Когато ни застигне сезонен грип или настинем заради променливото време, тялото веднага ни показва, че нещо не е наред. Съответно тогава предприемаме мерки, за да стопираме разболяването възможно по-рано. Но когато става въпрос за храносмилателната система, обикновено пренебрегваме знаците, които тя ни изпраща. Болки и тежест в коремната област след хранене, подуване, къркорене на червата, диария или запек са част от сигналите, които подсказват за нарушен баланс на чревната микрофлора и по-конкретно. Възможно е първопричината за тези симптоми да е бактериален свръхрастеж в тънките черва – SIBO.
Ако сте били диагностицирани с бактериален свръхрастеж в тънките черва (SIBO), това предполага да следвате специална диета, също както е и при висока чревна пропускливост или глутенова непоносимост. Но коя диета трябва да изберете и колко дълго да я спазвате? С какво да се храните, за да не ви се отразява зле на храносмилането и здравето като цяло?
За съжаление не съществува един универсален режим, който да работи при всеки човек. Препоръките трябва да са строго персонализирани, съобразени с индивидуалните особености, вкусовете и здравословното състояние на човек. При диагностиката трябва да се направят изследвания и за дефицити на хранителни вещества, фецес диагностика, тест за хистаминова непоносимост и други по преценка на медицински специалист. Дори една капка кръв разгледана чрез Dark-field microscopy може да предостави всеобхватна информация за дефицит на хранителни вещества, проблеми с храносмилането, общото състояние на имунитета и много други показатели.
Какво знаем за SIBO?
Бактериалният свръхрастеж в тънките черва – състояние известно също като „SIBO“, е вид храносмилателно разстройство. То се получава, когато има необичайно увеличаване на общата бактериална популация в тънките черва – особено на видове бактерии, които не се срещат често в тази част на храносмилателния тракт. SIBO обикновено може да доведе до болки, диария и непълноценно усвояване на хранителни вещества, тъй като балансираният чревен микробиом е от жизнено значение за преработването и абсорбцията на жизненоважни нутриенти.
Чрез правилното лечение и диета, растежът на тези бактерии може да бъде значително намален. Когато храненето се контролира, това може да помогне за възстановяване здравето на чревния тракт и да предотврати появата на допълнителни усложнения.
Бактериите в тънките черва оцеляват благодарение на ферментиращите захари, фибри и нишестета, които идват от консумираната храна. Тези компоненти са трудно смилаеми, така че вместо да се абсорбират, те се задържат в тънките черва и се превръщат в храна за бактериите. След като те се „нахранят“ започва отделяне на токсини и газове, които причиняват добре познатите симптоми на подуване, коремна болка и метеоризъм.
Освен това тези бактерии „крадат“ хранителните вещества, предназначени за вас, така че дори да се храните пълноценно, може да имате недостиг на някои нутриенти. SIBO често може да попречи на отделянето на жлъчни сокове и поради това може да предизвика затруднено обработване на мазнините.
Практиката показва, че SIBO е често срещано състояние при хора, които страдат от други стомашно-чревни разстройства като болест на Крон и синдром на раздразненото дебело черво. И двете състояния могат да насърчат свръхрастежа на бактерии в тънките черва и да влошат симптомите, така че навременното им лечение е много важно.
За да се предотвратят тези неприятни последици за здравето е добре да си набавяте достатъчно храносмилателни ензими с всяко хранене. Така ще сте спокойни, че съдържащите се в храната есенциални вещества се усвояват по-ефективно. Друга важна стъпка е да знаете кои храни благоприятстват храносмилателната функция и са полезни и кои са противопоказни при бактериален свръхрастеж в червата.
Симптомите на SIBO
Важно е да се отбележи, че те варират при всеки човек, обикновено според тежестта и съпътстващите дисбаланси на хранителни вещества и други заболявания. Но има няколко специфични симптома, които се проявяват винаги, когато говорим за SIBO.
