Храната е основният ни източник на енергия и здраве. Освен здравословна, тя трябва да ни е вкусна и красиво поднесена, за да нахрани не само тялото, а и душата. По време на пости обаче храната остава на заден план и режимът се променя, за да бъдем по-близо до божествената енергия, да пречистим мислите и телата си за един по-добър живот. Великденските пости са един от най-свещените периоди в годината за всички християни, които също така са и едни от най-строгите пости. Но не възприемайте постенето само като отказване от блажна храна (ястия с храни от животински произход като месо, мляко, сирене, яйца и други), а като период на смирение и духовно пречистване, за да се опитаме да бъдем богоугодни. Въздържанието от храна по време на пости има за цел признаване и преборване на греховете, възможност да се покаем и смирим, да направим добро за някой в нужда, да се въздържаме от пороците и телесните си влечения.
Все пак, въпреки ограниченията по време на Великденските пости може да се яде и за да ви улесним в тези 40 дни на метаморфоза, подготвихме подходящи рецепти за постния ястия, които отразяват особеностите на Четиридесетницата, както още се нарича този период. В някои дни са разрешени консумацията на риба и морски дарове, които се считат за постни храни, затова не се учудвайте, ако видите в рецептите ястия с риба.
По време на Великите пости консумацията на риба е позволена само на Благовещение (25 март) и на Връбница (17 април). Консумацията на месо се спира след Неделя Месопустна, а на мляко, млечни продукти и риба – след Сирни заговезни.
Числото 40 в библейските писания
- В Битие потопът, който унищожава земята, е предизвикан от 40 дни и нощи на дъжд.
- Евреите прекарват 40 години в пустинята, преди да стигнат до земята, обещана им от Бог.
- Мойсей е постил 40 дни, преди да получи десетте заповеди на планината Синай.
- Исус прекарва 40 дни на пост в пустинята, за да се подготви за своето служение.
Рецепти за вкусни постни ястия
Освен стандартните ястия като бобена салата, класическа картофена салата, зелена салата, Табуле салата, крем супа от червена леща или от нахут, ние ви предлагаме малко по-авангардни, но много вкусни рецепти за ястия, подходящи за Великия пост.
Сьомга на тиган с печено зеле и винегрет с маслини
Необходими продукти:
- 1 малка глава зелено зеле, нарязана на 8 филийки
- 7 супени лъжици зехтин, плюс още за намазване на фолио
- 1 чаена лъжичка кошер сол
- ¾ чаена лъжичка черен пипер
- 1 малък шалот, нарязан
- 3 супени лъжици ябълков оцет
- 2 чаени лъжички дижонска горчица
- ½ чаша нарязани маслини без костилка
- 3 супени лъжици златни стафиди
- 4 филета от сьомга без кожа
Метод на приготвяне:
- Загрейте фурната до 220°C. Сложете зелевите филийки с 2 супени лъжици олио във висока тава. Подправете с ½ чаена лъжичка сол и ¼ чаена лъжичка черен пипер. Печете до златисто от долната страна, 20 до 25 минути.
- Междувременно разбийте заедно следните продукти – шалот, оцет, горчица и ¼ чаена лъжичка сол и черен пипер в средно голяма купа. Бавно разбийте останалите 5 супени лъжици олио, докато стане гладко и добре смесено. Разбъркайте маслините и стафидите; оставете настрани.
- Внимателно обърнете зелето с помощта на шпатула и го преместете в едната половина на тавата за печене. Постелете внимателно другата половина на тавата с алуминиево фолио и леко намажете със зехтин. Подредете сьомгата върху фолио и подправете с останалата ¼ чаена лъжичка сол и черен пипер. Върнете тавата за печене във фурната и печете около 10 до 14 минути (в зависимост от дебелината на рибата).
- За сервиране поставете 1 филе от сьомга и 2 зелеви филийки на всяка порция с лъжица винегрет отгоре.
