Храната е едно от най-важните неща в живота на човек, защото до голяма степен от нея зависят неговото благополучие и здравословно състояние. Разнообразието от продукти, ястия и вкусове определено превръща тази необходимост и в истинско удоволствие за сетивата.
За хората, страдащи от хранителни непоносимости обаче, диетичният избор може и да е голямо предизвикателство, особено при липса на достатъчно информация относно индивидуалното състояние. Едно от най-сериозните проявления на хранителна непоносимост е цьолиакията, а днес ще разберете в какво се изразява тя, каква е нейната връзка с глутена, какви са симптомите и как можете да живеете с това състояние.
Какво е цьолиакията?
Цьолиакията е автоимунно заболяване, предизвикано от невъзможността на организма да разгради протеина глутен. Цьолиакия почти винаги се появява при хора, които имат една от двете групи нормални генни варианти, наречени DQ2 и DQ8. Хората, които нямат тези генни варианти, е много малко вероятно да развият целиакия.
Глутенът представлява сложна смес от белтъчини, която се извлича предимно от житни растения като пшеница, ечемик и ръж. Неговата роля в храните е да изгражда тяхната структура и еластичност.
При хора с цьолиакия имунната система реагира на глутена, като атакува тънките черва. С течение на времето този имунен отговор уврежда лигавицата на тънките черва, нарушавайки способността им да абсорбират хранителни вещества.
Автоимунната реакция при цьолиакия обаче съвсем не се ограничава до стомашно-чревната система. Тя може да се прояви в различни симптоми и да засегне различни органи и тъкани из цялото тяло. Хроничното възпаление и увреждане, причинено от имунния отговор, може да доведе до редица симптоми, от стомашно-чревни проблеми като подуване на корема и диария, до системни проблеми като умора, анемия и кожни обриви.
Важно е да разберете, че цьолиакията се различава от непоносимостта към глутен и алергията към житни храни. Това е много по-тежко състояние, което ако се пренебрегва, може да има дългосрочни последици.
Как се развива цьолиакията?
Цьолиакията, макар и да може да бъде придобита, притежава силен наследствен компонент. В ДНК съществува антиген, който предразполага към развитие на заболяването. Става дума за HLA, и по-специално неговите подразделения HLA-DQ2 и HLA-DQ8. Хората, които наследят тези генетични маркери от родителите си, са по-предразположени към цьолиакия.
Дори и тези генетични маркери да не присъстват във вашето ДНК, външни фактори като глутенът също могат да отключат заболяването. Консумацията на глутен може да предизвика имунен отговор, водещ до увреждане на тънките черва.
Цьолиакията не е ограничена до определена възрастова група и може да се прояви във всеки етап от живота, от ранна детска възраст до старост. В някои случаи симптомите могат да бъдат засечени още в детството, при поетапното въвеждане на храни в процеса на захранване. Не е изключено обаче цьолиакията да се проява за първи път и в зряла възраст.
Какви са симптомите на цьолиакията?
Цьолиакията, която често протича незабелязано, е позната със своите разнообразни и трудно уловими симптоми. Ето и кои са най-известните сигнали за възможно заболяване.
Храносмилателно разстройство
Храносмилателната система често носи основната тежест на цьолиакията. Симптомите могат да включват хронична диария, коремна болка, подуване на корема и необяснима загуба на тегло. Тези прояви, макар и чести, не се проявяват само и единствено при цьолиакия, което прави диагностицирането на състоянието истинско предизвикателство.
Хранителен дефицит
Нарушеният прием и преаботка на хранителни вещества в тънките черва може да доведе до редица хранителни дефицити. Анемията, дължаща се на недостатъчно усвояване на желязо или витамин В9, е чест спътник на цьолиакията, водещ до умора и слабост. Недостигът на калций и витамин D също е възможен признак на заболяването, който може да доведе до болки в костите и повишен риск от травми и фрактури.
