Хранителните алергии са често срещани и засягат милиони възрастни и деца по света. Алергията към пшеницата е най-често срещаната алергия към зърнени храни и е класирана сред храните, които причиняват най-много алергични реакции. Но други зърнени култури – включително царевица, ечемик и ръж – също могат да причинят алергични реакции при някои хора. В някои случаи тези реакции могат да бъдат опасни, а поради широкия брой храни, които съдържат тези култури, е важно да се внимава с консумацията им при такива обстоятелства.
Важно е на първо място да знаете, че зърнените алергии могат да се развият на всяка възраст, дори при хора с анамнеза за толерантност към зърнени храни преди това, въпреки че повечето зърнени алергии стават забележими в ранна възраст.
В статията ще дадем важни насоки как да разпознаете симптомите на алергия към зърнени храни, как се диагностицират и стъпките, които могат да бъдат предприети, за да елиминирате някои зърнени храни от вашата диета, ако сте алергични.
Какво представлява алергията към пшеница?
Пшеничната алергия включва необичаен имунен отговор към протеините, открити в пшеницата. Когато някой с алергия към пшеница погълне или влезе в контакт с пшеница, имунната му система реагира, което води до набор от алергични симптоми. Важно е да се подчертае, че алергиите към пшеница се различават от други състояния, свързани с глутен, като непоносимост към глутен или целиакия.
Какво представляват алергиите към зърнените култури?
Алергиите към зърнени култури обхващат по-широка категория, включително алергии към зърнени култури, като ечемик, ръж, овес и царевица, в допълнение към пшеницата. Подобно на алергиите към пшеницата, алергиите към зърнени култури включват реакция на имунната система към специфични протеини, открити в тези зърна.
Важно е да кажем, че някои хора може да имат алергии, специфични към една или повече зърнени култури, докато други може да имат обща алергия към зърнени култури, която обхваща множество зърнени култури.
Симптоми на алергия към зърнени култури, включително пшеница
Алергичните реакции към зърнени храни споделят общи симптоми, които могат да се развият в рамките на минути до часове след контакт със зърнената култура.
Най-разпространените симптоми на алергична реакция към пшеница и продукти, които я съдържат, включват:
- Сърбеж в устата или гърлото
- Подуване на устните или гърлото
- Копривна треска или сърбеж по кожата
- Затруднено дишане
- Повръщане и/или диария
Анафилаксия възниква, когато алергична реакция засяга повече от една телесна система (например кожен обрив или копривна треска и затруднено дишане) или когато кръвното налягане внезапно спадне, което може да причини колапс. Този тип реакция е животозастрашаваща и може бързо да прогресира до анафилактичен шок, когато кръвното налягане спадне рязко. Ако не се лекува, анафилактичният шок може да бъде фатален.
Храни, които трябва да се избягват при алергия към пшеница
Ако имате алергия към пшеница, важно е да сте наясно с обичайните източници на пшеница и продукти, получени от нея. Най-важно е да четете етикетите на всички храни за съдържанието и да проверявате дали съдържа пшеница и пшенични производни, като пшенични люспи, пшеничен зародиш, пшенични трици и други.
Предлагаме и основен списък с храни и съставки, които трябва да избягвате при алергия към пшеница:
- Хляб и хлебни изделия: Хляб на пшенична основа, торти, сладкиши и бисквити с пшенични продукти.
- Паста: традиционна пшенична паста и юфка, кус кус.
- Зърнени храни: Много зърнени закуски съдържат пшеница.
- Сосове и дресинги: Пшеницата може да присъства в определени сосове и дресинги за салати.
- Преработени храни: Проверете списъците със съставки на преработени закуски, супи и сосове за скрито съдържание на пшеница.
Храни без глутен, които са подходящи за хора с алергия към пшеница и зърнени култури
За щастие има широка гама от естествено безглутенови храни, на които хората с алергии към пшеница и зърнени култури могат да се насладят. Ето няколко подходящи варианта:
- Плодове и зеленчуци
- Зърна без глутен: ориз, киноа, просо и амарант.
- Бобови растения и варива: леща, нахут и боб.
- Ядки и семена: бадеми, орехи, слънчогледови семки и семена от чиа.
