Някои хора обичат зимния сезон и снежната покривка, докато други предпочитат свежите пролетни и горещите летни дни. Може би е ясно защо зимният сезон не е любим на мнозина, но интересно защо пролетта или лятото биха били непоносими за някого? Една от възможните причини е сенната хрема.
Сезонните алергии като сенна хрема (с медицинско наименование алергичен ринит) се появяват само през определени периоди от годината. Те се развиват, когато имунната система реагира остро спрямо респираторни алергени, като цветен прашец например. Това може да доведе до назална конгестия, кихане, дразнене, сърбеж и редица други неприятни симптоми.
Хремата може да продължи целогодишно, но в тези случаи, тя обикновено е причинена от други алергени като прахови акари, косми от домашни любимци, пърхот, мухъл или други алергени. Симптомите се проявяват целогодишно, докато при сенната хрема симптомите преобладават през пролетта, късното лято и есента.
Докато лечението обикновено включва лекарства без рецепта, като антихистамини, промените в начина на живот също могат да облекчат симптомите. Включването на определени храни и хранителни добавки във вашата диета е още един начин за облекчаването им и днес ще говорим именно за тях.
Какво причинява алергичен ринит?
Можем да говорим за алергия, когато тялото (по-точно имунната система) реагира прекомерно на тригери, които не причиняват проблеми на повечето хора. Тези тригери наричаме алергени. Ако страдате от алергии, тялото ви отделя хистамин, когато сте изложени на алерген. Именно освобождаването на хистамин всъщност задейства симптомите като запушен или течащ нос, кихане, главоболие, сърбежи, обриви и други.
Сенната хрема е алергична реакция към цветен прашец. Поленът идва от цъфтящи дървета, треви и плевели, което се случва особено активно в периода май-август всяка година. Ако сте алергични към цветен прашец, ще забележите, че симптомите се влошават в горещи и сухи дни, когато вятърът носи прашеца. В дъждовни дни прашецът остава на земята, което означава, че е по-малко вероятно да го вдишате. И така, сенната хрема може да се дължи на:
- Алергиите, които се появяват през пролетта (края на април и май), които се дължат на цветен прашец.
- Алергиите, които се появяват през лятото (края на май до средата на юли), обикновено са причинени от полен на трева и плевели.
- Алергиите, които се появяват през есента (края на август до първата слана), обикновено са причинени от амброзия (вид плевелна трева).
Храни, които подпомагат организма при сенна хрема
Мазна риба
Известно е, че DHA и EPA, два вида здравословни омега 3 мастни киселини, открити в мазните риби и други източници, облекчават симптомите на алергия. Тези омега-3 мастни киселини доказано подпомагат и сърдечно-съдовото здраве, поддържането на нормално кръвно налягане и имат цялостен противовъзпалителен ефект. Скумрия, сьомга, сардини, пъстърва, риба тон, херинга, аншоа са страхотни източници на омега 3 мастни киселини.
Орехи и ленено семе
Орехите и лененото семе също съдържат омега 3 мастни киселини. Лененото семе е източник и на естествен селен – важен минерал, който може да помогне за намаляване на алергичния отговор на организма. С ядките трябва да се внимава, тъй като са възможни хранителни алергии към тях. Вижте повече в статията Причини и симптоми за алергия към ядки – как да реагирате.
Броколи, зеле, лук
Смята се, че кверцетинът – флавоноид, открит в някои храни, помага за намаляване на възпалението, свързано с алергии. Предполага се, че пречи на имунните клетки да отделят хистамин свързан с алергична реакция.
Ябълките, лукът, горските плодове, зелето, карфиолът и чая естествено съдържат кверцетин, така че се препоръчват за консумация (освен ако нямате хранителна алергия към тях).
Ананас
Ананасът съдържа ензим, наречен бромелаин, който може да успокои дразненето и възпалението, което допринася за сърбежа в очите и сенната хрема. Ананасът е вкусен като лека закуска самостоятелно или в салата, дори в плодова купа или смути. Калий, фибри и витамин С са някои от останалите ценни хранителни вещества, които се съдържат в ананаса и подпомагат храносмилането и нервната система.
Червен лук
Червеният лук също осигурява висока концентрация на флавоноида кверцетин – мощен естествен антихистамин. Отговорен за наситения червен цвят на лука, той помага за успокояване на клетките, които реагират на алергени във въздуха, като цветен прашец и прахови акари. Чудесен е за употреба в салати и в комбинация с картофи.
Кефир и Комбуча
Когато става въпрос за алергии, подкрепата на имунната система на тялото е от ключово значение за минимизиране на симптомите. Кефирът е богата на пробиотици напитка, която може да поддържа силна имунна система, като поддържа баланса на полезните бактерии в червата ви. За тази цел може да помогне и Комбуча – жива пробиотична напитка, естествено ферментирала, с високо съдържание на естествени антиоксиданти и много полезна.
