Оплакванията при хистаминова непоносимост много приличат на симптомите при сезонни алергии – ако консумирате богати на хистамин храни и/или напитки, може да получите копривна треска, сърбежи по кожата, зачервяване на очите, подуване на лицето, хрема, запушен нос, главоболие или пристъпи на астма. Тези реакции на организма ясно показват, че нещо в приетата храна или напитки предизвиква алергична реакция. Или по-точно говорим за хистаминова непоносимост. Възможно е да страдате и от хранителна алергия или друга непоносимост, което може да се уточни с тест като ImuPro, но днес фокусът ни пада върху хистаминовата непоносимост и ензима диаминоксидаза.
Защо „хистаминова непоносимост“
Нека започнем с основните понятия. Хистаминът е естествен химически пратеник в организма, който играе роля в множество различни процеси, поддържащи функционирането на редица органи и цялостното здравословно състояние на човек.
По същество няма нищо лошо в самия хистамин – неговата основна функция е да предпазва тялото от алергени и патогени, които възприема като заплаха. Но ако нивата на хистамин в тялото станат твърде високи, това може да предизвика реакция от алергичен тип като тази, която описахме по-рано.
Лесно е да се разбере как непоносимостта към хистамин може да е съпроводена от други непоносимости характерни за 21-ви век. като непоносимост към глутен и непоносимост към лактоза. Компрометираното чревно здраве, непълноценното хранене и някои възпалителни или автоимунни заболявания допринасят за тези здравословни проблеми, както и ежедневният стрес.
Но непоносимостта към хистамин е различна. По начало непоносимостта към хистамин не означава, че тялото ви не може да толерира самия хистамин. А при непоносимост към глутен тялото на човека не може да се справи с пшеница и храни, които съдържат глутен. По-скоро хистаминовата непоносимост означава, че тялото ви не е в състояние да обработи хистамина в него, което води до натрупването му и описаните неблагоприятни симптоми.
Функция на хистамина в организма
Като естествено вещество-пратеник, хистаминът изпълнява разнообразни задачи: предава стимули от един нерв на следващия, разширява кръвоносните съдове и гарантира, че мускулите се свиват и отпускат ритмично. Хистаминът също участва в храносмилането на мазнините, реакциите на имунната система, заздравяването на рани и регулирането на съня.
Ако в тялото се натрупа прекомерно голямо количество хистамин, може да възникнат някои характерни симптоми.
Какви са симптомите на хистаминова непоносимост
При някои хора тялото не е в състояние да разгради хистамина достатъчно бързо. Ако страдате от хистаминова непоносимост и приемете храна и/или напитки с голямо съдържание на хистамин, възниква възпаление, което често се проявява като главоболие, стомашно-чревен дискомфорт и сърбежи по тялото.
Непоносимостта може да се прояви и със симптоми като:
- Зачервяване на кожата
- Главоболие
- Секрет от носа
- Спорадично сърцебиене
- Тревожност
- Кихане
- Запушен нос
- Хипертония
- Диария
По време на алергична реакция хистаминът се свързва с определен вид рецептори и инхибира контракцията на гладките мускулни клетки, вазодилатацията, повишената съдова пропускливост, секрецията на слуз, промени в кръвното налягане и други. Тези реакции могат да продължат известно време и дори да станат фатални, ако има твърде много хистамин и тялото не успее да го разгради и елиминира.
Застрашаваща живота алергична реакция е по-вероятно да се случи при хора, които имат поставена диагноза – непоносимост към хистамин. Ето защо повечето лекарства за лечение и облекчаване на алергии съдържат антихистамини. За съжаление, те могат само да блокират забележимите симптоми, индуцирани от високите хистаминови нива, но не могат да се използват за дългосрочна терапия.
Много храни съдържат хистамин, така че е от решаващо значение да знаете кои категории храни да избягвате (червено вино, сирене, папая, фъстъци и други) и какви видове съставки всъщност могат да са ви от полза, ако страдате от хистаминова непоносимост.
Други възможни причини за хистаминова непоносимост са някои медикаменти и алкохолът. И двете могат да инхибират активността на ензима ДАО. Следните активни лекарствени вещества могат да повлияят негативно на функцията му:
- Ацетилцистеин
- Амброксол
- Аминофилин
- Амитриптилин
- Хлороквин
- Изониазид
- Метамизол
- Метоклопрамид
- Пропафенон
- Верапамил
Разпознаване на непоносимост към хистамин
Намалена активност или дефицит на ензима диаминоксидаза – ДАО е доказана причина за непоносимост към хистамин. Това е веществото, което отговаря за обработката на хистамина в тялото и поддържането му в здравословни граници.