- Безглутенови брашна и алтернативи за хляб: Царевично брашно, бадемово брашно, кокосово брашно и хляб без глутен, направени от алтернативни зърна.
- Млечни продукти (за хора без непоносимост към лактоза, а ако имате такава – растителни млечни продукти са отлична алтернатива).
Диагностициране – как се извършва
За диагностициране на алергии към пшеница, здравните специалисти могат да използват комбинация от методи, включително история на пациента, физически преглед и диагностични тестове. В следващия списък са някои общи диагностични тестове, използвани за идентифициране на алергии към пшеница:
Тест с убождане на кожата: Този тест включва поставяне на малко количество екстракт от пшеничен протеин върху повърхността на кожата и убождане или надраскване на областта. Ако сте алергични към пшеница, обикновено ще се образува малка сърбяща подутина или зачервяване на мястото в рамките на 15-20 минути.
Кръвни тестове: Кръвните тестове могат да измерват нивата на специфични антитела, участващи в алергични реакции, като антитела на имуноглобулин Е (IgE) срещу пшенични протеини. Високото ниво на IgE антитела показва алергичен отговор към пшеницата.
Елиминационна диета: Елиминационната диета включва премахване на пшеницата и продуктите, получени от пшеница, от вашата диета за определен период, обикновено две до четири седмици. Ако симптомите ви се подобрят през този период и се върнат, когато пшеницата се въведе отново, това предполага алергия към пшеница. Елиминационната диета е един от компонентите на тестването с ImuPro, за който може да научите повече в Концепцията на ImuPro.
Орално предизвикателство с храна: В някои случаи, оралното предизвикателство с храна може да се проведе под медицинско наблюдение. По време на този тест ви се дават постепенно увеличаващи се количества пшеница и всички алергични реакции се наблюдават внимателно.
Още хитринки за избягване на пшеницата от екипа на ImuPro
Следвайте тези съвети, за да определите дали даден продукт съдържа пшеница, ръж, ечемик или царевица в продуктите, които купувате:
Псевдонимите (или съкращенията и наименованията) имат значение: Понякога се използват алтернативни имена или дори латински термини. Дръжте очите си широко отворени за думи като Triticum vulgare (пшеница), Hordeum vulgare (ечемик), Secale cereale (ръж) и Triticale (хибрид на пшеница и ръж). „Малц“ обикновено показва, че е включен ечемик в състава.
Зърната могат да се крият в други съставки: някои брашна, нишестета и подсладители съдържат зърна. Разберете кои могат да предизвикат вашата алергия (например подсладителите сорбитол и фруктоза се правят от царевица, а малтозата се прави от ечемик). Имаме и специална тема в блога за изкуствените подсладители, препоръчваме ви я за четене: Как захарта и изкуствените подсладители влияят върху здравето.
Обърнете внимание на препоръчителните означения на етикетите: Въпреки че не се изисква от закона, все по-голям брой производители отбелязват, когато съоръженията обработват храни, които съдържат алергени, тъй като споделеното производствено оборудване увеличава риска от кръстосано замърсяване. Затова следете дали производителите на храните, които купувате, отбелязват съдържанието на такива алергени на опаковката. Има строги европейски разпоредби затова и се очаква да се спазват.
Използвани ресурси
Gupta RS, Warren CM, Smith BM, et al. Prevalence and severity of food allergies among US adults. JAMA Netw Open. 2019;2(1):e185630. doi:10.1001/jamanetworkopen.2018.5630
Asthma and Allergy Foundation of America. Allergy facts and figures.
Nowak-Wegrzyn A, et al. Wheat Allergy: Diagnosis and Management. The Journal of Allergy and Clinical Immunology. 2015; 135(3): 796-808.
Boyce JA, et al. Guidelines for the Diagnosis and Management of Food Allergy in the United States: Report of the NIAID-Sponsored Expert Panel. Journal of Allergy and Clinical Immunology. 2010; 126(6): S1-S58.
Palosuo K, et al. Molecular-Level Characterization of Wheat–Food Allergy: Identification of Cross-Reactive IgE-Binding Peptides in Wheat Gliadins. Allergy. 2001; 56(5): 433-41.
Cianferoni A. Wheat Allergy: Diagnosis and Management. Journal of Asthma and Allergy. 2016; 9: 13-25.