Чесън
Добрият стар чесън: като богат на антиоксиданти пребиотик, чесънът е невероятно хранителен и полезен. Не само, че успокоява възпалението, а и е доказано, че инхибира освобождаването на хистамин от мастоцитите, което може да намали тежестта на симптомите при сенна хрема.
Куркума
Тази златна подправка е добре известна със своя жив цвят и пикантен вкус, а мощните ѝ противовъзпалителни и антиоксидантни свойства я правят чудесно допълнение към всяка диета. Проучванията установяват, че куркуминът – активната съставка в куркумата – инхибира активирането на клетките, които освобождават хистамин в тялото.
Бонус: Смути за облекчаване на астма и алергии
Продуктите за това смути не са подбрани случайно. Бананите са отличен източник на магнезий, който е известен бронходилататор с изявени антихистаминови свойства. Освен че е друг добър източник на магнезий, спанакът е богат и на каротеноидни антиоксиданти. Проучванията показват, че нивата на каротеноиди в кръвта при хора с астма и/или сезонни алергии обикновено са много по-ниски, отколкото при хора без алергия и астма.
Тъмните плодове, като боровинки и къпини, са богати на антиоксидант, наречен кверцетин. Наличните изследвания доказват, че кверцетинът е много ефективен при лечение за алергичен ринит. Проучванията установяват, че приемането на кверцетин в продължение на поне 5 последователни дни може да сведе до минимум случаите на кихане и значително да намали сърбежа в носа, като помага на страдащите от алергии да запазят комфорта в ежедневието си. Цитрусовите плодове са богати на витамин С – силен антиоксидант, а чиа семената осигуряват същите противовъзпалителни омега 3 мастни киселини като рибата. Ето и как да си приготвите вкусно, здравословно и полезно противоалергично смути:
Необходими продукти:
- 1 чаша филтрирана вода
- 1 среден банан
- 1 чаша спанак
- 1/2 чаша замразени боровинки
- 1 среден портокал
- 1 супена лъжица семена от чиа
- 1 супена лъжица ленено семе
- 3-4 кубчета лед
Добавете всички съставки в каната на кухненски робот и блендирайте до хомогенност. След това се насладете на свежестта, а ако сместа е твърде гъста, разредете с малко вода или растително мляко по избор.
Използвани ресурси
- Hoff S, Seiler H, Heinrich J, Kompauer I, Nieters A, Becker N, Nagel G, Gedrich K, Karg G, Wolfram G, Linseisen J. Allergic sensitisation and allergic rhinitis are associated with n-3 polyunsaturated fatty acids in the diet and in red blood cell membranes. Eur J Clin Nutr. 2005 Sep;59(9):1071-80. doi: 10.1038/sj.ejcn.1602213. PMID: 16015268.
- Miyake Y, Sasaki S, Tanaka K, Ohya Y, Miyamoto S, Matsunaga I, Yoshida T, Hirota Y, Oda H; Osaka Maternal and Child Health Study Group. Fish and fat intake and prevalence of allergic rhinitis in Japanese females: the Osaka Maternal and Child Health Study. J Am Coll Nutr. 2007 Jun;26(3):279-87. doi: 10.1080/07315724.2007.10719612. PMID: 17634174.
- Jafarinia M, Sadat Hosseini M, Kasiri N, et al. Quercetin with the potential effect on allergic diseases. Allergy Asthma Clin Immunol. 2020;16:36. Published 2020 May 14. doi:10.1186/s13223-020-00434-0
- Kitz R, Rose MA, Schubert R, Beermann C, Kaufmann A, Böhles HJ, Schulze J, Zielen S. Omega-3 polyunsaturated fatty acids and bronchial inflammation in grass pollen allergy after allergen challenge. Respir Med. 2010 Dec;104(12):1793-8. doi: 10.1016/j.rmed.2010.06.019. Epub 2010 Jul 15. PMID: 20637584.
- Hsieh CC, Peng WH, Tseng HH, Liang SY, Chen LJ, Tsai JC. The Protective Role of Garlic on Allergen-Induced Airway Inflammation in Mice. Am J Chin Med. 2019;47(5):1099-1112. doi: 10.1142/S0192415X19500563. Epub 2019 Jul 31. PMID: 31366207.
- Barros SÉL, Rocha CDS, de Moura MSB, Barcelos MP, da Silva CHTP, Hage-Melim LIDS. Potential beneficial effects of kefir and its postbiotic, kefiran, on child food allergy. Food Funct. 2021 May 11;12(9):3770-3786. doi: 10.1039/d0fo03182h. PMID: 33977950.