Кожни проблеми
Кожните състояния могат да се проявяват както при стрес, така и при неправилен избор на козметика, но понякога причините могат да са много по-сериозни. Макар и основно да е храносмилателно състояние, цьолиакията може да се изрази и върху кожата, причинявайки дерматит херпетиформис – сърбящ обрив с мехури.
Неврологично неразположение
В някои случаи на цьолиакия нервната система може да бъде повлияна, което се изразява в главоболие, периферна невропатия или дори епизоди, наподобяващи глутенова атаксия, която се изразява в затруднения в зрението, контрола на движенията и говора, нестабилност, нарушена координация и други.
Цьолиакията е коварно състояние, което се проявява с едва забележими, или в някои случаи, без никакви видими симптоми. Тази „тиха“ форма на заболяването може да забави диагнозата, позволявайки на болестта незабелязано да причинява щети на тънките черва.
Цьолиакия – диагностициране и лечение
Диагностицирането на целиакия включва многостранен подход, съчетаващ различни по вид изследвания, за да се потвърди състоянието на сто процента. Първата стъпка е кръвен тест за изследване на непоносимост към глутен. При положителен резултат може да бъде препоръчана биопсия на тънките черва, която да потвърди тяхното увреждане и да затвърди наличието на целиакия.
Тестовете на ImuPro са страхотен избор ако се съмнявате, че страдате от цьолиакия, тъй като изследват не само непоносимостта ви към глутен, но и как реагира организма ви на до 270 различни храни. Тази информация е изключително важна при евентуално заболяване, тъй като цьолиакията е нелечима, но може да се поддържа със стриктен хранителен режим, изключващ активиращи я съставки.
Веднъж получили диагноза, вашата мисия за здравословен живот трябва да включва внимателен подбор на храните, които приемате. Единственият ефективен начин за нормален живот с цьолиакия е спазването на стриктна диета без глутен. Това налага стриктното избягване на пшеница, ечемик и ръж във всякаква форма.
Необходимо е да сте добре запознати и с всички други храни, които организмът ви не преработва правилно, за да го поддържате в оптимално състояние без заплаха за неразположения и увреждания. За максимална информираност препоръчваме пълния тест на ImuPro – ImuPro Complete, който освен че изследва 270 различни храни, включва и изготвяне на персонализиран хранителен режим спрямо индивидуалното ви състояние.
Днес все повече се говори за глутена като сериозна заплаха за здравето, но повечето хора го свързват просто със стомашно неразположение. Информираността относно състояния като цьолиакия е плашещо ниска дори сред съвременното поколение.
Разбирането на рисковете, които крие глутенът за здравето, и симптомите и проявлението на заболяването цьолиакия са важни за спазването на точния хранителен режим, който да поддържа организма ви в крепко здраве. Макар и нелечимо, състоянието е напълно управляемо с помощта на добре установена диета. За точна диагноза и най-добрия възможен хранителен режим според индивидуалното си състояние, винаги можете да разчитате на ImuPro.
Използвани източници
Caio G, Volta U, Sapone A, Leffler DA, De Giorgio R, Catassi C, Fasano A. Celiac disease: a comprehensive current review. BMC Med. 2019 Jul 23;17(1):142. doi: 10.1186/s12916-019-1380-z. PMID: 31331324; PMCID: PMC6647104.
Parzanese I, Qehajaj D, Patrinicola F, Aralica M, Chiriva-Internati M, Stifter S, Elli L, Grizzi F. Celiac disease: From pathophysiology to treatment. World J Gastrointest Pathophysiol. 2017 May 15;8(2):27-38. doi: 10.4291/wjgp.v8.i2.27. PMID: 28573065; PMCID: PMC5437500.
Akhondi H, Ross AB. Gluten-Associated Medical Problems. [Updated 2022 Oct 31]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538505/
Itzlinger A, Branchi F, Elli L, Schumann M. Gluten-Free Diet in Celiac Disease-Forever and for All? Nutrients. 2018 Nov 18;10(11):1796. doi: 10.3390/nu10111796. PMID: 30453686; PMCID: PMC6267495.