През последните години кулинарният свят претърпя значителна промяна към възприемане на алтернативи без глутен, водени от нарастващото познаване на диетичните предпочитания и здравословния избор. Сред различните древни зърнени култури, соргото се откроява като универсален и питателен вариант без глутен, което го позиционира като страхотна здравословна алтернатива на култури като пшеницата.
Соргото, чиито корени се проследяват чак до древните цивилизации, е не само без глутен, но и с множество ползи за здравето. Неговият богат хранителен профил и разнообразните приложения в кухнята го правят отличен избор за пълноценен хранителен план без алергени. Има и други интересни моменти в историята на соргото, както и полезни рецепти с негово участие, които ще ви представим в статията.
Какво е сорго?
Соргото (което има научно наименование Sorghum bicolor L.Moench) е древна зърнена култура, която произхожда от части на Африка и Австралия преди повече от 5000 години. Най-ранният известен писмен запис за соргото идва от археологически разкопки в Набта Плая, близо до египетско-суданската граница, датиращи от около 8000 г. Пр.н.е. С течение на времето културата се разпространява в Близкия изток и Азия, както и достига до Европа.
Самото зърно и брашното от сорго – което е бежово или бяло на цвят, считано за „сладко“, с мека текстура и мек вкус – сега са популярни съставки, намиращи се в много магазини за здравословни храни и големи супермаркети.
В днешно време лесно може да се открие брашно от сорго в добре заредени големи магазини за хранителни стоки или пък микс с няколко вида брашна, в който има и брашно от сорго. За чисто безглутеново брашно от сорго ви препоръчваме Безглутеново пълнозърнесто брашно от сорго Био Marchesato, а може да опитате и други продукти със сорго като Безглутенова италианска паста сорго и пълнозърнест ориз Био Nutracentis.
Но да се върнем на историята на тази култура. Растението, върху което растат зърната на соргото, се счита за издръжливо, дава големи количества при прибиране на реколтата и издържа добре на топлина, което го прави ценна култура по време на суша. Това е една от причините, поради които зърнените храни като сорго са били основни продукти за бедните и селските хора от хиляди години, особено тези, живеещи в тропически региони като Африка, Централна Америка и Южна Азия.
Хранителен профил
Една от най-важните характеристики на соргото е неговата природа без глутен. В свят, в който чувствителността към глутен и целиакията се срещат все повече, соргото се очертава като отлична храна за онези, които търсят здравословна алтернатива без глутен.
Освен статуса си на храна без глутен, соргото може да се похвали с хранителен профил, който привлича вниманието. Богато на диетични фибри, соргото насърчава здравето на храносмилането, като поддържа редовните движения на червата и насърчава баланса в чревния микробиом. Включването на сорго в диетата ще ви гарантира и оптимален прием на фибри, което е още една негова полза.
Освен това, соргото се откроява като забележителен източник на растителен протеин, което го прави отлична храна за хора, които спазват вегетариански или вегански режим. Повишаването на приема на протеини със сорго допринася за поддържането на мускулите, ситостта и цялостния енергиен баланс. В сферата на антиоксидантите също ще ви изненада. Снабдено с тези съединения, борещи се с болестите, соргото помага в борбата с оксидативния стрес и насърчава здравето на клетките.
Като включите сорго в ястията си, вие не просто се наслаждавате на възхитителното зърно; чрез него подсилвате тялото си със спектър от хранителни вещества, които помагат за по-здравословен и по-жизнен живот. Много минерали и витамини от група В са също част от хранителния профил на древната култура.
Ползи за здравето от консумацията на сорго
Храносмилателно здраве
В основата на ползите за здравето от соргото се крие дълбокото му въздействие върху здравето на храносмилането. Съдържанието на разтворими фибри помага за предотвратяване на запек, докато неразтворимите фибри допринасят за здрава храносмилателна система.
Здраве на сърцето
Соргото се очертава като прекрасно средство за естествена защита срещу сърдечно-съдови проблеми. Впечатляващата гама от хранителни вещества в зърното работи синергично за поддържане на здравето на сърцето. Съдържанието на фибри в него помага за управлението на нивата на холестерола, по-специално намалява нивата на LDL холестерола – прословутия ‘лош’ холестерол, свързан със сърдечни проблеми.
