Морските дарове са широко консумирана храна от хора по цял свят, която обаче често може да предизвика алергични реакции, вариращи от леко неразположение до сериозни здравословни проблеми. За съжаление човек може да не знае, че има такава алергия, докато не се сблъска с определена храна или хранителен компонент, който я предизвиква. Затова е добре превантивно да сте наясно с най-важното за алергиите към различни храни. В блога ни сме писали за Алергия към пшеница и зърнени култури – всичко по темата, както и за алергията към дървесни ядки в статията Всичко, което трябва да знаете за алергията към дървесни ядки.
Днес ще Ви разкажем повече за симптомите на алергия към ракообразни и рибни изделия, как се диагностицира точно непоносимостта и как може да се справите с нея. Ако сте фен на морските дарове, продължавайте да четете. А ако не сте, пак прочетете – ще обогатите общата си култура със сигурност.
Колко често разпространени са алергиите към морски дарове?
На първо място, алергиите към риба са по-разпространени в региони, в които консумацията на морски дарове е по-висока. По-интересното за непоносимостта към рибни изделия е, че за разлика от други хранителни алергии, които се проявяват още в ранна детска възраст, в голяма част от случаите, непоносимостта към морски дарове се развива в зряла възраст.
Друг интересен факт е, че може да сте алергични към определен вид риба и да нямате никакъв проблем с консумацията на друг вид – необходими са специфични изследвания на организма, които да определят с точност индивидуалните Ви непоносимости, но на тях ще обърнем внимание на по-късен етап в този материал.
Какви са причините за алергии към рибни изделия?
Рибните алергии се причиняват основно от отговора на имунната система към специфични протеини, открити в рибата. Основните алергени в рибата се наричат парвалбумини – те са устойчиви на топлина и готвене протеини. Когато организмът на човек с непоносимост към морски дарове влезе в контакт с тези протеини, имунната му система ги възприема като опасни и предизвиква алергична реакция.
Какви са симптомите при алергична реакция от консумацията на риба?
Симптомите на алергия към риба могат да варират от леки до тежки, и могат да се проявят в рамките на минути до няколко часа след консумация на морски дарове. Ето и кои са някои от най-честите симптоми:
Кожни раздразнения – те могат да се изразят в сърбеж, копривна треска, екзема или подуване на устните, лицето, езика или гърлото.
Храносмилателни проблеми – тук включваме всякакъв вид стомашен дискомфорт като коремни болки, гадене, повръщане, или диария.
Респираторни проблеми – едни от честите, но по-рядко разпознавани като алергична реакция симптоми, са кихане, хрема или запушен нос, хрипове, задух и кашлица.
Сърдечно-съдови симптоми – учестеният пулс и ниското кръвно налягане също могат да бъдат индикация за алергична реакция вследствие консумацията на морски дарове. В по-тежки случаи тя може да доведе и до замаяност и припадък.
Анафилаксията е една от най-сериозните прояви на непоносимост към рибни изделия. Представлява тежка и потенциално животозастрашаваща алергична реакция, която включва комбинация от симптоми. Сред тях са затруднено дишане, стягане в гърдите, подуване на гърлото и спад на кръвното налягане. Анафилаксията изисква незабавна медицинска помощ, тъй като последиците могат да бъдат фатални.
Как да диагностицирате своята хранителна непоносимост към морски дарове
Добрите новини са, че алергиите към рибни изделия не включват всички видове риба морски дарове – можете да имате непоносимост към един вид риба и да нямате проблеми с друг. Ако подозирате, че имате алергия към рибни изделия, или просто искате да вземете превантивни мерки по отношение на хранителната си поносимост, Ви препоръчваме да се доверите на кръвните тестове на ImuPro.
ImuPro от години са лидер в областта на имунологията и предлагат различни пакети от тестове за хранителна непоносимост, които се извършват чрез кръвна проба, изследвана в лицензирана немска лаборатория.
