Безглутеновото хранене изключва храни като пшеница, ечемик, овес, ръж, както и всички тестени изделия и зърнени храни. Тъй като има хора, които получават хранителни смущения или алергични реакции след употребата на глутен, за тях е задължително да спазват диета. Животът и храненето без глутен набират популярност и сред други хора, които целят отслабване или по-добър хранителен статус.
Редица изследвания доказват, че ако се придържаме към живот без глутен, ще подобрим цялостното здравословно състояние на организма си. Изключвайки глутеновите храни от ежедневието си, без да искаме се преборваме с проблеми като хроничната умора, сънливост, подуване и други.
Без глутен може да се хранят и хора с натоварено ежедневие. Предимство на безглутеновото хранене е, че ястията без глутен отнемат по-малко време за приготвяне, а са източник на много полезни вещества.
Предлагаме ви няколко бързи и лесни рецепти без глутен, от които може да се вдъхновите и да сътворите кулинарно чудо.
Вкусни и бързи рецепти без глутен
Азиатска салата със зеленчуци без глутен и дресинг от фъстъци
Тази вкусна салата със свежи зеленчуци и дресинг от фъстъци е полезна, цветна и освежаваща. Приготвя се за по-малко от 30 минути, а резултатът е вкусно и полезно ястие без глутен за 4 порции.
Продукти за дресинга от фъстъци:
- 1 с.л. свеж джинджифил, нарязан или ½ ч.л. на прах;
- ¼ чаша оризов винен оцет;
- 2 с.л. соев сос (без глутен);
- 1 с.л. мед (може и повече, ако обичате да ви е сладко);
- 3 с.л. сусамово олио;
- ¼ ч.ч. растително олио;
- 3 ч.ч. кремообразно фъстъчено масло;
- 2 с.л. препечени сусамови семена.
Продукти за салатата:
- 6 чаши бейби спанак – измити и почистени;
- 1 настърган морков;
- 1 чушка, нарязана на ленти;
- 1/4 червен лук, нарязан на ситно;
- 300 гр. зелен боб;
- 1 краставица, нарязана на ленти;
- ½ ч.ч. печени фъстъци;
- 1 с.л. сусамови семена.
В купа смесвате всички продукти за дресинга (без сусамовите семена). В кипнала вода добавяте зеления боб и захарта за 5 минути, докато стане леко хрупкав. Изцеждате го под студена вода и го оставяте настрана. Поставяте всички продукти в една купа. След като се смесят добре, добавяте дресинга най-отгоре. За финал – поръсете с останалата лъжица сусамени семена.
Пържени аспержи с пипер и кашу
Без съмнение аспержите са най-полезните зеленчуци заради високото съдържание на витамини, фолиева киселина, селен и фибри. Тази рецепта без глутен е богата на хранителни вещества, антиоксиданти и невероятно вкусни съставки.
Приготвя се за 20 минути и е подходяща за 4 души.
Продукти:
- 3 с.л. зеленчуков бульон;
- 3 с.л. балсамов оцет;
- 2 оризов винен оцет;
- 1 с.л. сос без глутен;
- 2 ч.л. захар;
- 1 ч.л. царевично нишесте;
- 2 чаши с нарязани пресни аспержи;
- 2 чушки с отрязани стебла, нарязани на парчета;
- 1 чаша кашу, леко нарязани;
- 1 чаша растително олио;
- 3 скилидки чесън, накълцани;
- 1 ч.л. препечено сусамово масло.
За соса комбинирайте бульона, оцета, соса без глутен, захарта и царевично нишесте в средна смесителна купа. Разбъркайте с вилица, докато съставките се смесят изцяло. Оставете настрана.
Подгответе аспержите и чушките, като ги нарежете на парченца с големина 2-3 см. Накълцайте чесъна на дребно. Накълцайте и кашуто.
В уок или друг тиган загрейте мазнината и добавете ядките, докато се изпекат до златисто, като не спирате да ги бъркате за 2-3 минути.
След това ги оставете настрана. В горещия тиган с растително масло добавете аспержите и чесъна и гответе за 2-3 минути на умерена температура. Бъркайте непрекъснато. След това добавете и чушките, които се приготвят за около 2 минути. Накрая върху всички зеленчуци добавете соса и бъркайте, докато се сгъсти – още 2-3 минути. Разбъркайте със сусамовото масло и ядките и разделете на 4 порции.
Вкусна вечеря с 5 продукта
Тази интересна и нестандартна рецепта ще впечатли любителите на месото, като ще получите 4 порции общо. За нея са необходими:
- 4 резена бекон, разрязани на половинки;
- 2 броя пилешки гърди, също разрязани на половина, но по дължина;
- Сол и пипер;
- 1/3 чаша барбекю сос;
- 1 авокадо, нарязано на парченца;
- 4 броя чедър слайс.
Добавете бекона към среден или голям загрят тиган и сотирайте до кафеникаво.
Отстранете бекона върху кухненска хартия, за да се отцеди.
Посолете пилешкото от двете страни със сол и пипер и сотирайте отново до кафяво, за по 2-3 минути. Обърнете и добавете барбекю сос върху всяко парче месо, след това сложете 2 половинки бекон, ¼ от авокадото и ¼ от чедъра.
Поставете капак върху тигана и продължете да готвите, докато сиренето се разтопи и месото се сготви, около 2 минути.
Готови сте да сервирате и да се насладите на вкуса.
Вкусен десерт с диви боровинки без глутен
Дивите боровинки съдържат двойно повече антиоксиданти за разлика от обикновените. Това прави този десерт без глутен идеалната закуска за чудесно начало на вашия ден или приятно следобедно удоволствие.
В десерта липсва глутен, но той е подходящ и за хора на диета, а приготвянето му е лесно и приятно – дори ще си спестите чинии за миене. Времето за приготвяне е 40 минути, а количеството е за 6 порции.
Продукти:
- 1 голямо яйце;
- ¼ чаша слънчогледово олио (или от канола);
- 3 с.л. чист кленов сироп;
- 1 ч.л. чист екстракт от ванилия;
- 1 ч.л. настъргана портокалова кора;
- 2 чаши бадемово брашно;
- ⅓ тапиока;
- 2 ч.ч. сода;
- ¼ ч.л. сол;
- Чаша замразени диви боровинки (или пресни).
Загрейте фурната до 180 градуса и поставете в тавичката хартия за печене. Разбийте яйцето в средно голяма купа и разбъркайте добре с вилица.
Сложете олиото, кленовия сироп, ванилията и портокаловите корички. Смесете ги добре.
Добавете бадемовото брашно и тапиоката към останалите съставки. Следват содата и солта. Боровинките може да бъдат добавени без да се размразяват.
Бъркайте добре, докато всичко се смеси. Изсипете тестото върху хартия за печене, като го оформите като кръг с дебелина 20 см. в диаметър. Печете за 20 минути.
След това нарежете десерта без глутен на триъгълничета и го печете още 5 минути.
Преди да сервирате оставете да се охлади за 10-тина минути. Добър апетит!