Специфични за червата симптоми
- Прекомерно подуване, обикновено специфично за горната част на корема – при консумация на храни от групата на FODMAP или бързи въглехидрати (хляб, тестени изделия, бял ориз, сладкиши)
- Запек / диария – когато излишните газове започнат да се образуват и задържат в червата, могат да ускорят или забавят придвижването на чревното съдърживо и да причинят диария или запек
- Киселини и/или рефлукс
Други симптоми
- Влошаване на автоимунно заболяване
- Различни хранителни алергии или непоносимости – към лактоза, глутен, соя, яйца, морски храни и други
- Поява на акне или други кожни обриви
SIBO Диета: Какво да ядем?
Храненето при SIBO обикновено е временен план, който започва с елиминационна диета и включва храни с високо количество фибри и намалени количество въглехидрати и захари. Обикновено се прилага съвместно с антибиотици и/или хранителни добавки, тъй като те работят заедно за намаляване на симптомите. Благоприятните храни включват (освен ако нямате непоносимост към тях):
- Месо, риба и яйца
- Зеленолистни и други зеленчуци – патладжан, зелен фасул, краставица, маруля, домат, тиквички, зелена салата, спанак, рукола
- Плодове като боровинки, ягоди и портокали
- Млечни продукти: фета, камамбер, твърди и добре узрели сирена
- Зърнени храни: царевични продукти, овес, оризови и царевични изделия
- Киноа, ориз и сурови семена и ядки
Диета, която се състои от LOW FODMAP храни, обикновено се препоръчва за справяне с бактериалния свръхрастеж. Съкращението FODMAP идва от английски език от първите букви на следните елементи:
- fermentable – ферментируеми
- oligosaccharides – олигозахариди
- disaccharides – дизахариди
- monosaccharides and polyols – монозахариди и полиоли
FODMAP се абсорбират минимално в тънките черва и е известно, че влошават симптомите на синдром на SIBO и раздразненото дебело черво. Изследователите са открили, че когато хората с IBS следват диета с ниско съдържание на FODMAP, много от тях забелязват облекчаване на симптомите.
При SIBO два вида FODMAP – лактоза и фруктоза – могат да се абсорбират слабо поради възпаление по лигавицата на тънките черва.
Диетата с ниско съдържание на FODMAP храни може да бъде полезна при SIBO, тъй като намаляването на консумацията на въглехидрати може да остави „гладни“ бактериите в тънките черва, които очакват с нетърпение захарта, с която се хранят.
Ако е необходимо да следвате такъв начин на хранене, потърсете специализирани решения като ImuPro – кръвен тест за IgG хранителна алергия (тип 3), за да отхвърлите този проблем. В началото споменахме и други изследвания, които могат да помогнат по-пълноценно да бъдете диагностицирани и да се препоръча най-добрият персонализиран хранителен режим за Вас.
Използвани ресурси
- Paduano D, Cingolani A, Tanda E, Usai P. Effect of Three Diets (Low-FODMAP, Gluten-free and Balanced) on Irritable Bowel Syndrome Symptoms and Health-Related Quality of Life. Nutrients. 2019;11(7):1566. Published 2019 Jul 11. doi:10.3390/nu11071566
- Bellini M, Tonarelli S, Barracca F, et al. A Low-FODMAP Diet for Irritable Bowel Syndrome: Some Answers to the Doubts from a Long-Term Follow-Up. Nutrients. 2020;12(8):2360. Published 2020 Aug 7. doi:10.3390/nu12082360
- Altobelli E, Del Negro V, Angeletti PM, Latella G. Low-FODMAP Diet Improves Irritable Bowel Syndrome Symptoms: A Meta-Analysis. Nutrients. 2017;9(9):940. Published 2017 Aug 26. doi:10.3390/nu9090940
- Magge S, Lembo A. Low-FODMAP Diet for Treatment of Irritable Bowel Syndrome. Gastroenterol Hepatol (N Y). 2012;8(11):739-745.
- Adike A, DiBaise JK. Small Intestinal Bacterial Overgrowth: Nutritional Implications, Diagnosis, and Management. Gastroenterol Clin North Am. 2018 Mar;47(1):193-208. doi: 10.1016/j.gtc.2017.09.008. Epub 2017 Dec 7. PMID: 29413012.
- Sorathia SJ, Rivas JM. Small Intestinal Bacterial Overgrowth. [Updated 2020 Jun 29]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546634/