Непоносимостта или алергиите към храни са широко разпространени, но много често хората възприемат двете понятия като едно и също. Има някои съществени разлики в симптомите, начина на протичане и взаимодействие с имунната система, като може да се запознаете с тях на страницата Алергия или непоносимост?
А в този материал ще разгледаме една друга тема, която има тясна връзка с изследването ImuPro, а именно какво представлява ротационната диета и за кого е подходяща.
Защо ротационна диета
Така наречената „ротационна диета“ не е точно диета в прекия смисъл. Това е изключително ценен метод, който може да се приложи към вашия план за палео или кето хранене, но по същество е основен подход в елиминационната фаза на хранене за откриване на хранителна алергия.
Ротационната диета е същевременно проста и разнообразна, тъй като имате доста храни в менюто си и съзнателно подменяте определени храни. Ротацията е въпрос на свикване и в рамките на няколко дни практика може да се управлява лесно.
Този прост метод може да подобри всяка диета и е силно препоръчителен, особено при нужда от потвърждаване на хранителна алергия или при пропускливи черва.
Ротационната диета е систематичен начин за понижаване на възпалението в организма чрез консумиране на храни от едно в рамките на четири дни. След като изтекат тези 4 дни, заменяте хранителната група с друга и така до изчерпване на съмнителните храни алергени. Докато се храните с тях, трябва да следите за поява на симптоми, характерни за хранителна алергия от определен тип.
На страницата, която споменахме в началото, са указани два вида алергии – хранителна алергия (тип I) и забавен тип хранителна алергия, медиирана от IgG (тип III), която се нарича още хранителна непоносимост.
С ImuPro могат да се изследват хранителни алергии от тип III, при които имунната система произвежда IgG антитела – имунни глобулини от подклас G. Основната разлика на този тип алергии с алергия от тип I e, че при тип III симптомите възникват на по-късен етап от консумацията на храна или друг алерген – до три дни по-късно.
С две думи, поставяте организма в условия, при които скоро ще има възможност да се възстанови от алергичните реакции веднъж щом установите кои са алергените и ги изчистите от менюто си.
С ротационна диета определено ще е нужно да се лишите временно от някои храни, но ще стане ясно кои са проблемни за вас, ако има такива наистина. А такива храни могат да имат толкова дълбок ефект върху вашето здраве.
Как се прави ротационна диета
Обикновено ротационна диета се препоръчва от специалист за предотвратяване на развитието на алергии към нови храни. Почти всяка храна, ако се яде достатъчно често, може да предизвика хранителни алергии при лица, които са склонни към алергия или хора с пропускливи черва.
Ротационната диета помага за предотвратяване на нови или по-тежки хранителни чувствителности чрез понижаване на нивото на имунната реакция и възпалението. След известно време на ротационна диета, имунната ви система се възстановява и се излекуват червата. На по-късен етап вече може да въведете повече храни.
Този вид режим може да се окаже от решаващо значение за хора, които имат пропускливи черва или дисбактериоза, както и при хора с доказана хранителна алергия (IgG). Дори да нямате достъп до тестване за хранителни алергии чрез IgG, ротационното хранене пак може да ви помогне да установите скритите хранителни алергени.
Хората, страдащи от хроничен стрес, са изложени на риск от дисбаланс в чревния микробиом и могат да предотвратят развитието на чувствителност към храни чрез ротационна диета. Тя ви позволява да ядете храни, за които имате лека или поносима алергия и които може да не понасяте, ако ги ядете често. Понякога реакцията ви към граничните храни може да зависи от нивото на стреса, от друго заболяване или инфекция, от липсата на адекватна почивка или от сезона. Например, алергиите към зърната са по-изразени по време на опрашването на растенията.
Примери за хранителна непоносимост
Повечето от нас са наясно с обичайните непоносимости към храни: млечни продукти, яйца, ядки, миди, соя, царевица и пшеница. В зависимост от това къде живеете, и алергията може да е различна.
В повечето случаи, видът храна не променя симптомите на непоносимост към храната, тъй като реакцията на самата имунна система изпраща на тялото сигнал. Симптомите на непоносимост към храни могат да варират от депресия, тревожност и други психични дисбаланси, до проблеми с кожата, наддаване на тегло и умора.
Има много фактори, които допринасят за непоносимост към храни, включително психически стрес, лоши хранителни навици, лошо качество на храната, метаболитна дисфункция, храносмилателни заболявания и проблеми с надбъбречните жлези или щитовидната жлеза. Всички те сочат за натрупване на стрес някъде в живота на човека. Един от най-големите проблеми, които водят до непоносимост към храни, е прекомерното излагане на протеините, открити в определени храни.
