До 65% от населението на света – буквално милиарди хора – може да има непоносимост към лактоза. Лактазата е ензим, който разделя млечнатата захар на два компонента, присъства при кърмачета и малки деца. Но това е временно, тъй като със спиране на кърменето, спира и произвеждането на този ензим.
Лактозата е изградена от глюкоза и галактоза. Лактозна непоносимост е налице, когато организмът не е способен да разгради лактозата до глюкоза и галактоза. А лактозата е млечна захар, която се разгражда в тънкото черво. При недостиг на ензима лактаза, лактозата достига до дебелото черво, защото не може да се разгради. В следствие на това разграждане се появяват газове и раздуване на червата, а от там и други здравословни проблеми, съпътстващи състоянието.
Непоносимостта към лактоза не е същото като хранителна алергия към млякото!
Какво тогава е лактозна непоносимост?
Лактозна непоносимост е състояние, при което в тялото ви не може да се разгради или усвои лактоза. Лактозата е захар, която се съдържа в млякото и млечните продукти.
Лактозна непоносимост се случва, когато тънките черва не произвеждат достатъчно от храносмилателния ензим, който е нужен. Лактазата разгражда лактозата в храната, така че тялото ви може да я абсорбира. Хората с непоносимост към лактоза имат неприятни симптоми след ядене или пиене на мляко или млечни продукти.
Всъщност симптомите на един човек и друг човек може да варират по сила и степен. Обикновено те се появяват около 30 минути до 2 часа след прием на храна или напитка с лактоза. Други симптоми са:
- Коремни спазми и болки;
- Подуване на корема;
- Газове;
- Диария;
- Гадене.
Много хора бъркат лактозната непоносимост с млечна алергия, но двете състояния са напълно различни. При едното състояние, тялото не произвежда достатъчно лактаза, а при другото организмът реагира негативно при прием на млечни продукти.
Около 70% от населението е възможно да има лактозна непоносимост. За да сте сигурни, че сте напълно здрави и нямате подобни проблеми, може да се изследвате за лактозна непоносимост с помощта на специален тест. При лактозната непоносимост е от огромно значение да знаете кои точно хранителни продукти да избягвате, а за това ще ви помогнат конкретни тестове.
Медицината познава и друго състояние, което описва способността на хората да толерират ензима лактаза. То се нарича лактозна толерантност и се среща много по-рядко от лактозната непоносимост.
Вариантите за диагностика са няколко, като заедно с медицинско лице може да обсъдите кой е най-подходящ за вас. Възможно е да ви препоръчат спиране на приема на млечни продукти, за да се прецени дали това повлиява състоянието ви.
Част от подходящите диагностични методи са:
- Тест за лактозна толерантност. Този тест проверява как храносмилателната система абсорбира лактозата. Ще бъдете помолени да не ядете или пиете нищо за около 8 часа преди теста. Това често не означава хранене след полунощ. За теста ще пиете течност с лактоза. Някои кръвни проби ще бъдат взети за период от 2 часа. Те ще проверят нивото на кръвната Ви захар (глюкоза). Ако нивата на кръвната Ви захар не се повишат, може да имате непоносимост към лактоза;
- Дихателен тест с водород. Ще пиете течност, която има много лактоза. Дишането ви ще бъде проверено няколко пъти. Високите нива на водород в дъха ви могат да означават, че сте с непоносимост към лактоза;
Кои са основните причини за лактозна непоносимост?
Както деца, така и възрастни могат да пострадат от лактозна непоносимост. Симптомите обикновено са типични и за двете групи от хора, като най-разпространените са:
- Вродена липса на лактаза – Тази причина се появява още след раждането и се дължи на мутация в гена, който е отговорен за производството на ензима;
- Възпаления или инфекции в тънките черва, които е възможно да нарушат производството на лактаза;
- Генетична предразположеност към намалено производство на лактаза;
- В някои случаи тънките черва престават да произвеждат лактаза след нараняване или след заболяване или инфекция;
- Някои бебета, родени твърде рано (недоносени бебета) може да не са в състояние да произведат достатъчно лактаза. Това често е краткосрочен проблем, който изчезва;
Как се лекува лактозна непоносимост?
Няма лечение, което може да помогне на тялото да произведе повече лактаза, тоест причината не може да бъде третирана или отстранена. Но определено можете да управлявате симптомите, като промените диетата си.
Симптомите на непоносимост към лактоза могат да бъдат неприятни, но те няма да причинят фатални последици и може да ги контролирате. Затова се опитайте да намерите алтернативни храни, които не предизвикват тежки симптоми.
Такива например са растителни млечни продукти – растително мляко, тофу, веган сирене и други. Вижте такива продукти в Lifestore.bg, като потърсите по името на продукта.
Освен чрез хранене, може да си помогнете и чрез пробиотици и хранителни ензими. Те ще обогатят чревната микрофлора, насищайки я с полезни бактерии за по-добро храносмилане и имунна защита.
Има и една специална добавка, изработена точно за усвояване на лактозата от млечни продукти. Това е Лакто Контрол. Пробиотиците са Pro10Biotics / Про10Биотикс, а ензимите – КорЕнзим / CorEnzyme.
А какви са стъпките за „оцеляване“ с лактозна непоносимост?
Започнете бавно. Опитайте да добавите малки количества мляко или млечни продукти и да видите как реагира тялото ви.
Яжте млечни продукти с естествено по-ниски нива на лактоза. Това са твърдите сирена и кисело мляко.
Потърсете мляко и млечни продукти, намалени с лактоза и лактоза. Те могат да бъдат намерени в много хранителни магазини. Те са същите като обикновените мляко и млечни продукти. Но те имат добавен лактазен ензим.
И потърсете алтернативи, каквито вече ви предложихме – Бадемово мляко Alpro – 1 л, Оризово мляко Alpro – 1 л, Веган Гръцко бяло сирене Violife – 200 / 1200 гр и тофу.
Кръвният тест ImuPro ще ви помогне
Ако искате да разберете дали имате лактозна непоносимост и как да се справите с нея, тестът ImuPro може да диагностицира непоносимост към млечни продукти.
Вашата кръвна проба се анализира за повишени нива на IgG антитела срещу 270 храни. По този начин ще разберете дали имате лактозна непоносимост и кои храни е препоръчително да избягвате. Множество пациенти и медицински специалисти препоръчват и използват ImuPro, защото той е абсолютно точен, работи много добре, дава ясни и точни резултати и е напълно персонализиран