Предимството на ImuPro по отношение тестването на рибни изделия е, че тестовете на компанията предоставят точни и подробни резултати за редица видове морски храни. Най-популярният и всеобхватен тест, ImuPro Complete, включва изследване на 270 различни храни, от които над 30 различни вида морски дарове.
Докато в пакет ImuPro Basic се тества единствено непоносимостта към риба тон, сьомга, океански костур, морска треска и раци, в пълния тест ImuPro Complete можете да разберете дали имате алергия към редица други морски дарове, като миди, аншоа, шаран, октопод, сардини, калмари, пъстърва и много други.
Как да водите нормален начин на живот ако имате алергия към риба
Не е изненада, че първата стъпка, която трябва да направите по отношение на непоносимостта си към рибни изделия, е да избягвате стриктно морските дарове, към които сте алергични. Обърнете внимание и на тези неща, които да въведете в ежедневието си:
Изградете си навика да четете етикетите на храните, които консумирате, за евентуални следи от морски храни в тях. Рибни изделия могат да се открият на неочаквани места като сосове и дресинги.
В домакинството си използвайте отделни съдове и прибори за приготвянето на морски дарове и винаги почиствайте старателно всички плотове в кухнята за премахване на всички следи от рибните изделия, които по някаква причина биха попаднали в други ястия.
Когато се храните навън, не пропускайте да информирате персонала на ресторанта за вашата индивидуална непоносимост към морски дарове.
В случай, че имате тежка алергия към морски дарове, винаги бъдете подготвени с епинефринов автоинжектор (EpiPen), който да използвате за облекчаване на тежки симптоми до пристигането на специализирана медицинска помощ.
Дори да не можете да консумирате някои рибни изделия, отново можете да поддържате балансирана и здравословна диета без много ограничения. Пакетът ImuPro Complete освен изследване на хранителни непоносимости, Ви предоставя и индивидуално ръководство за хранене, както и персонализирана книга с рецепти, за да можете да водите безгрижен и здравословен начин на живот без да усещате липсата на определени морски ястия в менюто си.
Рибните алергии са често срещани и могат да причинят редица симптоми, от лек дискомфорт до тежки алергични реакции. В случай, че подозирате непоносимост към морски дарове, е необходимо да се консултирате със специалист за поставяне на точната диагноза. Доверявайки се на ImuPro, можете да получите подробна информация за индивидуалната хранителна толерантност на организма си към 270 храни, сред които над 30 различни вида морски дарове.
Вашата информираност по отношение на хранителните Ви алергии може да помогне да водите балансиран и здравословен начин на живот. Направете тази крачка към Вашето по-здраво и информирано Аз още сега.
Използвани източници
- Dijkema D, Emons JAM, Van de Ven AAJM, Oude Elberink JNG. Fish Allergy: Fishing for Novel Diagnostic and Therapeutic Options. Clin Rev Allergy Immunol. 2022 Feb;62(1):64-71. doi: 10.1007/s12016-020-08806-5. PMID: 32712803; PMCID: PMC8818006.
- Kalic T, Radauer C, Lopata AL, Breiteneder H, Hafner C. Fish Allergy Around the World-Precise Diagnosis to Facilitate Patient Management. Front Allergy. 2021 Oct 13;2:732178. doi: 10.3389/falgy.2021.732178. Erratum in: Front Allergy. 2021 Nov 08;2:797456. PMID: 35387047; PMCID: PMC8974716.
- Kuehn A, Swoboda I, Arumugam K, Hilger C, Hentges F. Fish allergens at a glance: variable allergenicity of parvalbumins, the major fish allergens. Front Immunol. 2014 Apr 22;5:179. doi: 10.3389/fimmu.2014.00179. PMID: 24795722; PMCID: PMC4001008.
- Tong WS, Yuen AW, Wai CY, Leung NY, Chu KH, Leung PS. Diagnosis of fish and shellfish allergies. J Asthma Allergy. 2018 Oct 8;11:247-260. doi: 10.2147/JAA.S142476. PMID: 30323632; PMCID: PMC6181092.