Гювеч с тиква, тиквички и зелено чили
Необходими продукти:
- 4 домата, обелени и нарязани на четвъртинки
- 2 консерви нарязани зелени люти чушки
- 10 стръка, листа и стъбла кориандър
- 2 скилидки чесън, натрошени
- 2 супени лъжици ябълков оцет
- 1 1/2 чаена лъжичка кошер сол
- 1 чаена лъжичка черен пипер
- 1 1/2 чаши неварен дългозърнест бял ориз
- 700 гр. жълта тиква, нарязана на филийки
- 1/2 паунда тиквички (около 1 средна), нарязани
- 1/2 чаша заквасена сметана
- 1 блок веган сирене по избор, настъргано
Метод на приготвяне:
- Блендирайте доматите, лютите чушки, стъбла от кориандър, чесън, оцет, сол и черен пипер до гладкост, около 15-20 секунди.
- Поставете ориза на дъното на слоукукър с обем 5 до 6 литра. Отгоре намажете с тиквата, тиквичките и получения сос. Покрийте и гответе на степен LOW, докато тиквата омекне и оризът се свари (около 5 часа).
- Намалете слоукъра на WARM; добавете заквасената сметана и 3 чаши веган сирене и разбъркайте, докато сиренето се разтопи. Поръсете с листа от кориандър и останалата 1 чаша сирене точно преди сервиране.
Бургери от черен боб с авокадо
Необходими продукти:
- 2 консерви черен боб, отцедени и изплакнати
- ¼ чаша зехтин
- ⅔ чаша ситно нарязан жълт лук
- ⅔ чаша ситно нарязана червена чушка
- 1 супена лъжица ситно нарязан чесън
- 1 супена лъжица чили на прах
- 2 големи яйчни жълтъка
- ¼ чаша галета Панко
- 1 чаена лъжичка кошер сол
- 1 чаена лъжичка черен пипер
- 1 чаша пакетиран микс от настъргана зелева салата
- 2 супени лъжици нарязан пресен кориандър
- 4 питки за хамбургери, леко запечени
- 1 средно авокадо, нарязано
Метод на приготвяне:
- Загрейте фурната до 180°C. Разпределете боба на равен слой върху тава, постлана с алуминиево фолио. Печете, докато бобът е сух и напукан, около 15 минути. Извадете от фурната и охладете за около 10 минути.
- Междувременно загрейте 2 супени лъжици олио в голям тиган на средно ниво. Добавете лук, чушка, чесън и чили на прах. Гответе, като разбърквате от време на време, докато омекнат и се ароматизират, около 5 минути. Прехвърлете сместа в средна купа и оставете настрана. Избършете тигана.
- Поставете жълтъците, панко галетата, сол, черен пипер, 2 чаши боб и 2 супени лъжици смес от лук в кухненски робот. Блендирайте до гладкост, около 15 секунди. Прехвърлете пасираната смес в купа с останалата смес от лук. Добавете останалата 1 чаша боб; разбъркайте, докато се смесят добре. Разделете равномерно на 4 топки и оформете всяка топка в кюфтенце, като може да ги направите с дъска за разяне, като я притиснете към всяка топка. Подредете ги върху тава с хартия за печене и покрийте с найлоново фолио; охладете 30 минути.
- Междувременно смесете микса от зелева салата и кориандъра в голяма купа и покрийте с найлоново фолио. Охладете до готовност за употреба или до 1 час.
- Добавете останалите 2 супени лъжици олио в почистения тиган; загрейте на средно ниво. Добавете веган кюфтетата, гответе до хрупкавост, около 5 минути от всяка страна. Сервирайте бургерите върху леко запечените питки с резенчета авокадо и салата.
