Яйцата се нареждат сред най-популярните хранителни продукти и макар част от почти всяко ястие, за съжаление не всеки може да ги консумира. За хората, страдащи от яйчена алергия, дори един вкусен на пръв поглед безобиден омлет може да бъде сериозна заплаха за здравето. Какви са симптомите на алергията към яйца, колко често разпространена е тя и има ли решение за нея? Отговорите на тези въпроси са тук.
Има ли такова нещо като алергия към яйца?
Алергиите към яйца, макар и не толкова чести като тези към риба, ядки и млечни продукти, са признато медицинско състояние. Когато имунната система идентифицира протеините в яйцата като вредни натрапници в организма, това води до алергична реакция. Най-често компонентите, отговорни за такива състояния, се намират в белтъка. В повечето случаи това са протеините овалбумин, овомукоид и коналбумин.
Често разпространена ли е яйчената алергия?
Алергиите към яйца са най-често срещани при деца, като много от тях с възрастта израстват алергията. Смята се, че приблизително 2% от децата са засегнати от подобно състояние.
Въпреки че е по-рядко разпространена при възрастните, алергията към яйца може да засегне и големи хора. Това се случва, когато алергията от детството е пренесена в зряла възраст, или просто в следствие на фамилна обремененост. В редки случаи други видове хранителни алергии също могат да допринесат за вероятността от развитие на алергия към яйца.
Алергия към яйца – какви са симптомите
Симптомите на алергията към яйца могат да варират от леки до тежки и включват най-често кожни реакции като копривна треска или екзема, храносмилателни проблеми, както и респираторни такива като хрипове, а в някои сериозни случаи дори анафилаксия.
Какви са рисковете при яйчена алергия
Докато повечето алергични реакции към храни обикновено протичат леко, алергиите към яйца понякога могат да доведат до тежки усложнения. Анафилаксията е животозастрашаваща реакция, която може да причини внезапно спадане на кръвното налягане, затруднено дишане и загуба на съзнание.
Диагностициране на алергия към яйца
Диагностицирането на алергия към яйца често включва комбинация от медицинска история, физически преглед и тестове за алергия. В някои случаи за потвърждаване на диагнозата може да се проведе и тест с прием на определена храна под медицинско наблюдение.
Един от най-лесните и сигурни методи за диагностициране на подобни алергии, са кръвните тестове на ImuPro.
ImuPro е продукт с немски произход и доказано качество, познат като лидер на световния пазар. С над 15 години опит в сферата на хранителните алергии, компанията е истински експерт в областта.
Тестът на ImuPro се извършва чрез кръвна проба, която се изследва в специализирана немска лаборатория. Компанията предлага няколко пакета, изследващи до 270 различни храни. Всички тестове на ImuPro включват изследване за непоносимост към кокоши яйца – белтък и жълтък, а тестът ImuPro Complete включва в списъка също гъши и пъдпъдъчи яйца.
Още едно удобство, което предлага компанията е, че ако нямате възможност и време да посетите лаборатория за вземане на проба, можете да заявите комплект, с който да извършите процедурата в домашни условия.
Тази възможност е чудесна, особено при подозрения за яйчена алергия, тъй като тя е по-често срещана при деца. Малките могат да се изплашат от обстановката на лабораторията, докато вземането на кръв от родител или друг близък роднина в комфорта на дома е по-доброто решение. Тестовете на ImuPro са подходящи за всички деца над 1-годишна възраст.
Яйчена алергия – какво е решението?
Алергията към яйца и яйчени продукти може да бъде предизвикателство, но добрата новина е, че дори и с такова състояние, можете да водите нормален начин на живот, като е достатъчно само да въведете някои промени в навиците и менюто си.
Първото и най-важно нещо при потвърдена алергия е да изградите навика да четете внимателно етикетите на всички продукти, които идват в дома ви. Яйцата могат да бъдат скрити в различни съставки, включително като свързващи вещества, емулгатори или набухватели. При готвене и по-специално печене на продукти, можете да потърсите алтернативни заместители на яйцата, или да заложите на ябълково или бананово пюре, в случай, че рецептата го позволява.
Хранителните алергии са често срещани в съвременния свят, но това има и своята положителна страна, а именно разширяването на хранителния пазар и неговото обогатяване с алтернативни продукти, включително и такива, подходящи при непоносимост към яйца.
Докато алергията е лесно управляема в домашни условия, където често приготвяме сами храната си и можем да имаме контрол над съставките, когато излизаме с приятели, храним се навън или пътуваме, менюто изисква още повече внимание.
Не пропускайте да информирате приятелите, семейството си, както и персонала на заведенията за хранене, които посещавате, за състоянието си, за да избегнете неприятни и застрашаващи живота ви ситуации.
Най-важното при диетата без яйца
Яйцата са често срещан продукт в много ястия, но това съвсем не означава, че трябва да се ограничавате от голям брой храни и да подлагате организма си на лишения. Съществуват редица алтернативи на яйцата според начина им на приложение.
Обичайните заместители включват ябълково пюре, пюре от банани, кисело мляко, мътеница, както и някои специални заместители на яйца. Тези съставки поддържат влагата и структурата на печените продукти, без да компрометират техния вкус.
При печене яйцата най-често служат като свързващи вещества или набухватели. И без тях обаче отново е възможно да постигате успешни резултати в кухнята. Като съединителни компоненти могат да бъдат използвани съставки като ленено семе или семена от чиа, смесени с вода. При заквасването пък содата за хляб и оцетът могат да създадат желания ефект на набухване.
Важно качество на яйчените продукти е, че те са един от най-големите източници на протеин. Това тяхно предимство може да бъде извлечено и чрез набавяне на растителни протеини като тофу, темпе, бобови растения и киноа. Тези алтернативи са чудесни и за вегани, които също не консумират яйца.
Алергиите към яйца, макар и предизвикателство, могат лесно да бъдат преодолени, стига да бъдете внимателни, да правите информирани избори в ежедневието си и да избягвате експериментите с храните.
Ключът към правилното управление на алергията е правилното диагностициране. За него може да се доверите на ImuPro, а останалото е изцяло във вашите ръце. Открийте алтернативи на яйчените продукти, говорете открито за състоянието си, за да избегнете рискови ситуации в ежедневието, а у дома експериментирайте с различни рецепти, за да намерите перфектните заместители на яйцата.
Вниманието и постоянството могат да ви помогнат да водите пълноценен живот без осезаеми ограничения, макар и да сте изключили яйцата от менюто си.
Използвани източници
- Caubet JC, Wang J. Current understanding of egg allergy. Pediatr Clin North Am. 2011 Apr;58(2):427-43, xi. doi: 10.1016/j.pcl.2011.02.014. PMID: 21453811; PMCID: PMC3069662.
- Dona DW, Suphioglu C. Egg Allergy: Diagnosis and Immunotherapy. Int J Mol Sci. 2020 Jul 16;21(14):5010. doi: 10.3390/ijms21145010. PMID: 32708567; PMCID: PMC7404024.
- Cremonte EM, Galdi E, Roncallo C, Boni E, Cremonte LG. Adult onset egg allergy: a case report. Clin Mol Allergy. 2021 Oct 4;19(1):17. doi: 10.1186/s12948-021-00156-7. PMID: 34602090; PMCID: PMC8489036.
- Caffarelli C, Giannetti A, Rossi A, Ricci G. Egg Allergy in Children and Weaning Diet. Nutrients. 2022 Apr 7;14(8):1540. doi: 10.3390/nu14081540. PMID: 35458102; PMCID: PMC9025129.