Докато блендирането на съставки за смути е лесен процес, изборът на продукти и подходящи ядкови млека може да бъде сериозно предизвикателство.
„Трябва ли ми вода?“
„А кое се слага първо – млякото, после плодовете и накрая разбивам?“
„Мляко ли? Аз не ям краве мляко, значи няма как да пия смути.“
„Зарежи, не знам как да пусна блендера…“
Почакайте – това, че не консумирате краве мляко е чудесно, но има страхотни растителни алтернативи. Вижте растителните млечни продукти в онлайн магазина за здраве Lifestore.bg.
А с толкова много ядки, кокосови води и други течности на пазара, как да сте сигурни кое ще се съчетае перфектно с другите съставки? За щастие, ние сме тук, за да помогнем процесът да стане колкото е възможно по-лесен.
Течността, която избирате за вашето смути, може да добави нов хранителен тласък, сладък вкус и дори неустоима крехкост. Идвате ли с нас на приключение?
Накратко за ядките и ядковото мляко
Въпреки че има много видове ядки могат да се разграничат четири специфични вида, които са най-здравословни на база на калориите им и тяхното съдържание на хранителни вещества. Това са:
- Бадеми;
- Кашу;
- Пекани;
- Орехи.
Всички те са достъпни и могат лесно да бъдат намерени в магазин за хранителни стоки или магазин за био храни. Когато е възможно, уверете се, че сте закупили органични сурови ядки, които не съдържат сол. След като вече ги купите и са в кухнята ви, накиснете ги според вида ядки, за да отстраните прах, мръсотия или пестициди, останали по външността.
В противоречие на техния размер, ядките са с високо съдържание на калории. Това е така, защото една от основните им съставки е мононенаситените мазнини, а това е добрият вид мазнини. Тази мазнина е това, което тялото ви използва предимно за гориво, а другият вид мазнини са животинските мазнини, транс мазнините, частично хидрогенираните масла и наситените мазнини.
Кратки инструкции за накисване и обелване
Накисването на ядките преди използването им за смути ще ги направи по-лесни за блендиране и смилане, а може и да подобри тяхното хранително съдържание.
Благодарение на накисването се премахват ензимните инхибитори, присъщи на много ядки.
Поставете ядките в стъклена купа и ги покрийте с топла дестилирана или пречистена вода с чаена лъжичка морска сол. Използвайте две части вода за една част ядки. Топлата вода и солта правят ядките по-смилаеми и активират полезните ензими. При стайна температура и покрита с памучен дишащ плат оставете ядките да се накиснат.
За колко време? В най-общия случай, за бадемите трябват 8-12 часа, за кашуто – 2-4 часа, пеканите отнемат 6 часа, а на орехите трябват 4 часа. След накисване изплакнете и изсушете добре. Вече сте готови да използвате вкусните ядки за страхотно смути!
А как да обелите обвивката на бадемите? Ако считате за необходимо да премахнете някаква част от фината кожа на бадемите, първо ще трябва да заврите малка тенджера с вода. След това поставете суровите бадеми директно във водата и кипнете за 60 секунди. Изцедете веднага и изчакайте да се охладят. След това внимателно стиснете всеки бадем, за да премахнете кафявата кожа.
За бадемите и техните хубави страни
За онези от вас, които нямат непоносимост към лактоза или не са вегетарианци, краве млякото е приемлив вариант (когато се консумира умерено). Но ако търсите начин да направите вашето смути кремообразно без добавяне на млечни продукти, бадемовото ядково мляко е перфектната опция. Като нискокалорично и богато на нутриенти, бадемовото мляко е подходящо за направа на смутита с всякакви продукти.
Бадемовото мляко вече е основно в много рецепти и определено има защо. Бърз съвет – при вземането на решение относно вида на бадемовото мляко, което да купите от магазина, не забравяйте да заложите на „неподсладено“ и да разгледате списъка със съставките преди окончателен избор.
Ако искате ядково мляко за смутитата, най-добре е да го направите сами. Просто добавете суровите ядки към вашия кухненски робот или миксер и смесете, докато стане гладко.
Най-добрите ядки за смути напитки
Както споменахме по-рано, четири от най-здравословните ядки, които използваме за смути, са бадемите, орехите, кашуто и пеканите. Всеки от тях има свои собствени различни вкусове, хранителен профил и различно разпределение на мазнини, протеини, витамини и минерали.
Бадеми
Бадемите са богати на важни хранителни вещества, както и имат високо съдържание на протеини и здравословни мазнини. Бадемите са добър източник на мед, витамин В2, магнезий, витамин Е, манган и други. Бадемите са чудесен източник на здравословна енергия и имат нисък гликемичен индекс.
Не бива да пропускаме и това, че бадемите са богати на омега-9 мазнини, които имат пряко отношение към холестерола. Те обаче трябва да са в определено съотношение с омега 3, затова е добре освен бадеми да хапвате и други продукти като ленено семе или чиа.
Вижте още: Био бадемово мляко без захар Eco mil – 1 л
Био бадемово мляко натурално с калций Eco mil – 1 л
Орехи
Орехите се считат за една от най-здравословните храни в света. Те са отличен източник на важни мастни киселини и имат високо съдържание на омега-3. Орехите са проучени като невероятно полезни за здравето на мозъка, борба с възпалението, подобряване на сърдечно-съдовото здраве и понижаване на холестерола.
Освен това, орехите са отличен източник на антиоксиданти и допринасят за по-добър сън.
Кашу
От техническа гледна точка, кашуто принадлежи към семената, които растат от ябълковия плод на дървото кашу. Техният вкус е сладък и солен, с кремообразна текстура. Те са чудесна алтернатива на фъстъците или бадемите, ако искате да имате по-маслено масло или мляко за смути.
Един от недостатъците на кашуто е, че те са с по-високо съдържание на въглехидрати, отколкото другите ядки, което е проблем, ако следвате диета с ниско съдържание на въглехидрати като кето диетата.
Уверете се, че си купувате сурово кашу, за да получите най-добрия комплекс от вещества. Обикновено кашуто се продава без обвивката, която всъщност е токсична. За предпочитане е да купувате кашу в затворена опаковка и да го съхранявате далеч от светлина.
Американски орехи
Пеканът е друг дървен орех и расте в топъл климат. Пеканите съдържат хранителни вещества, наречени полифеноли, които са органични съединения, действащи като антиоксиданти. Пеканите имат вкус на орехи и обикновено се продават без техните черупки. Могат да се консумират сурови или печени.