Освен това, богатият антиоксидантен профил на соргото допринася за предпазване на сърдечно-съдовата система от оксидативен стрес, насърчавайки среда, благоприятна за благосъстоянието на сърцето.
Регулиране на кръвната захар
Балансираният състав на културата, характеризиращ се с бавна усвояемост, води до постепенно освобождаване на захари в кръвта. Тази поетапна модулация помага за предотвратяване на внезапни покачвания и сривове в нивата на кръвната захар. Като включите сорго в диетата си може да имате по-добро проактивно регулиране на кръвната захар, насърчавайки стабилността ѝ.
Кулинарна гъвкавост
Привлекателността на соргото се простира отвъд неговите ползи за здравето; то дава възможност за голямо кулинарно творчество. Това древно зърно без глутен се интегрира безпроблемно в различни ястия, като здравословни салати и вкусни домашни печива, супи и други. Неутралният вкус му позволява да абсорбира ароматите на съпътстващите съставки, което прави соргото универсална основа за различни кулинарни превъплъщения.
Рецепти
Зеленчукова супа със сорго
Съставки:
- 1 чаша сорго, варено
- 1 глава лук, нарязана на кубчета
- 2 моркова, нарязани
- 2 стръка целина, нарязани
- 3 скилидки чесън, смлени
- 1 консерва нарязани на кубчета домати
- 4 чаши зеленчуков бульон
- 1 чаена лъжичка сушена мащерка
- 1 чаена лъжичка сух риган
- Сол и черен пипер на вкус
- Пресен магданоз за гарнитура
Инструкции:
- В голяма тенджера задушете лука, морковите и целината, докато омекнат.
- Добавете чесъна и запържете за допълнителна минута.
- Налейте доматите на кубчета и зеленчуковия бульон. Оставете да къкри.
- Разбъркайте сварено сорго, мащерка, риган, сол и черен пипер.
- Варете 20-25 минути, докато зеленчуците омекнат.
- Гарнирайте с пресен магданоз преди сервиране.
Салата от сорго и печени зеленчуци
Съставки:
- 1 чаша сорго, варено
- 1 чаша чери домати, наполовина
- 1 тиквичка, нарязана
- 1 червена чушка, нарязана
- 1 жълта чушка, нарязана
- 1/4 чаша сирене фета, натрошено https://lifestore.bg/vegan-alternativa-na-sirene-feta-s-ronena-gradinska-chubrica-lifestore-200-g
- 2 супени лъжици балсамов оцет
- 3 супени лъжици зехтин
- Сол и черен пипер на вкус
- Листа пресен босилек за украса
Инструкции:
- Загрейте фурната до 200°C.
- Сложете тиквичките, червения пипер и жълтия пипер със зехтин, сол и черен пипер в тава върху кухненска хартия.
- Печете зеленчуците във фурната за 20-25 минути, докато станат златисти и омекнали.
- В голяма купа смесете сварено сорго, печени зеленчуци, чери домати и сирене фета.
- Поръсете с балсамов оцет и разбъркайте внимателно, за да се смесят добре продуктите и подправките.
- Гарнирайте с листенца пресен босилек преди сервиране.
Освен за личното ви здраве, соргото допринася за устойчивостта в селското стопанство. Процъфтяващо в разнообразен климат с минимални нужди от вода, соргото демонстрира устойчивост срещу предизвикателствата на околната среда. Отглеждането му допринася за здравето на почвата и биоразнообразието, осигурявайки по-екологичен подход към производството на храни.
Източници
WHOLE GRAINS COUNCIL https://wholegrainscouncil.org/
Abdelhalim, T. S., Kamal, N. M., & Hassan, A. B. (2019). Nutritional potential of wild sorghum: Grain quality of Sudanese wild sorghum genotypes (Sorghum bicolor L. Moench). Food science & nutrition, 7(4), 1529–1539. https://doi.org/10.1002/fsn3.1002
Awika, J. M., Rooney, L. W., & Waniska, R. D. (2004). Properties of 3-deoxyanthocyanins from sorghum. Journal of agricultural and food chemistry, 52(14), 4388–4394. https://doi.org/10.1021/jf049653f