В началото на безглутеновата диета всичко може да ви изглежда трудно, ако сте IgG позитивни за глутен и трябва да спрете да консумирате един голям брой храни.
Въпреки това има много храни, които са вкусни и не съдържат глутен. Някои от тези храни са плодове, зеленчуци, месо, домашни птици, риба и морска храна, мляко и млечни продукти, както и бобови храни и ядки.
Храни, които не съдържат глутен
Всички от изброените храни не съдържат глутен: царевица, ориз, див ориз, просо, кафяво просо, теф, елда, амарант, киноа, соя, сусам, ленено семе, коноп, картофи, зеленчуци, плодове, ядки, мляко, яйца, месо, риба, домашни птици, бобови храни, мазнини, някои масла и други.
В днешно време се предлага огромно разнообразие от безглутенови брашна
Много от тези зърнени храни може да откриете дори в близкия магазин, някои по-малко познати се намират в по-специализирани магазини като био магазини или магазини за природна храна.
Най-често срещаните безглутенови брашна са бадемово, от просо, киноа, амарант, ориз, царевица или елда. Те могат да се използват за печене, но имайте предвид, че трябва да използвате по-голямо количество течности и веднага да обработвате тестото, за да предотвратите изсушаването му.
Безглутенови алтернативи
Макарони, грис, булгур, кускус и други съдържат глутен. Ако рецептата ви изисква някоя от тези съставки, тя може да бъде заменена с:
- Макарони: могат да се заменят с ориз, елда, просо или царевични нудли;
- Булгур: може да се замени с ориз;
- Кускус : добра алтернатива е киноа;
- Хляб: има много алтернативи на безглутенов хляб или си направете сами;
- Mюсли : направете свой собствен мюсли микс;
- Бира: на много места вече ще намерите безглутенова бира.