Възпалителните чревни заболявания се срещат при хора от цял свят. Най-често обаче страда населението от по-развитите страни като САЩ, Великобритания, както и хора от скандинавските страни. В Европа страдащите от възпалителни чревни заболявания са близо 3 милиона, а в България около 22 хиляди души, като това не е представителна статистика. За съжаление този тип заболявания са хронично рецидивиращи и пациентите са зависими от тях през целия си живот.

Какви видове възпалителни чревни заболявания са известни

Два са основните видове възпалителни чревни заболявания:

– Болест на Крон – това е тежко възпалително чревно заболяване, засягащо всички части на гастроинтестиналния тракт – от орофаринкса до перианалната област, при което са нужни повече ограничения и следене на състоянието;

– Улцерозен колит, наричан още язвен, при което възпалението засяга дебелото черво и неговата лигавица.

Рискови фактори обуславящи развитие на възпалителни чревни заболявания

Установените рискови фактори за развитие на болестта на Крон и улцерозен колит включват:

Пушене

Пушенето също влошава болката и другите симптоми на болестта на Крон и увеличава риска от усложнения. Въпреки това, улцерозният колит засяга предимно непушачите и бившите пушачи;

Етническа принадлежност


Възпалителни чревни заболявания се срещат във всички популации обаче при някои етнически групи като кавказците има по-висок риск.

Фамилна обремененост

Хората, които имат родител, близък или дете с възпалително чревно заболяване, са изложени на много по-висок риск да развият такова заболяване.

Какви са симптомите

Симптомите, които не трябва да пренебрегваме и които сочат за възпалителни чревни заболявания, са чести болки в областта на корема, диария, кървави изпражнения. Тези болести се отключват в следствие на различни фактори – влияние на околната среда, стрес и други. Храни от типа на полуфабрикатите са изключително вредни за стомашно-чревния тракт и са честа причина за поява на възпалителни чревни заболявания.

Болест на Крон

Тя носи името си от американския доктор по гастроентерология Бърил Крон, който за първи път прави клинично описание на заболяването. Най-често то започва да се проявява на възраст между 20 и 40 години, но може да наблюдава и при пациенти на по-ранна възраст. В първоначалните си фази протича дълго време скрито, без да има симптоматика.

При това възпалително чревно заболяване може да бъде засегната всяка една зона на храносмилателната система – от устата до ануса, като най-често това са края на тънкото и началото на дебелото черво.

Симптомите първоначално са почти незначителни и могат да продължат с години без да им бъде обърнато внимание. Често те зависят от мястото, което засягат – болка, която може да бъде тъпа или остра, както и къркорене на червата, подуване.

Патогенезата на заболяването не е напълно ясна, но се смята, че има автоимунен характер. Освен това се наблюдава фамилна обремененост – често пациенти споменават за свои близки роднини, страдащи от болестта.

С напредване на заболяването симптомите се увеличават – наблюдава се силна болка в областта на корема, фибрилитет, анорексия, кървав и гноен секрет в изпражненията, анемия, възпаления в устната кухина. Характерно е, че се редуват периоди на обостряне на симптомите и такива, в които пациентът няма почти никакви оплаквания.

Като усложнения може да се наблюдават заболявания като остеопороза, остеомалация, авитаминоза, илеус и колоректален синдром. Диагнозата се поставя след като се направят изследвания като колоноскопия, ЯМР, компютърна томография и редица лабораторни тестове, които уточняват други свързани фактори с болестта.

Лечението е медикаментозно, а в по-тежките случаи – оперативно. Тъй като заболяването не може да бъде напълно излекувано, пациентите трябва да полагат доживотни грижи и един от най-добрите методи за предпазване от обостряне, е спазването на стриктна диета, назначена от специалист гастроентеролог. Храната трябва да бъде приготвена чрез варене или печене, избягва се консумацията на пикантни храни, полуфабрикати, кафе, шоколад. Препоръчва се увеличаването на приеманите течности, което е благоприятно не само за по-добра перисталтика, но и за всички метаболитни функции в организма и цялостна хидратация.

Улцерозен колит

През последните години това заболяване става все по-често срещаано, като главно се проявява при хора в напреднала възраст.

Засяга дебелото черво, най-често последните 20 сантиметра от него (ректума). Там възпалението е леко до средно и протича с моменти на обостряне и затишие.

Но има и хора, при които улцерозният колит обхваща цялото дебело черво. Протича на пристъпи, като между тях пациентите са в добро състояние. Фазите на ремисия могат да бъдат от няколко месеца до няколко години.

Причините за появата на заболяването все още не са изяснени, но се смята, че голяма роля играе генетичната предразположеност – установено е, че при пациенти с тази диагноза има видоизменения на някои гени.

Начинът на хранене и околната среда играят важна роля за проявата на заболяването. Един от най-характерните симптоми е честото ходене до тоалетна, което може да стигне да 20-30 пъти на денонощие. Изпражненията са примесени с кръв, слуз или гной.

Други симптоми са образуването на газове, коремни болки, изтощение, отпадналост, повишена температура, загуба на тегло. Често при улцерозен колит се наблюдава нарушена функция на други органи, които не са свързани с храносмилателната система – кожа, стави, очи, черен дроб. Рискът от развитие на карцином на дебелото черво е по-висок при пациенти с това заболяване.

Лечението е медикаментозно, като се цели да се удължи максимално периода между фазите на обостряне. В случаите, при които медикаментите не помагат, се налага оперативно лечение. Важно е да се спазва правилен режим на хранене, както и да се ядат храни, които не дразнят храносмилателната система. Диетата трябва да е стриктна и да не се консумират люти храни, а кафето, алкохолът, тютюнопушенето силно да се ограничат.

Какво общо има ИмуПро

Както вече стана ясно, различните храни могат много да повлияят и на двете възпалителни чревни заболявания. Поради тази причина е от голямо значение да знаем как всяка една храна се отразява на организма ни и имаме ли непоносимост към нея. На помощ за установяване на това може да дойде специализиран кръвен тест за хранителна непоносимост и алергии ImuPro. Той дава точни и ясни резултати как се отразяват на тялото ви до 270 вида храни, като може да изберете пакет от 22, 44, 90/90 веган вариант и 270 храни. Резултатите от този тест ще покажат кои храни са проблемни за вас и вероятно причиняват дадени симптоми, както и кои трябва да изключите от менюто си по време на т.нар. елиминационна диета.

Допълнително в резултатите на някои от тестовете има хранителни препоръки, както и специален наръчник с рецепти за улесняване на хранителния режим. Начинът на тестване е стандартен, но с уточнението, че вашата проба ще бъде изследвана лабораторно в Германия по метода ELISA. Това е стандартизирана процедура, за която има повече информация в страницата Начини за тестване с ImuPro.

Как да направите самооценка на вашите симптоми

Ние от екипа на ImuPro България разработихме специален въпросник, с помощта на който може в домашни условия да проверите какъв евентуално е характерът на вашия здравословен проблем. Става въпрос за теста за самооценка, който ще ви даде общи насоки и информация за състоянието, но НЕ представлява лекарска консултация.

В духа на темата препоръчваме да прочетете още: Хранителна диета при възпалително чревно заболяване – препоръчителни и забранени храни.