Салата от леща с рукола и фета
Необходими продукти:
За салатата:
- 1 чаша малка сушена леща, като френска зелена леща
- Сол и черен пипер на вкус
- 1/4 чаша кедрови ядки
- 1/4 червен лук, нарязан на ситно
- 1/4 чаша сушен касис
- 1/4 чаша нарязан пресен кориандър
- 2 връзки (около 6 чаши) рукола
- 12 чери домата, нарязани наполовина
- Около 2/3 чаша сирене фета, натрошено
За дресинга:
- 2 супени лъжици оцет
- 1 чаена лъжичка семена от кориандър, натрошени в хаванче
- 1 чаена лъжичка сумак (по избор), плюс още за гарнитура
- 1/8 чаена лъжичка сол
- Пресен черен пипер
- 5 супени лъжици зехтин
- Сол и черен пипер на вкус
Метод на приготвяне:
- Направете дресинга: в купа разбийте оцета, кориандъра и сумака (ако използвате) с 1/8 чаена лъжичка сол и малко смлян черен пипер. Постепенно добавете олиото. Опитайте и добавете още сол и черен пипер, ако желаете.
- Сварете лещата: сложете голяма тенджера с подсолена вода да заври. Добавете лещата. Намалете котлона до средна степен и оставете да къкри за 18 до 20 минути или докато лещата омекне, но все още поддържа формата си.
- Докато лещата се готви, препечете кедровите ядки: в сух тиган на среден огън бъркайте непрекъснато кедровите ядки в продължение на 2 до 3 минути или докато леко покафенеят. Прехвърлете ги веднага в чиния, за да не загорят.
- Подправете лещата и лука: когато лещата е готова, отцедете я в гевгир и прехвърлете в малка купа. Докато лещата е още гореща, добавете лука и 2 супени лъжици винегрет. Оставете да се охлади, докато стане на топла стайна температура.
- Оформете салатата: В купа за салата сложете руколата с касиса, кориандъра и останалия винегрет. Сложете лещата върху салатата и отгоре добавете чери домати, фета и препечени кедрови ядки.
Стир-фрай Тофу
Stir fry е метод на приготвяне, при който ситно нарязани продукти се запържват в намаслен уок тиган на силен огън при непрестанно разбъркване.
Необходими продукти:
За соса:
- 1/4 чаша соев сос с намалено съдържание на натрий или соев сос без глутен
- 1/4 чаша зеленчуков бульон с намалено съдържание на натрий
- 1 супена лъжица кафява захар
За стир фрай:
- 450 гр. твърдо тофу, отцедено
- 1 супена лъжица соев сос с намалено съдържание на натрий или соев сос без глутен
- 2 супени лъжици царевично нишесте
- 1 супена лъжица неутрално масло, като гроздови семки или олио
- 1 супена лъжица сусамово масло
- 1 червена чушка, нарязана на кубчета
- 1 малка връзка броколи
- 4 скилидки чесън, смлени
- 1 супена лъжица настърган джинджифил
- 1 супена лъжица сусамово семе, препечено
Метод на приготвяне:
- В малка купа комбинирайте соевия сос, зеленчуковия бульон и захарта, оставете настрани.
- След като тофуто се отцеди, нарежете наполовина, след това на кубчета от и поставете в голяма купа и овкусете с 1 супена лъжица соев сос.
- Поръсете царевично нишесте отгоре и внимателно разбъркайте с ръце, за да сте сигурни, че всички парчета тофу са овкусени.
- В голям тиган или уок с незалепващо покритие добавете 1 супена лъжица олио и загрейте до силна степен.
- Добавете тофуто и го оставете да се запече до хрупкаво, без да го докосвате или обръщате за 3-4 минути, след което повторете от всички страни. Извадете тофуто и оставете настрана.
- В тигана на среден огън добавете сусамовото масло, червените чушки, броколите и гответе, докато омекнат, около 5 минути.
- Добавете чесъна и джинджифила и гответе 30 до 60 секунди.
- Добавете тофуто и соса, разбъркайте и гответе още 1 до 2 минути или докато сосът леко се сгъсти и тофуто се загрее.
- Отгоре поръсете със сусам и сервирайте.