Също така, повсеместното използване на ГМО ресурси и продукти за производство на храни допълнително може да увреди или намали хранителните стойности. Човек дори трудно може да си даде сметка колко много алергени могат да се открият в ежедневно консумирани храни, докато не се появят симптоми. Всъщност повечето хора дори не подозират за такъв проблем, докато имунната им система не се изтощи до краен предел и го отдават на стреса в работата.
Да, но при наличието на определени симптоми и потвърждаване чрез диагностично изследване, хранителната алергия трябва да се контролира. Това става чрез ограничаване на определен вид храни, които причиняват възпалителни процеси. По този начин тялото ще започне лечебния процес и сами ще наблюдавате как то реагира на храните, които му избирате.
За да се случи всичко това обаче, трябва да знаете как да си изработите ротационна диета. И като с всяка друга диета – трябва да я спазвате.
План за вашата първа ротационна диета
Както подсказва името, ротационната диета е базирана на редуване на храната, която ядете, обикновено на четиридневен цикъл. Хора, които са чувствителни към храни, са по-склонни да проявят реакции на имунната система, като главоболие или проблеми с храносмилането, когато ядат същите храни всеки ден. Ако определите достатъчно време – обикновено четири дни – за храна, която да премине през вашия организъм, преди да я ядете отново, често може да подобрите поносимостта си към храните и да намалите вероятността от развитие на нови чувствителности.
Да разгледаме и основните принципи на ротационната диета, които трябва да спазвате, за да има полза:
Намерете справочник на храните с класификация
Това е необходимо, за да разберете към кое семейство принадлежи дадена храна. Например, чесънът, лукът и аспержите са в семейство Лукови и споделят едни и същи алергени. Ако ядете чесън един ден, лук на следващия ден и аспержи на трети ден, вие не давате на тялото си почивка от това семейство храна и симптомите на чувствителност е възможно да се появят отново.
Отчитане на храни, които може да консумирате
Прегледайте списъка с хранителни продукти от семейството (или семействата) и отделете всички храни, които харесвате и можете да ядете без да има реакция на чувствителност към храната.
Ако сте чувствителни към много храни, може да се наложи да обмислите пробването на някои нови. Разбира се, трябва да проверите и техния произход и принадлежност.
График на ротационна диета
На лист хартия или в електронна таблица направете 4 колони за дните от 1 до 4. Използвайки храните, които сте отбелязали в списъка на семействата с храни, попълнете различни храни, които може да ядете всеки ден и напишете семейството на храната в скоби зад всяка храна. Не повтаряйте същата храна по-често от всеки четири дни. И не повтаряйте храна, която вече сте яли в 4-дневния период. Например, може да ядете пъпеш на Ден 1 и краставици на Ден 3, които са в семейството на тиквата (семейство Тиквови). Но не повтаряйте пъпеша в друг ден, докато не стигнете пак Ден 1.
Фина настройка на ротационната диета
За да си гарантирате балансирано хранене, включете поне две храни от всяка група храни на ден. Всеки ден трябва да се включват протеинови храни, като месо, риба, птици, яйца и бобови растения; храни с нишесте, като зърна, картофи или сладки картофи; зеленчуци без скорбяла, като броколи, зелен фасул и маруля; плодове като ябълки, портокали и грозде; ядки, семена и масла; билки и подправки.
Поради необходимостта от ротация на семейства храни, няма да можете да ядете млечни храни от краве мляко всеки ден, ако изобщо се толерира.
Изработване на меню
Направете списък с идеи за ястия и леки закуски за всеки ден, въз основа на плана ви за ротация. Изберете прости рецепти с няколко съставки. По същия начин, когато пазарувате, избирайте цели, непреработени храни, доколкото е възможно. Когато купувате пакетирани храни, изберете такива, които имат само една или две съставки. Така ще може да ги включите много по-лесно в режима, а и като цяло не се нуждаете от храни, пълни с Е-та и други подобрители.
За да установите кои са храните, които не ви понасят и не трябва да включвате във вашето хранене, най-доброто решение е да си направите кръвен тест. Чрез него се изследват 270 вида храни от различни семейства, като има 4 различни пакета според броя храни, които искате да изследвате. В някои от пакетите е включена и книга с рецепти, които лесно може да приложите към менюто си на последващ етап.
Е, това е цялата философия на ротационната диета и тя е компонент на тестването с ImuPro. Ние я наричаме още „провокационна диета“, като тя е част от цялостен процес в 3 фази – фазата на елиминиране, фазата на провокация и фазата на стабилизиране.
Какво елиминираме, провокираме и стабилизираме могат да ви разкажат нашите експерти. Научете повече за хранителната непоносимост и ImuPro:
Вижте списъка с 270 тествани храни
Прочетете повече за успешните резултати на пациенти
Вижте опции и цени за тестване на непоносимост към храни
Самооценка: Имам ли нужда от тест за непоносимост към храни?
Свържете се с нас, за да попитате за тестване на хранителна непоносимост