Отново е понеделник и отново бързате за работа, изгубили инерцията на работната седмица. Иска ви се да сглобите бърза закуска, която да е и засищаща и вкусна. За вас изборът на баничка, парче пица или сандвичи не е допустим, защото предпочитате по-здравословна храна. Тогава едно вкусно питателно смути е чудесна опция, стига да имате добър кухненски робот или блендер.
Най-хубавото на смутитата е, че обикновено се приготвят бързо, не изискват много предварителна преработка и могат да се вземат за из път. Те са добър вариант за закуска или обяд и за вашите деца, така че не се страхувайте да експериментирате заедно с приготвянето на смути.
С толкова много налични видове млека, ядки и плодове понякога е трудно да изберем точните съставки. Не се знае какъв вкус ще се получи накрая, а и ни очаква едно миене на съдове…
Затова решихме да ви улесним отчасти в този процес, като ви предложим упътване за най-подходящите течни основи за смути. Може да разширим темата и с конкретни предложения за комбинации от продукти, като впоследствие ще имате и конкретни рецепти, които да изпробвате.
Течна основа за смути: Оризово мляко
Оризовото мляко е зърнено мляко, приготвено от ориз. Предимно за получаването му се използва кафяв ориз и често неподсладен. Сладостта в повечето сортове мляко от ориз се генерира от естествен ензимен процес, който разгражда въглехидратите в захари, особено глюкоза. Някои оризови млека могат въпреки това да бъдат подсладени със сироп от захарна тръстика или други захари.
В сравнение с краве млякото, оризовото мляко съдържа повече въглехидрати, но не съдържа значителни количества калций или протеин, нито холестерол или лактоза. То е добра алтернатива за хора с непоносимост към лактоза, соя или млечен протеин.
Оризовото мляко ще придаде кремообразен пълнеж на вашето смути. То е с високо съдържание на въглехидрати, така че това е едно от най-добрите млека, ако искате да получите по-хранително смути. Въпреки че може да бъде обогатено с витамин D и калций, млякото от ориз не е естествен източник на нито един от тях.
Течна основа за смути: Конопено мляко
Конопените семена са семена от конопеното растение и те са изключително питателни и богати на здравословни мазнини. Те могат спокойно да се използват като източник на протеини на базата на растителни мазнини.
Използването на конопено семе ще придаде на смутито изящен аромат и ще осигури кремообразна текстура. Конопеното мляко има по-високо съдържание на мазнини в сравнение с други ядкови млека, но не се притеснявайте, защото това е най-подходящият вид мазнини (от редуциращите холестерола омега-6 и омега-3).
Малките конопени семенца са богати на минерали като калий и калций и имат значително по-високо съдържание на протеини от чиа семената или лененото семе. Конопеното мляко е един от най-добрите източници на белтъчини за вегани, така че ако не консумирате млечни и рибни продукти, опитайте конопено мляко.
Течна основа за смути: Вода от алое
Алое водата има впечатляващи анти-ейдж способности и може да се приема вътрешно по различни начини. Алое е често срещана и популярна съставка в слънцезащитни продукти, кремове, шампоани и препарати за измиване.
Алоето е богато на витамин Е, B12, C и фолиева киселина, които повишават силите на имунната система. С помощта на сок от алое ще получите по-течна основа без изявен вкус или аромат, като си партнира много добре с манго и джинджифил.
Течна основа за смути: Кокосово мляко
Подобно на бадемовото мляко, тази растителна млечна алтернатива е идеална за създаване на супер богата и кремообразна основа. Кокосовото мляко е богато на добри мазнини – средноверижните мастни киселини правят кокосово мляко отлична храна, а усвояването им е моментално и дават прилив на енергия.
Съдържанието на мазнини, както и високите нива на витамин Е правят кокосовото мляко чудесен избор за косата и кожата. Ползите обаче не спират до тук. Богато още на лауринова киселина, антимикробни липиди и капринова киселина, кокосовото мляко е добро и за вашия имунитет.
Списък със суперхрани, които да добавите към своето смути
- Кейл – много ниско съдържание на калории, мощен антиоксидант с противовъзпалителни свойства и полезен при артрит и автоимунни заболявания;
- Спанак – красотата на спанака се крие в това колко лесно е да се маскира неговия вкус. Ненатрапчив на вкус, но богат на витамини, има противоракови свойства и е една от най-здравословните храни на планетата;
- Боровинки – на тях принадлежат едни от най-високите антиоксидантни качества. Антиоксидантите спомагат за борба със свободните радикали в тялото и защитават клетките от оксидативен стрес;
- Ягодите – една порция ягоди осигурява повече витамин С от портокал, като същевременно имат ниско съдържание на естествени захари; Гръцки йогурт – двойно повече протеин и половината въглехидрати в сравнение с кисело мляко;
- Краставица – тъй като съдържа 95% вода, тя е невероятен детоксикатор и помага за функционирането на черния дроб и бъбреците;
- Лимон – един от най-важните продукти във вашата кухня, тъй като е много ефективен почистващ препарат и намалява горчивината на някои зеленчуци. Незаменима добавка към чай, някои десерти и салати, а защо не и в смути със зеленолистни зеленчуци?
- Банан – спомага за по-кремообразна текстура на вашето смути, богат на калий и фибри и ви дава естествена енергия. Тук обаче това е на цената на малко калории в повече, така че не използвайте повече от един банан за едно смути;
- Куркума – почитана заради своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства;
- Джинджифил – подпомага храносмилането и подкрепя имунната система. При използването му за направа на смути или десерти трябва да сте внимателни с количествата и обелването му;
- Чиа + ленено семе – богати са на Омега-3 мастни киселини.
Съмнявате се, че имате непоносимост към дадена храна?
Доверете се на безопасния кръвен тест за алергии и хранителни непоносимости ImuPro. Вашата кръвна проба ще бъде анализирана за повишени нива на IgG aнтитела срещу 270 храни, като пълният списък ще намерите тук.