Без адекватен контрол на ДАО хистаминът не се разгражда достатъчно бързо и се натрупва в организма, което води до изява на по-тежки реакции. Често когато човек с непоносимост към хистамин консумира храни и напитки с високо хистаминово съдържание, това може да бъде объркано с хранително отравяне. Симптомите са много сходни – и непоносимостта, и отравянето може да доведат до храносмилателни проблеми, гадене и повръщане, силно главоболие, мигрена.
А каква е разликата между хранителна алергия и непоносимост към хистамин? Обикновено за да стане ясно дали имате непоносимост към хистамин, то трябва да се премине на строга нискохистаминова диета. След като се придържате към диетата за определен период от време, ще може да се забележи осезаема разлика или изобщо няма да има промяна. Ако няма промяна, това може да означава, че проблемът се крие някъде другаде в тялото.
Лечение и терапия – какви са опциите
Лечението на симптомите зависи от първопричината за тяхното проявление. Непоносимостта към хистамин може да се контролира с нискохистаминова диета, подкрепена с антихистамини или суплементиране с липсващия ензим диаминоксидаза.
Повечето антихистамини не влияят върху активността на ДАО, така че ако проблемът е в дефицит в активността на ДАО, тогава типичните лекарства – антихистамини без рецепта, може да не са достатъчни за справяне с проблема.
ДАОФууд® Плюс/DAOFood® Plus е хранителна добавка със специализирано медицинско приложение, която подпомага обработването на хистамина и улеснява разграждането му в червата. В него се съдържа именно жизненоважният ензим диаминоксидаза. Други предимства, които DAOFood притежава пред други продукти на пазара, е съдържанието на кверцетин и витамин C, които освен антиоксидантни свойства, оказват стимулиращ ефект върху естествената продукция на ДАО от организма. Продуктът се приема три пъти дневно, около 20 минути преди хранене с малко количество вода. Той е от полза за подобряване функциите на червата, където хистаминът се разгражда.
DAOFood Plus поддържа нивата на хистамин в здравословни граници, за да се избегнат дискомфортни симптоми, предизвикани от натрупване на голямо количество хистамин в организма. Диаминооксидазата (DAO) помага за разграждането на излишния хистамин в тялото, като по този начин облекчава неприятните симптоми, като запушване на носа, сърбеж по кожата, главоболие и кихане.
Ако след предприемане на елиминационна диета и суплементиране с ДАО няма промяна, тогава може да има друг проблем свързан с мастоцитните клетки. Те са отговорни за предизвикването на имунен отговор в тялото и ако погрешно се активират, могат да причинят прекомерно производство на хистамин. Ако имате симптоми на непоносимост към хистамин и не реагирате на диетични промени или други методи, направете тест за мастни киселини.
Използвани ресурси
- Schnedl WJ, Schenk M, Lackner S, Enko D, Mangge H, Forster F. Diamine oxidase supplementation improves symptoms in patients with histamine intolerance. Food Sci Biotechnol. 2019 May 24;28(6):1779-1784. doi: 10.1007/s10068-019-00627-3. PMID: 31807350; PMCID: PMC6859183.
- McGrath AP, Hilmer KM, Collyer CA, et al. Structure and inhibition of human diamine oxidase. Biochemistry. 2009;48(41):9810-9822. doi:10.1021/bi9014192
- McGrath AP, Hilmer KM, Collyer CA, Shepard EM, Elmore BO, Brown DE, Dooley DM, Guss JM. Structure and inhibition of human diamine oxidase. Biochemistry. 2009 Oct 20;48(41):9810-22. doi: 10.1021/bi9014192. PMID: 19764817; PMCID: PMC2791411.
- Lackner S, Malcher V, Enko D, Mangge H, Holasek SJ, Schnedl WJ. Histamine-reduced diet and increase of serum diamine oxidase correlating to diet compliance in histamine intolerance. Eur J Clin Nutr. 2019 Jan;73(1):102-104. doi: 10.1038/s41430-018-0260-5. Epub 2018 Jul 18. PMID: 30022117.
- Izquierdo-Casas J, Comas-Basté O, Latorre-Moratalla ML, Lorente-Gascón M, Duelo A, Soler-Singla L, Vidal-Carou MC. Diamine oxidase (DAO) supplement reduces headache in episodic migraine patients with DAO deficiency: A randomized double-blind trial. Clin Nutr. 2019 Feb;38(1):152-158. doi: 10.1016/j.clnu.2018.01.013. Epub 2018 Feb 15. PMID: 29475774.
- Izquierdo-Casas J, Comas-Basté O, Latorre-Moratalla ML, Lorente-Gascón M, Duelo A, Vidal-Carou MC, Soler-Singla L. Low serum diamine oxidase (DAO) activity levels in patients with migraine. J Physiol Biochem. 2018 Feb;74(1):93-99. doi: 10.1007/s13105-017-0571-3. Epub 2017 Jun 17. PMID: 28624934.