Трилиони добри микроорганизми обитават храносмилателния тракт на всеки човек, като му помагат да работи по-добре всеки ден. Тези добри микроорганизми могат да бъдат пробиотици и са в много по-голям брой от човешките клетки, които притежаваме. Тези бактерии имат различни функции – да участват в усвояването на хранителните вещества, да не допускат патогените да ви атакуват и да помогнат за създаване на различни витамини в организма. След стотици проведени изследвания е ясно, че разнообразието от полезни бактерии допринася за много повече процеси от споменатите дотук. И днес ще обърнем внимание на различните области, в които полезните бактерии имат отношение и при кои състояния те могат да бъдат от изключителна полза.
Пробиотик – същност и особености
Човешкото тяло представлява сложна връзка от клетки и микроорганизми, които съжителстват и работят заедно, за да изпълняват множество функции. Добре познатите обитатели на тялото ви включват бактерии, които могат да бъдат както добри, така и не толкова добри. Тези бактерии имат отношение за различни заболявания, инфекции и възпалителни процеси в организма. Тук ще акцентираме на положителната част – кои са полезните бактерии, които наричаме още пробиотици, обитаващи червата и участващи в множество биологични процеси в тялото.
Пробиотиците по дефиниция са вид живи микроорганизми, които могат да бъдат набавени от ферментирали храни и някои напитки като комбуча и кефир. Освен от хранителни източници, пробиотиците могат да се осигурят и чрез хранителна добавка, като тя ще помогне за по-добро диверсифициране на микробиома.
Микробиом от друга страна е комплексното понятие за всички бактерии – както полезни, така и опасни, които населяват основно червата. Направените до момента изследвания показват, че има няколко пробиотични рода бактерии, които укрепват здравето. Това са Lactobacillus, Bifidobacterium, някои Streptococcus and Enterococcus. Има една категория дрожди, които също могат да бъдат полезни – Saccharomyces.
Бактериите, за които говорим тук, се наричат пробиотици, но е възможно да срещнете и понятието пребиотици. Това не е един термин който, назовава едно е също, а два термина за две различни неща. Следователно пробиотиците са полезните бактерии, а пребиотиците са храната, с която се хранят те. Някои храни и съответно хранителни добавки, които съдържат диетични фибри като инулин, олигозахариди и полизахариди, се считат за оптималните източници на пребиотици. Честата консумация на храни, които са богати на фибри – различни плодове и зеленчуци, може да помогне значително за укрепване на здравето на червата, тъй като ви доставят точно пребиотици.
Някои от познатите до момента функции, които изпълняват пробиотиците, са:
- Секреция на антимикробни протеини, които предпазват от различни патогенни бактерии;
- Поддържане и възобновяване на чревната хомеостаза;
- Взаимодействие и комуникация при необходимост с вградените имунни рецептори;
- Метаболизиране на различни несмилаеми съединения и извличане на хранителните вещества от това, което ядем.
Здравословните ползи, които могат да ви донесат, са в различни направления:
- По-добро храносмилане;
- Подкрепа на организма в процеса на лечение при антибиотична резистентност. Всъщност това е един много сериозен проблем, който е адресиран от Световната здравна организация като „една от най-големите заплахи за здравето на хората, сигурността и развитието им“;
- Подобряване на менталното здраве, тъй като пробиотиците са част от система, която изгражда връзката между червата и мозъка. Има данни за различни взаимодействия между червата и мозъка, които оказват влияние върху патогенезата на различни разстройства като нарушения на аутистичния спектър, хиперактивност с дефицит на вниманието, множествена склероза и други;
- Възстановяване баланса на бактериите, от които зависи имунитетът – това е критично важно при възпаления в организма, които са основата за различни заболявания като ревматоиден артрит, тиреоидит на Хашимото и други;
За кого са важни пробиотиците
Дългият отговор на този въпрос е, че те са важни за абсолютно всеки човек, тъй като всеки се нуждае от разнообразие на бактериите в микробиома и силен имунитет, който да го защитава от болести. По-конкретно обаче, пробиотиците могат да бъдат ефективни и особено полезни за някои групи хора и при определени заболявания.
Например, пробиотиците са подходящи при назначено лечение с антибиотици, тъй като бактериите в тези медикаменти унищожават естествената чревна флора и тя трябва да бъде възстановена, за да се възстанови и имунната защита.
Също така пробиотиците се препоръчват и при инфекции на уринарния тракт, при проблеми с подут стомах и метеоризъм, както и по време на бременност. Идеята при всеки един от тези случаи е естествената чревна флора да бъде възстановена и разнообразието полезни бактерии да е налице.
Критерии за избор на хранителна добавка с пробиотици
При избора на суплементи винаги има показатели, които трябва да съблюдавате, за да знаете, че сте избрали най-добрия продукт за вашето здраве. В случая, когато говорим за хранителни добавки с пробиотици или пребиотици, трябва да се съблюдават следните характеристики:
Какви щамове бактерии има в продукта
Като прегледате състава трябва да откриете изброени различните щамове бактерии, които са включени във формулата. Тези, които трябва да търсите, са от семейство Бацилус, Бифидобактериум и Лактобацилус. По правило колкото повече щамове бактерии има в продукта, толкова повече ползи ще донесат и те за здравето и за храносмилателния тракт.Дали се съдържат и пребиотици в състава
Голям брой щамове и полезни бактерии са задължителен фактор за оценка, но тези бактерии също се нуждаят от храна, за да се размножават и да процъфтяват. В случая тази храна са пребиотиците, които обикновено се осигуряват от фибрите.
Брой CFU единици
Това съкращение означава „колонообразуващи единици“ и е важен критерий, защото колкото повече единици има, толкова повече полезни бактерии ще стигнат до микробиома. Продуктите на различни производители съдържат различен брой колонообразуващи единици, като е важно да търсите поне 10 – 20 или дори 50 милиарда CFU в продуктите за възрастни.
Жизнеспособност и разнообразие на щамовете
Lactobacillus plantarum, Bacillus clausii, Bacillus coagulans, Bacillus subtilis са тези, които трябва да търсите в състава на пробиотични хранителни добавки. Това са щамове, които достигат до червата и са в състояние да колонизират в голяма степен.
Ако искате да отидете още една стъпка по-далеч, то потърсете спорбиотици. Това са специфичен вид пробиотици с устойчива обвивка, които не могат да бъдат разрушени от стомашния сок или други вещества.
Стабилност на организмите и условия на съхранение
Има продукти, които трябва да се съхраняват при студена температура, за да не се наруши техния състав и качеството на вложените пробиотици. Други продукти пък са устойчиви на стайна температура като Про10Биотикс и Проспор Биом. Първият продукт съдържа 10 щама пробиотици и 50 млрд. жизнени клетки, докато вторият е направен от спорбиотици.
Съвсем скоро ще продължим темата с други важни въпроси, като това кога е най-добре да приемате пробиотични добавки и дали е възможно да изпитвате странични ефекти след това.