В безкрайната и винаги объркваща битка между добри и лоши храни може да не сме сигурни къде точно има глутен и наситени мазнини например. Но има едно нещо, за което вероятно всички ще се съгласим: захарта е дяволът. Ако обичате да си хапвате сладко, но все пак искате да не се състои от 80% бяла захар, е най-добре да насочите вниманието си към така наречените натурални подсладители.
Някои от тези заместителите на захарта дори съдържат витамини и минерали; други регулират кръвната захар и предпазват от диабет и разбира се – всички те са естествени! А и не са пристрастяващи или разрушаващи зъбите ви подобно на бялата захар.
Кафява захар
Тъй като не подлежи на избелване и друга обработка, захарта в сурово състояние е по-тъмна на цвят и има по-богат, подобен на карамел аромат.
По-добра ли е за нас? По-малкото преработване означава, че тя задържа в себе си малко количество минерали като калций и желязо.
За да разпознаете истинската кафява захар търсете тежък пакет с лепкава и мокра консистенция, което е характерно за нея.
Сироп от агаве
Какво представлява: сироп, получен от растението агаве (същото, което се използва за производството на текила). Той е много сладък, досущ като меда.
Най-добри начини на употреба: Добавете към чая, кисело мляко или овесена каша. Можете и да печете сладкиши с него. Тъй като е малко по-сладък и съдържа повече влага от захарта, използвайте около една трета по-малко, отколкото обикновено.
Сиропът от агаве има малко повече калории от бялата захар, но тялото ни обработва тази течност по различен начин. Бялата захар е 50% фруктоза, докато агавето съдържа около 84% фруктоза, въпреки че точните количества могат да варират според марката. Подсладителите, които имат високо съдържание на фруктоза, имат по-нисък гликемичен индекс от захарозата, така че е по-малко вероятно да предизвикат скокове на кръвната захар. По тази причина агавето понякога се предпочита от диабетици.
Органичен суров мед
Най-добрите му приложения са същите като тези на сиропа от агаве. Освен това, медът осигурява витамин С, магнезий и антиоксиданти с всяка чаена лъжичка. Той винаги е по-добър избор от захарта.
Ако обаче имате проблеми с храносмилането на фруктозата или непоносимост към фруктоза, медът може да причини газове или подуване на корема. В такъв случай ще се наложи да го ограничите до по-малки количества. Най-добре може да се усвои, като се разтвори 1 с.л. в чаша топла вода и така 2 или 3 пъти дневно.
Кленов сироп
Кленовият сироп притежава изключително богат и различен аромат и има чудесен вкус както в сладки, така и в солени ястия. Както при другите течни подсладители, трябва да намалите количеството, което ще използвате с около 1/3.
Този продукт съдържа минерали като цинк, калций, рибофлавин и магнезий, както и редица антиоксиданти. Калорийно не се различава много от бялата захар, но носи за тялото много повече ползи.
Кокосова захар
Представлява захар, направена от сока на кокосовото дърво. По вкус и текстура много прилича на кафявата захар.
Подобно на кленовия сироп, кокосовата захар съдържа минерали като калий, фосфор, магнезий и калций. Тъй като кокосовата захар съдържа по-малко фруктоза от бялата захар, черният дроб я метаболизира по по-здравословен начин. Въпреки това не трябва да се прекалява с нея, тъй като тя би могла да повиши кръвната захар.
Стевия
За направата на този вид подсладител листата от растението стевия се сушат. Концентрираният екстракт се филтрира и се превръща в прах или течност. Крайният продукт е 300 пъти по-сладък от захарта, а някои хора се оплакват, че има горчив остатъчен вкус.
Най-добрите начини на употреба са в смутита, кафе и пудинги. За да замените всяка чаена лъжичка захар, използвайте две до три капки течна стевия или 1/4 чаена лъжичка прахообразно вещество. Всъщност най-добре е сами да определите точното количество, тъй като наистина стевията е изключително сладка.
Стевията вероятно е най-известна като естествен подсладител с нула калории. Но тъй като не съдържа никакви калории, тя не доставя хранителни вещества. Няма опасност и от повишаване на кръвната захар. Единственото неудобство са следите от захарни алкохоли – вид въглехидрати, които могат да бъдат трудно смилаеми, така че те могат да причинят стомашен дискомфорт.
С безспорни качества и възможности, всички посочени тук натурални подсладители със сигурност са по-добра алтернатива от обикновената и лесно достъпна бяла захар. Но вече има достатъчно места, на които можете да намерите тези алтернативни натурални подсладители, които абсолютно ще направят живота ви по-сладък без никакви вреди.
Само здравословното сладко може да бъде гаранция за наистина сладък живот!