниловата смес на тънък слой без балончета на дъното на предвидения съд. След това добавете пюрето. Оформете естетически. Когато приключите, замразявате за 8 часа.
Добър апетит!