Със сигурност сте чували приказката, че “храната прави борбата” изречена от българския борец Боян Радев. Ако трябва да я интерпретираме в малко по-широк смисъл, ежедневната диета, както и качеството на използваните хранителни продукти, водят не само до значителна модификация на личните навици и вкусови предпочитания, но и на здравословното състояние. И именно храната е нашето най-важно гориво, за да бъдем здрави, пълноценни и дълголетни.
Някои храни обаче могат да подразнят имунната система и да предизвикат реакция на нетолерантност поради състава си. Според някои експерти през последните десетилетия се наблюдава бум на хранителни непоносимости сред хора, които в цялост показват оптимално клинично здраве. При отключване на алергии обаче се стига до обратното – отключване на хронично състояние или по-трудно справяне с дерматологични проблеми, забавен метаболизъм и наднормено тегло.
Ако се припознавате в тези редове, колкото по-рано изберете подходящ кръвен тест Imupro за откриване на хранителна непоносимост, толкова по-бързо ще се справите с всички нейни преки и индиректни последици върху физическото състояние, външния вид, а често и върху менталното здраве.
Какво е хранителна непоносимост?
Терминът хранителна непоносимост често се приравнява с традиционната алергия. Но хранителна алергия не е равно на хранителна непоносимост. Двете се отличават по симптоматика и лечение, но и по начин на проявление. Причината е, че състоянията се отключват от реакцията на различни имуноглобулини.
При хранителната непоносимост се наблюдава забавена реакция на организма след контакт с тригера, в случая – след консумация на определена храна. Симптоми могат да се появят до няколко часа, но понякога се наблюдават и след дни. Докато алергията е вид имунна защитна реакция, хранителната непоносимост представляват проява на определени признаци, че тялото не може да разгради или абсорбира конкретни съединения в изядената храна. Тази невъзможност е в следствие на липса на определени ензими.
Например, най-често срещаната хранителна непоносимост – лактозната непоносимост – се дължи на липса на ензима лактаза в тялото.
В резултат на това, имунните клетки възприемат консумираната храна като вредна за него. Ето защо започва да произвежда антитела, но не IgG като при алергията, а IgE. Индивидът изпитва цялостния процес под формата на следните симптоми:
- Стомашно-чревен дискомфорт;
- Газове;
- Коремна болка;
- Диария и/или запек;
- Главоболие;
- Умора;
- Поява на обриви и други кожни проблеми (включително сърбеж и оток);
- Психични смущения, като раздразнителност, депресия и други;
- Дихателни нарушения.
Как се лекува хранителна непоносимост?
Хранителната непоносимост се лекува или по-скоро контролира чрез комплексна терапия. В основата ѝ е подходящата диета с ограничения в консумацията на въпросните храни, задействащи симптомите. Важно е хранителният режим да бъде изготвен от специалист, тъй като категоричната забрана за дадения продукт може да доведе до съществени дефицити, недохранване или други смущения в общото здраве. Целта е да се намали рискът от бедна на ключови хранителни вещества диета. Ето защо хранителната непоносимост на практика се третира по-трудно от алергията.
След направения тест за хранителна непоносимост консултацията със специалист е задължителна. Той ще подбере необходимите за вас хранителен режим според концепцията за елиминационна диета, както и може да препоръча добавки и помощни средства, с които да подобри процеса по усвояване на хранителни вещества.
Например, при теста ImuPro Complete 270 храни се анализират точно 270 храни, подправки и други съставки, като може да се потвърди или отхвърли IgG хранителна непоносимост (хранителна алергия тип III). След получаване на отчет с точни резултати и персонални хранителни насоки се променя изцяло диетата и се елиминират проблемните храни, което води и до облекчаване на симптомите.
За какво се използват пробиотиците?
В оптималната терапия при хранителна непоносимост храната и хранителните добавки са особено важни за постигане на удовлетворителен резултат. По последни научни данни пробиотиците заемат ключова роля.
Основната функция на пробиотичните средства е да регулира чревната микрофлора. Те са най-ефективното средство за възстановяване и поддържане на баланса между добрите и лошите бактерии в тялото. И докато допреди няколко десетилетия пробиотиците се смятаха само за лек за стомаха, червата и симптоми като газове, диария и нередовен стомах, днес науката е категорична, че те имат много повече ползи.
Като полезни бактерии те подпомагат и дейността на имунната система, грижат се за кожата, увеличават устойчивостта на стрес и дори намаляват симптомите на тревожност и безпокойство. Пробиотиците имат важно значение и за борбата срещу хроничните възпалителни процеси в тялото, като същевременно стимулират и метаболизма.
Ето защо пробиотичните добавки са водещ елемент в терапията при хранителна непоносимост. От една страна, те намаляват нейните признаци и симптоми, както и риска от евентуални усложнения. От друга страна, пробиотиците улесняват нарушеното и/или забавено при хранителна непоносимост храносмилане. Тази им функция се наблюдава при почти всички типове на състоянието хранителна непоносимост. По-долу ще се спрем на две от най-често срещаните сред съвременното население.
Пробиотиците и лактозна непоносимост
Освен прием на ензима лактаза, в терапията при лактозна непоносимост например експертите често добавят пробиотици. Причината е, че последните спомагат за овладяване на неприятните симптоми, които могат да настъпят при консумация на млечни продукти, ако се прекрати цялостното им ограничаване в хранителния режим. Според изследователите, някои щамове от Lactobacillus и Bifidobacterium пробиотичните семейства могат да подобрят процеса по естественото производство на ензима лактаза.
Последно, но не по важност, някои видове пробиотици подпомагат процеса на ферментация на лактозата в дебелото черво. Благодарение на това лактозата придобива по-лесен за абсорбция състав, като се превръща в лесноусвоими вещества. Такива са млечната киселина и късоверижните мастни киселини.
Пробиотиците и хистаминова непоносимост
Хистаминът е биогенен амин, който се синтезира от аминокиселината хистидин чрез ензимното действие на хистидин декарбоксилазата. Той има ключова роля в редица биохимични процеси в човешкото тяло. Основната му функция е защитна. На практика, при алергична реакция, именно поради повишения хистамин, тялото сигнализира, че страда във вид на сигнали като оток или сърбеж. Хистаминът дори е причинителят на подуване или болка след удар. Той обаче има роля и с хранителната непоносимост, защото освен че се произвежда в тялото по естествен път като ответна реакция, е и градивен компонент на някои продукти.
Най-често дълго зреещите храни съдържат хистамин – например, червено вино, синьо сирене и други – но също така и в традиционния шоколад, ананас, ягоди, бадеми, орехи и други ядки, както и морски дарове, домати и някои цитрусови плодове. А хистаминовата непоносимост не е постоянно състояние и при всеки. Хистаминова непоносимост се получава, когато в тялото не е наличен ензимът диаминооксидаза (ДАО).
Според изследователите следните пробиотични щамове могат да намалят значително симптомите и проявлението на хистаминова непоносимост:
- Bifidobacterium infantis
- Lactobacillus gasseri
- Bifidobacterium breve
- Bifidobacterium bifidum
- Lactobacillus salivarius
Ако имате съмнение за хранителна непоносимост – от какъвто и да е тип – не преминавайте веднага към пробиотичен прием. Вместо това, първо се консултирайте с лекар дали пробиотиците са подходящи за вашата терапия и се изследвайте с подходящ тест. Потвърждението е възможно само след категорично установяване на хранителната непоносимост. За целта разполагаме с подходящи за вашия индивидуален случай ImuPro тестове.