Ядките са с малки на размери, но са страхотни източници на енергия и хранителни вещества. Съдържат голяма концентрация от вещества, подпомагащи здравето, съставки като мастни киселини, омега-3 мастни киселини, фибри, витамини, минерали и други елементи.
Ядките обикновено съдържат голямо количество мазнини, въпреки че съдържат и много моно и поли-ненаситени мастни киселини, които могат да повлияят положително на нивата на холестерола.
В допълнение, някои ядки (не всички), са богати на омега-3 мастни киселини, за които се смята, че имат положителен ефект върху сърдечно-съдовата система. Освен всичко това, те са и много вкусни.
Някои от тях обаче имат потенциала да причинят проблеми:
- Алергична реакция от бърз тип – фъстъци, лешници, орехи;
- Забавен тип хранителна алергия – бадеми, макадамия, кашу, лешници;
- Хистаминова непоносимост – кашу, орехи;
Ако обърнете внимание на това кои храни съдържат ядки ще установите, че списъкът е доста дълъг. По-долу са изброени храни, за които трябва да внимавате при пазаруване, ако сте алергични към ядки:
- Печени изделия – кейкове, бисквити и дори някои видове хляб съдържат ядки;
- Допълнения към тестени изделия, например тортелини;
- Сиренето или студените разфасовки, салати, сладкиши;
- Ядков нуга крем, вегетариански крем;
- Сладки изделия – марципан, нуга, захаросани продукти; ядки, бонбони, шоколадови и мюсли блокчета, сладолед, пудинг;
- Някои масла също може да са получени от ядки;
- Микс от сушени плодове и мюсли;
Най-честите причинители на хранителни алергии (14-те главни алергени), трябва да бъдат посочени в листа със съставки на храните, като това включва и ядките.
Четете хранителните етикети внимателно. Внимавайте за изрази като: ядки и марципан, нуга също така и щом видите „може да съдържа следи от’’.
В случай на алергична реакция предизвикана от ядки IgE, следите от ядки не са достатъчни, за да отключат алергична реакция. При закупуване на неопаковани храни като печени изделия попитайте продавача дали съдържат ядки.
Алтернатива на ядките
Ако не понасяте един вид ядки това не означава, че задължително не понасяте всички други видове. Има много видове и алтернативи – кокосът например много добре се понася от повечето хора с алергии.
- Сусам;
- Киноа;
- Амарант;
- Слънчогледово семе;
- Тиквено семе;
- Ядки от кайсия (сладки).