Терминът „пропускливи черва“ привлича вниманието на специалистите през последните години. Това е така от една страна – поради по-усиленото изучаване на човешкия микробиом, а от друга – поради увеличаващите се случаи на хора с алергии към различни алергени. Алергията сама по себе си е защитна реакция, но тя може да се контролира, за да не причини по-сериозни здравословни проблеми.
Известно също като повишена чревна пропускливост, тук ще говорим за състояние, при което целостта на чревните стени е нарушена. Това улеснява преминаването на по-големи вещества като бактерии, токсини и неразградени хранителни частици през чревните стени в кръвта ви.
Проучванията свързват повишената чревна пропускливост с различни хронични и автоимунни заболявания, включително диабет тип 1, тиреоидит на Хашимото и цьолиакия. Здравето на червата е от огромно значение за всички хора – там се намира невероятно количество бактерии, които изграждат човешкия имунитет. Той обаче може да е компрометиран при повишена чревна пропускливост.
Как вашите черва ви пазят от здравословни проблеми
Доброто състояние на червата определя какви хранителни вещества се абсорбират и какви токсини, алергени и микроби се отстраняват. То е пряко свързано със здравето на цялото ви тяло.
Чревното здраве може да се определи като оптимално храносмилане, усвояване и обработване на храната, която приемате ежедневно, независимо колко пъти е това.
Но този процес е много комплексен и зависи от много други фактори. Нека да разгледаме няколко от тях.
Първо, в червата ви има организми, които образуват разнообразна и взаимозависима екосистема, в това число полезни и вредни организми. Всъщност в червата има около 500 вида бактерии и всички те образуват огромна химическа фабрика, която участва в храносмилането на храната, регулирането на хормоните, отделянето на токсини, произвеждането на витамини и други процеси.
За да бъде в оптимално състояние, тази екосистема от приятелски бактерии трябва да бъде в баланс. Твърде голям брой лоши бактерии или недостатъчно от полезните като лактобацилите или бифидобактериите могат сериозно да нарушат добрата функция на микробиома.
На второ място, важно е да знаете, че чревният микробиом е в основата на имунната система на човека. Ако вашата защитна бариера, било то под формата на кожата, тънките черва или само чревната лигавица, е повредена, може да станете алергични към храни, които обикновено не пораждат алергична реакция. Освен това може по-лесно да се разболеете, имунната ви система може да стане свръхактивна и да инициира възпалителен процес в тялото.
На трето място, важна е връзката между червата и вашият мозък. Знаете ли, че червата ви всъщност съдържа повече невротрансмитери отколкото има в мозъка ви? Дори някои специалисти казват, че червата ни имат собствен „мозък“. Нарича се „ентерална нервна система“ и е много сложна част от човешката биология, която се свързва с мозъка по също толкова сложни начини. Съобщенията непрекъснато пътуват между червата и мозъка и, когато тези съобщения са нарушени по някакъв начин, вашето здраве може да пострада.
Ключов факт: ентералната нервна система е нещо като „втори мозък“ и се състои от близо 500 млн. неврона. Чрез нея се произвежда допамин, контролира се производството на серотонин, влияе върху настроението и участва в храносмилателните процеси.
Благодарение на червата тялото се пречиства от всички токсини, произведени като странични метаболитни продукти от вашия метаболизъм, които черният дроб изхвърля в жлъчката. И не на последно място – червата имат основна роля за разграждане на цялата храна, която ядете, до отделните ѝ компоненти, да абсорбирате витамините и минералите и да предадат нататък. Целта е всички обработени вещества да попаднат в кръвообращението, за да доставят енергия и всичко нужно на вашето тяло и мозък. Проблемите обаче се заформят тогава, когато вредни бактерии преминат през чревната стена, която е с нарушена цялост и навлязат в кръвообращението.
План за действие – как да изградите устойчива чревна лигавица
Лигавичната бариера отделя лигавицата на червата ни от милиардите микроби в червата и я предпазва от патогени и вредни протеини. Когато лигавицата се разпадне, тя сякаш отваря вратите за възпалението, инфекциите и имунната активация.
Как тогава да не допускаме това да се случи? След като вече знаете как функционира чревната пропускливост, нека помислим в тази посока. А именно – как да не предизвикаме по-висока чревна пропускливост.
Стъпка 1 – Предотвратяване на вредата на първо място
Хипократ е казал, че всички болести започват в червата. И стотици години по-късно ние разбираме, че е точно така. Осъзнавайки това, ние смятаме, че първата стъпка в предпазването от много здравословни проблеми, е ПРЕВЕНЦИЯТА.
В случая тя се изразява в това да не допускате увреждане на чревната бариера, което се случва при следните ситуации:
- Алергия или непоносимост към глутен – Тази препоръка вече не е предназначена само за хора с цьолиакия, а ако имате цьолиакия то няма нужда да ви обясняваме защо глутенът е тотално забранен за вас. Проучвания проведени в последните 4 години показват, че глутенът ‘увеличава чревната пропускливост при всички индивиди’;
- Нестероидни противовъзпалителни средства – Ибупрофен, диклофенак, напроксен и други видове аналгетици, които потискат болката, но могат да причинят проблеми с кръвното налягане, функцията на стомаха, по-висока киселинна секреция и други;
- Зърната, бобовите растения и ядките нараняват целостта на червата, когато не се приготвят по подходящ начин. Традиционните методи като накисване и покълване на ядки, бобови растения и зърнени култури са най-добрите за намаляване на лектините и други съединения, за които се знае, че причиняват по-висока пропускливост на червата;
- Млечните продукти съдържат лактоза, която е много трудна за смилане след първите две години от живота. Драстично намаляваме производството на естествените ензими (лактаза), отговорни за разграждането на лактозата. В тази връзка е добре да знаете дали нямате лактозна непоносимост;
- Усилени физически занимания предразполагащи към оксидативен стрес (освен положителните страни на спорта);
- Консумация на алкохол;
- Хроничен стрес;
Стъпка 2 – Укрепване и заздравяване
Има различни природни средства, които да успокоят раздразнената лигавица на червата, но трябва да сте внимателни от къде се сдобивате с тях. Много билкови екстракти имат укрепващи свойства и помагат за заздравяване на раздразнената лигавица.
Например, алое вера е едно от най-известните природни средства за раздразнена чревна лигавица. Алое вера е красиво растение, което доставя на организма ценни антиоксиданти и минерали. Алое Вера Премиум е продукт произведен в Испания чрез ръчен метод на бране, за да се запазят всички ценни елементи на растението.
На следващ ред, колагенът е едно от най-добрите съединения за укрепване на каквито и да е съединителни тъкани. Дали за кожата, ноктите или чревната лигавица, телешкият колаген е незаменима структурна единица на съединителните тъкани. Такива са именно стомахът и червата.
В случай, че имате трудности с усвояването на сложните молекули глутен и казеин (от пшенични продукти и млечни продукти съответно), то Глутен Контрол е правилната подкрепа. Това е хранителна добавка със специална комбинация от ензими с високо съдържание на DPP-IV (дипептидил пептидаза IV) и 5 различни вида протеаза. Всички те са необходими за оптимално усвояване на всички хранителни вещества. Ензимите са от изключително значение за оползотворяване на храната, която ядете, затова не ги пренебрегвайте.
В тази категория може да причислим и Slippery Elm – хлъзгав бряст. Това е растение, което съдържа слузни вещества, витамини, ценни микроелементи като калций, желязо, магнезий и други.
Във втора част на темата ще продължим с още препоръки за заздравяване на чревната лигавица и ще разгледаме конкретни вещества, които могат да я раздразнят или увредят.